SADS - O νέος όρος για την περιγραφή των απροσδόκητων θανάτων σε νέους

 

Ολοένα και περισσότεροι υγιείς νέοι πεθαίνουν ξαφνικά και απροσδόκητα από ένα μυστηριώδες σύνδρομο - ενώ οι γιατροί αναζητούν απαντήσεις μέσω ενός νέου εθνικού μητρώου καταγραφής των ξαφνικών περιστατικών θανάτων


Το φαινόμενο ονομάστηκε σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου ενηλίκων (SADS- Sudden Arrhythmia Death Syndrome ) και είναι ένας «ολόκληρος όρος για την περιγραφή απροσδόκητων θανάτων σε νέους»


Σύμφωνα με την Daily Mail Australia, άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών ενδέχεται να κινδυνεύουν να έχουν το σύνδρομο, και γι αυτό καλούνται να πάνε και να ελέγξουν την καρδιά τους 



Άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών καλούνται να κάνουν έλεγχο της καρδιάς τους επειδή ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου ενηλίκων. 


Το σύνδρομο, γνωστό ως SADS, ήταν θανατηφόρο για όλα τα είδη ανθρώπων, ανεξάρτητα από το αν διατηρούν μια φυσική κατάσταση και υγιεινό τρόπο ζωής.


Το SADS είναι ένας «συνολικός όρος για να περιγράψει τους απροσδόκητους θανάτους σε νέους», δήλωσε το Βασιλικό Αυστραλιανό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών, που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών.


Ο όρος χρησιμοποιείται όταν η νεκροψία δεν μπορεί να βρει μια προφανή αιτία θανάτου. 


Το Ίδρυμα SADS που εδρεύει στις ΗΠΑ έχει πει ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 4.000 ετήσιους θανάτους παιδιών, εφήβων ή νεαρών ενηλίκων από SADS έχουν ένα από τα δύο κορυφαία προειδοποιητικά σημάδια.


Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό διάγνωσης SADS ή ξαφνικό ανεξήγητο θάνατο ενός μέλους της οικογένειας και λιποθυμία ή επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης ή όταν είστε ενθουσιασμένοι ή ξαφνιασμένοι, όπως ανέφερε το news.com.au .


Πέρυσι, μια 31χρονη γυναίκα, η Catherine Keane, 31 ετών, πέθανε στον ύπνο της ενώ ζούσε με δύο φίλους στο Δουβλίνο.


Η μητέρα της ανέφερε στην Irish Mirror ότι : «Όλοι δούλευαν από το σπίτι, οπότε κανείς δεν έδωσε σημασία όταν η Catherine δεν κατέβηκε για πρωινό».

«Της έστειλαν μήνυμα στις 11.20 και όταν δεν απάντησε, έλεγξαν το δωμάτιό της και βρήκαν ότι είχε πεθάνει.


Η μητέρα είπε ότι η κόρη της «πήγαινε στο γυμναστήριο και περπατούσε 10.000 βήματα κάθε μέρα».


«Με παρηγορεί ότι πέθανε στον ύπνο της και δεν κατάλαβε πόνο είπε η μητέρα, και είμαι ευγνώμων για αυτό. Πάντα ανησυχούσα για τα παιδιά που οδηγούσαν στο αυτοκίνητο, αλλά δεν  πίστευα ποτέ ότι θα έχανα ένα παιδί στη ζωή μου. 


Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Baker Heart and Diabetes της Μελβούρνης δήλωσε: «Υπάρχουν περίπου 750 περιπτώσεις ετησίως ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών στη Βικτώρια που παθαίνουν ξαφνικά καρδιακή ανακοπή (καρδιακή ανακοπή)» 


Το Baker Heart and Diabetes Institute της Μελβούρνης αναπτύσσει το πρώτο μητρώο SADS της χώρας.  


«Υπάρχουν περίπου 750 περιπτώσεις ετησίως ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών στη Βικτώρια που παθαίνουν ξαφνικά καρδιακή ανακοπή », είπε ένας εκπρόσωπος.


«Από αυτούς, για περίπου 100 νέους ετησίως δεν έχει βρεθεί ακόμη η αιτία του θανάτου παρά τις εκτεταμένες έρευνες, όπως η πλήρης νεκροψία (φαινόμενο SADS).


Η καρδιολόγος και ερευνήτρια Dr Elizabeth Paratz είπε: «Το μητρώο του Baker ήταν το πρώτο στη χώρα και ένα από τα λίγα στον κόσμο που συνδύαζε πληροφορίες ασθενοφόρου, νοσοκομείου και ιατροδικαστικής».


«Το μητρώο επιτρέπει να δούμε ποιοί  άνθρωποι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή χωρίς να υπάρχει αιτία στο πίσω μέρος», είπε η Δρ Paratz.


Για την οικογένεια και τους φίλους των θυμάτων, το SADS είναι «πολύ δύσκολο να κατανοηθεί» επειδή είναι μια «διάγνωση του τίποτα», πρόσθεσε η Δρ Παράτζ.


«Η καλύτερη συμβουλή θα ήταν, εάν ο ίδιος είχατε έναν συγγενή πρώτου βαθμού – γονέα, αδερφό, παιδί – που είχε έναν ανεξήγητο θάνατο, συνιστάται εξαιρετικά να επισκεφτείτε έναν καρδιολόγο», είπε.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ