12 τροφές που προστατεύουν την υγεία των νεφρών

 

Είναι δυνατό να διατηρηθούν υγιή τα νεφρά, τα οποία φιλτράρουν όλο το αίμα στο σώμα σε 30 λεπτά και είναι πολύ σημαντικά για την υγεία, με σωστή διατροφή. Εδώ είναι 12 λαχανικά και φρούτα που πρέπει να καταναλώνονται για την υγεία των νεφρών.


Τα νεφρά σε σχήμα φασολιού που βρίσκονται στο πίσω μέρος και στις δύο πλευρές της σπονδυλικής στήλης έχουν μήκος 12 εκατοστά και βάρος περίπου 160 γραμμάρια το καθένα.

   

Τα νεφρά λαμβάνουν περίπου 1700 λίτρα αίματος την ημέρα.  Κάθε 30 λεπτά, τα νεφρά φιλτράρουν όλο το αίμα στο ανθρώπινο σώμα.

   

Τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα για να απομακρύνουν τα απόβλητα, επιτρέποντάς του να αδειάσουν με ούρα και να αποθηκεύονται μόνο χρήσιμες ουσίες για την καλή λειτουργία του οργανισμού.  Η διατήρηση της σύστασης του αίματος σταθερή (νερό, αλάτι, ισορροπία καλίου) είναι ένα από τα καθήκοντα των νεφρών.  Βοηθά επίσης στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης στο σωστό επίπεδο.  Τα νεφρά παράγουν επίσης μια ουσία που ονομάζεται ερυθροποιητίνη, η οποία διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

  

Η νεφρική ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν οι νεφροί δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσουν τη λειτουργία φιλτραρίσματος τους.  Απόβλητα και υγρά συσσωρεύονται στο σώμα.

   

12 τροφές φιλικές προς τα νεφρά 


Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της χρόνιας νεφρικής νόσου και στην πρόληψη των νεφρικών παθήσεων, αποτρέποντας τη συσσώρευση τοξινών που φυσιολογικά εκκρίνονται από τα νεφρά και μειώνοντας τον φόρτο εργασίας των νεφρών.  Οι κατάλληλες επιλογές τροφίμων και ποτών είναι απαραίτητες για την υγεία των νεφρών.  Εδώ είναι 12 τροφές που βελτιώνουν την υγεία των νεφρών.

 


 

1. Καρότο Το καρότο είναι ένα λαχανικό που μπορείτε να βρείτε στους πάγκους της αγοράς σχεδόν όλο το χρόνο.  Τα καρότα είναι καλά για την υγεία των νεφρών καθώς είναι συμπύκνωμα φυτικών ινών και αποθήκη βιταμινών Α, Β και Ε.  Ενισχύει επίσης το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθά στη βελτίωση της υγείας των ματιών και καταπολεμά τη γήρανση των κυττάρων.  Έχει επίσης διουρητικές ιδιότητες και είναι εξαιρετικό για το συκώτι, τα νεφρά και τη χοληδόχο κύστη.  Μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε τα καρότα σε σούπες, χυμούς, σαλάτες και γεύματα.

   



2. Μήλο Το μήλο είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα.  Πολλοί ειδικοί συνιστούν να τρώτε τουλάχιστον 1 μήλο την ημέρα.  Χαμηλά σε θερμίδες, τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βελτιώνουν την εντερική διέλευση.  Με αυτά τα οφέλη, τα μήλα βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.  Συνιστάται επίσης το μηλόξυδο.

   



3. Μύρτιλο Όπως όλα τα φρούτα του δάσους, τα βατόμουρα είναι εξαιρετικά για την υγεία, έχουν πολλά οφέλη.  Τα βατόμουρα έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.  Είναι φυσικά πλούσια σε φυτικές ίνες και γλυκά.  Αλλά το καλύτερο από όλα, τα βατόμουρα περιέχουν φώσφορο και κάλιο και είναι εξαιρετικά για τα νεφρά.

   

 


 

4. Λάχανο Το λάχανο είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό για τη λειτουργία των νεφρών.  Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.  Όλα τα σταυρανθή λαχανικά συνιστώνται για τα νεφρά, συμπεριλαμβανομένου του κουνουπιδιού, του νεροκάρδαμου, του μπρόκολου.



   
5. Ψάρια Συνιστάται να καταναλώνετε λιγότερο κρέας για να μην καταπονούνται πολύ τα νεφρά.  Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαλείψετε εντελώς τη ζωική πρωτεΐνη.  Για παράδειγμα, μπορείτε να φάτε ψάρι για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνη και ωμέγα 3.  Ειδικά το λαβράκι είναι μια καλή εναλλακτική καθώς είναι από τα ψάρια που περιέχουν τον λιγότερο φώσφορο και δεν κουράζουν τα νεφρά.



   
6. Πράσο Το πράσο είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό για τα νεφρά και το συκώτι.  Το πράσο είναι γνωστό για τις καθαριστικές και διουρητικές του ιδιότητες.  Αυτό το καθιστά βασική τροφή για την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.  Είναι επίσης γνωστό ότι εξαλείφει το ουρικό οξύ, το οποίο χαλαρώνει τα νεφρά.



   
7. Ελαιόλαδο Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής, η οποία θεωρείται το κλειδί για την υγεία.  Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί εξαιρετική για την υγεία.  Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα.  Και τα οφέλη για την υγεία είναι πολλά.  Αποτοξινώνει τον οργανισμό και μειώνει το φορτίο στα νεφρά.

 


  
8. Καρπούζι Τα καρπούζια είναι τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού.  Έχει πολύ χαμηλές θερμίδες, περιέχει περισσότερο από 90 τοις εκατό νερό και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών με το νερό που περιέχει.  Είναι επίσης πολύ πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.  Και πάνω από όλα, βοηθά στην πρόληψη ασθενειών που επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα και προστατεύει τα νεφρά.



   

9. Λεμόνι Το λεμόνι θεωρείται υπερτροφή. Δεν είναι μόνο μια αποθήκη βιταμίνης C, αλλά και ένα ορυχείο αντιοξειδωτικών. Προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα. Μπορείτε να πίνετε νερό με λεμόνι κάθε πρωί για να απολαύσετε τα οφέλη του. Επίσης, αν συνδυάσετε μαϊντανό με λεμόνι, έχετε ένα σούπερ δυνατό ρόφημα αποτοξίνωσης.




10. Κόκκινη πιπεριά Η κόκκινη πιπεριά περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C.  Ειδικά η κόκκινη πιπεριά είναι ένα πλήρες κατάστημα βιταμίνης C.  Περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη γήρανση των κυττάρων.  Είναι επίσης εξαιρετικό για την προσ τασία των νεφρών με τα μέταλλα που περιέχει.

 


 

11. Σκόρδο Εάν τα νεφρά σας είναι κουρασμένα, θα πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσετε την κατανάλωση αλατιού. Αν ψάχνετε για καλή γεύση αντί για αλάτι, δοκιμάστε το σκόρδο. Θα αυξήσει τη γεύση των συνταγών σας και θα σας κάνει να ξεχάσετε το αλάτι. Το πιο σημαντικό, μπορείτε να αποκομίσετε όλα τα οφέλη για την υγεία προσθέτοντάς το στις συνταγές σας. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C και B6 και είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες.




12. Ανανάς Ο ανανάς, που συγκαταλέγεται στα εξωτικά φρούτα, είναι φτωχός σε κάλιο, σε αντίθεση με άλλα παρόμοια φρούτα.  Αυτό κάνει τα νεφρά να λειτουργούν λιγότερο.  Μη διστάσετε να φάτε εάν έχετε προβλήματα με τα νεφρά.  Οι ανανάδες είναι καλή πηγή φυτικών ινών, μαγγανίου και βιταμίνης C.  Βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα με την ουσία που ονομάζεται βρομελίνη που περιέχει.

   

Συμπτώματα νεφρικής νόσου Η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να εξελιχθεί στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς συμπτώματα.  Για το λόγο αυτό, συχνά ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης αίματος για άλλο λόγο.

   

Συμπτώματα νεφρικής νόσου 


Η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να εξελιχθεί στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, συχνά ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης αίματος για άλλο λόγο.


Από την άλλη, εάν ένα άτομο έχει έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη νεφρικής νόσου (ιδιαίτερα διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση), θα πρέπει να γίνονται τακτικές εξετάσεις.  Η έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής ανεπάρκειας και η κατάλληλη αντιμετώπιση της νόσου επιτρέπουν την πρόληψη της εξέλιξής της.

   

Οι νεφρικές παθήσεις συνήθως εκδηλώνονται με τα ακόλουθα συμπτώματα: - Επίμονη κόπωση - Ωχρότητα - Πεπτικές διαταραχές

   

- Ανορεξία, ναυτία, έμετος - Απώλεια βάρους - Κράμπες και ανησυχία στα πόδια, ειδικά τη νύχτα - Έντονος κνησμός στο δέρμα - Οίδημα - Διαταραχές ύπνου


Η φυσιολογική ούρηση δεν είναι δείκτης της λειτουργίας των νεφρών.  Ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας, είναι δυνατό να συνεχιστεί η κανονική ούρηση μέρα και νύχτα.

   

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθένειες που επηρεάζουν το νεφρό επηρεάζουν πάντα και τους δύο νεφρούς.  Εάν μόνο ένας νεφρός είναι άρρωστος ή δεν λειτουργεί πλέον, κλινικά ή βιολογικά σημάδια που συνήθως υποδηλώνουν νεφρική ανεπάρκεια δεν εμφανίζονται, ο άλλος αντισταθμίζει τη νεφρική δυσλειτουργία.  Επομένως, είναι δυνατό να ζεις μόνο με έναν νεφρό.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ