ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ - XAFTAR

Στην Αθήνα έφτασε υπό άκρα μυστικότητα της Πέμπτη το βράδυ ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, δύο μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει η Ελλάδα και η Κύπρος.


Ο στρατάρχης πραγματοποίησε ιδιωτική συνάντηση, διάρκειας περίπου 20 λεπτών, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.

Σήμερα οι επίσημες συναντήσεις

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο στρατάρχης Χαφτάρ θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή, επίσημα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εκ νέου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Η νέα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών θα λάβει χώρα στις 10:30 το πρωί, στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θα ακολουθήσει στις 13:00 η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο γραφείο του στη Βουλή.

Η έλευση του Χαφτάρ δεν γνωστοποιήθηκε εκ των προτέρων για λόγους ασφάλειας.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μετέβη σήμερα αιφνιδιαστικά στη Λιβύη με την ελπίδα να συναντηθεί με τον Χαφτάρ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα. 

Είναι σημαντικό και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία που οργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τόνισε ο Μάας προτού αναχωρήσει για τη Βεγγάζη. 

Ο Μάας έχει χαρακτηρίσει τη διάσκεψη του Βερολίνου "την καλύτερη πιθανότητα" για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Λιβύη. Χθες, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε επισημάνει ότι δεν ήταν ξεκάθαρο αν Χαφτάρ και Σάρατζ θα είναι παρόντες στο Βερολίνο την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Χαφτάρ συναντήθηκε στη Μόσχα με τον αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ, αναχώρησε ωστόσο από τη ρωσική πρωτεύουσα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Στη συνέχεια ζήτησε περιθώριο δυο ημερών προκειμένου να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, το τελικό κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Μόσχα, πριν το υπογράψει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάρτηση που πραγματοποίησε στο Twitter ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός έθεσε ερώτημα για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη. 

"Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο, δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;" ανέφερε χαρακτηριστικά. 


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ