ORUC REIS - ΕΝΑ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ


Επί ένα 24ωρο αναστάτωσε την Ελλάδα, μπαίνοντας στα ελληνικά ύδατα, για να πραγματοποιήσει έρευνες νότια της Κρήτης. Ποιό είναι όμως το τουρκικό πλοίο 
 Oruç Reis?  




Το πλοίο MTA Oruç Reis, είναι ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο, που ανήκει στην Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Ερευνών και Ερευνών (MTA) στην Άγκυρα και λειτουργεί από το τμήμα της Γεωφυσικής Διεύθυνσης για υποθαλάσσια γεωφυσική εξερεύνηση σε ρηχά νερά.

Το MTA Oruç Reis ναυπηγήθηκε από το MTA στην Ναυπηγική της Τούζλα, στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Απριλίου 2012. Ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου 2015  και ονομάστηκε για τον Oruç Reis (περ. 1474-1518) , τον οθωμανό Beylerbeyi της Δυτικής Μεσογείου. 

Το σκάφος έχει μήκος 87 μ., Έχει ακτίνα 23 μ., Βάθος 8 μ. Και βύθισμα 6 μέτρων. Εκτιμώμενη σε 4.575 GT και χωρητικότητα εκτόπισης 4.867 τόνων, το σκάφος έχει μέγιστο όριο. ταχύτητα 17 κόμβων (31 km / h, 20 mph). Προωθείται από 4 x 2.520 kW 12V γεννήτριες ντίζελ της Anglo Belgian Corporation (ABC). 
Ο αριθμός του πληρώματος είναι 27 και το επιστημονικό προσωπικό επί του σκάφους είναι 28. [1]

Διαθέτει συστήματα πρόωσης και ελιγμών ικανά να πραγματοποιήσουν δύο και τριών διαστάσεων βαθιά σεισμική έρευνα σε ανοιχτές θάλασσες.

Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών και των δραστηριοτήτων αποδοχής τον Απρίλιο του 2017,  ξεκίνησε την  εξερεύνηση για πετρέλαιο στη Μεσόγειο Θάλασσα. 

Είναι ικανό να εκτελεί γεωφυσική έρευνα και 3D δειγματοληψία στον πυθμένα σε βάθος μέχρι 20.000 m (66.000 ft). 

Το σκάφος διαθέτει ένα υποβρύχιο όχημα (ROV) που λειτουργεί με τηλεχειρισμό, το οποίο μπορεί να πραγματοποιεί παρατηρήσεις και δειγματοληψία σε βάθος έως 1.500 m (4.900 ft). Πρόσθετος εξοπλισμός επιτρέπει την έρευνα του ωκεάνιου ρεύματος και την ανάλυση των φυσικών, χημικών και βιολογικών ιδιοτήτων με τη βοήθεια μιας CTD συσκευής για την αγωγιμότητα, τη θερμοκρασία και το βάθος.  

Το σκάφος διαθέτει επίσης  ελικοδρόμιο 12 τόνων χωρητικότητας για ένα ελικόπτερο κατάλληλο για προσγείωση ημέρας / νύχτας και απογείωση. 

Το πλοίο ξεκίνησε την πορεία του στις 15 Απριλίου μετά από μια τελετή. εξετάζοντας το βυθό της θάλασσας στο Μαρμαρά 

Στο πλοίο υπάρχουν εργαστήρια γεωλογίας, γεωφυσικής, υδρογραφίας, ωκεανογραφίας (μητρική επιστήμη) και βιολογικά ερευνητικά εργαστήρια για την επεξεργασία, ανάλυση και αξιολόγηση των δεδομένων που λαμβάνονται επί του σκάφους.

Εκτός από την έρευνα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το Oruç Reis μπορεί να πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες όπως η υφαλοκρηπίδα στο πλαίσιο της παρακολούθησης της συνέχειας των εδαφών κάτω από τη θάλασσα. 

Επιπλέον, το πλοίο μπορεί να δει γεωλογικές δομές σε βάθος 15 χιλιομέτρων από τον πυθμένα της θάλασσας και το βάθος της θάλασσας σε βάθος 500 χιλιομέτρων μπορεί να εξεταστεί λεπτομερώς με το μοντέρνο υποβρύχιο τηλεχειριστήριο (ROV). 

Επιπλέον, η μέτρηση και η ανάλυση μπορούν να γίνουν άμεσα λαμβάνοντας δείγματα από το θαλασσινό νερό και τον πυθμένα με ROV.







Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ