Ο FDA επισημαίνει τον κίνδυνο καρδιακής φλεγμονής μετά το εμβόλιο Novavax



Σύμφωνα με τον  Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με πιθανό κίνδυνο καρδιακής φλεγμονής από το εμβόλιο CoVID-19 της Novavax Inc (NVAX.O), ακόμη και όταν τα δεδομένα της εταιρείας έδειξαν ότι θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες ήπιας έως σοβαρή ασθένεια.


Στη δοκιμή σχεδόν 30.000 ασθενών της Novavax, που διεξήχθη μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, εντοπίστηκαν τέσσερις περιπτώσεις ενός τύπου φλεγμονής της καρδιάς που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα εντός 20 ημερών από τη λήψη του εμβολίου με βάση την πρωτεΐνη.


"Αυτά τα γεγονότα εγείρουν την ανησυχία για αιτιολογική συσχέτιση με αυτό το εμβόλιο, παρόμοια με τη συσχέτιση που τεκμηριώνεται με τα εμβόλια mRNA COVID-19", έγραψε το προσωπικό του FDA σε έγγραφα ενημέρωσης που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή.


Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν σχεδόν 14% μετά την ανάλυση των δεδομένων από τη δοκιμή της εταιρείας από την FDA.


Η υπηρεσία είπε ότι ζήτησε από τη Novavax να επισημάνει τη μυοκαρδίτιδα και ένα άλλο είδος καρδιακής φλεγμονής που ονομάζεται περικαρδίτιδα ως «σημαντικό εντοπισμένο κίνδυνο» στα υλικά του. Η εταιρεία όμως δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να το κάνει.


Η Novavax, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες για την ασφάλεια που επισημαίνονται από τον FDA, είπε ότι φυσικά συμβάντα μυοκαρδίτιδας μπορούν να αναμένονται σε οποιαδήποτε αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων.


«Με βάση την ερμηνεία μας για όλα τα κλινικά δεδομένα που υποστηρίζουν τον NVX-CoV2373... πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αποδειχθεί μια αιτιώδης σχέση», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.


Ένας ασθενής στη δοκιμή ανέφερε μυοκαρδίτιδα μετά τη λήψη εικονικού φαρμάκου.


Η Novavax είπε ότι το εμβόλιο, NVX-CoV2373, θα παίξει ρόλο στον εμβολιασμό σε όσους διστάζουν να εμβολιαστούν και έχει ξεκινήσει μια εκπαιδευτική προσπάθεια για τις επιλογές εμβολίων.


«Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα εγκεκριμένων  εμβολίων, η πανδημία SARS-CoV-2 δεν ελέγχεται καλά στις ΗΠΑ... εξακολουθεί να υπάρχει επιθυμία για εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας καλά κατανοητές τεχνολογικές πλατφόρμες», ανέφερε.


Ο FDA ανέλυσε δεδομένα από τη δοκιμή του Novavax προτού η Omicron και η παραλλαγή Delta γίνουν τα κυρίαρχα στελέχη.


"Με βάση την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας στην κλινική δοκιμή αυτού του εμβολίου, είναι πιο πιθανό ότι το εμβόλιο θα παρέχει κάποιο ουσιαστικό επίπεδο προστασίας έναντι του COVID-19 λόγω του Omicron, ιδιαίτερα έναντι πιο σοβαρής νόσου", δήλωσε το προσωπικό του FDA. .


Το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα 90,4% στη μελέτη της Novavax, στην οποία συμμετείχαν ενήλικες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό.


Τα σχόλια του FDA ήρθαν σε ένα ενημερωτικό σημείωμα που ετοιμάστηκε αρχικά πριν από τη συνάντηση των εξωτερικών συμβούλων του οργανισμού στις 7 Μαΐου.


Τα σχόλια του προσωπικού της θα χρησιμοποιηθούν από αυτούς τους συμβούλους για να καθορίσουν την απόφασή  σχετικά με το εάν θα συστήσουν ή όχι την έγκριση του εμβολίου την Τρίτη.  

Reuters


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ