H Νοτια Κορέα αποζημιώνει νοσηλεύτρια μετά απο παρενέργειες



Μια βοηθός νοσηλευτή που παρέλυσε αφού έλαβε ένα εμβόλιο με το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca θα λάβει αποζημίωση από το κράτος της Νότιας Κορέας αφού αναγνωρίστηκε ως θύμα βιομηχανικού ατυχήματος.


Η εργαζόμενη στον τομέα της υγείας, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, είχε εμβολιαστεί κατά του Covid-19 στις 12 Μαρτίου. Αργότερα υπέφερε από διπλή όραση και παράλυση – και διαγνώστηκε με μια σπάνια αυτοάνοση νόσο γνωστή ως οξεία εγκεφαλομυελίτιδα, την κρατική οργάνωση των Εργαζομένων της Κορέας Η Υπηρεσία Αποζημίωσης & Πρόνοιας ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.


Αφού εξέτασε την υπόθεση, η υπηρεσία έκρινε ότι υπήρχε «εύλογη αιτιώδης σύνδεση μεταξύ των παρενεργειών και του εμβολιασμού». Επισήμανε επίσης ότι η νοσοκόμα δεν είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να περιπλέξουν την κατάστασή της.


Η γυναίκα είχε λάβει το εμβόλιο – που αναπτύχθηκε από κοινού από τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης – κατά τις ώρες εργασίας της για να «συμμορφωθεί με τις συστάσεις του εργοδότη της», ανέφερε η δήλωση. «Θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση στο χώρο εργασίας της αν δεν είχε εμβολιαστεί» , προστίθεται.


Για τους λόγους αυτούς, η νοσοκόμα αναγνωρίστηκε ως θύμα «βιομηχανικού ατυχήματος» στην πρώτη τέτοια περίπτωση για τη Νότια Κορέα. Η απόφαση της δίνει το δικαίωμα σε κρατική αποζημίωση και παροχές βάσει του νόμου περί ασφάλισης αποζημίωσης βιομηχανικών ατυχημάτων.


Θα λάβει αποζημίωση για τις χαμένες ώρες εργασίας, με τα έξοδά της και τις αναπηρίες της να καλύπτονται επίσης από το κράτος, ανέφερε η υπηρεσία.


Σε επαφή με το Reuters, η AstraZeneca αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, λέγοντας ότι η ασφάλεια των ασθενών ήταν η κορυφαία προτεραιότητα της εταιρείας και επιβεβαιώνοντας ότι το jab προσφέρει «υψηλού επιπέδου προστασία έναντι όλων των επιπλοκών του Covid-19 και παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία».


Αναφορές για σοβαρές περιπτώσεις θρόμβων αίματος και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων που σχετίζονται με το εμβόλιο AstraZeneca – που αυτή τη στιγμή διανέμεται με τα εμπορικά σήματα Covishield και Vaxzevria – οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του σε νεότερους νωρίτερα φέτος. Ορισμένα έθνη, όπως η Δανία και η Νορβηγία, έφτασαν στο σημείο να αναστείλουν εντελώς το τρύπημα λόγω των φόβων για παρενέργειες.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ