ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΙΟΣ ΣΕ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Ένας μυστηριώδης ιός στην κεντρική Κίνα έχει μολύνει δεκάδες, προκαλώντας φόβους για μια νέα επιδημία. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε


Μια μη-αναγνωρισμένη μορφή πνευμονίας έχει ξεσπάσει στην κεντρική κινεζική πόλη Wuhan, προκαλώντας τις αρχές να θέσουν σε καραντίνα τα μολυσμένα και να αυξήσουν τις ειδοποιήσεις νοσοκομείων. Το υπουργείο Υγείας του Wuhan ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σχεδόν 60 ασθενείς έχουν διαγνωστεί με τον ιό και το γειτονικό Χονγκ Κονγκ έχει ανακοινώσει ύποπτες περιπτώσεις. (Μια ύποπτη περίπτωση στη Σιγκαπούρη αποδείχθηκε ψευδής συναγερμός.)

Το μυστηριώδες στέλεχος έχει συνδεθεί με μια αγορά θαλασσινών που έχει κλείσει για αποχέτευση από τις 1 Ιανουαρίου. Ιατρικοί εμπειρογνώμονες προσπαθούν να εντοπίσουν την ασθένεια. Ενώ λένε ότι είναι απίθανο το νέο αυτό στέλεχος πνευμονίας να προκαλέσει επανάληψη της θανατηφόρας έκρηξης του SARS το 2003, η οποία σκότωσε εκατοντάδες στην ηπειρωτική Κίνα και εξαπλώθηκε μέχρι τις Η.Π.Α. και τον Καναδά, τονίζουν ότι η επαγρύπνηση δεν πρέπει να χαλαρώνει.

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για τον ιό.

Πόσο σοβαρό είναι το ξέσπασμα της πνευμονίας;
Σύμφωνα με το γραφείο υγείας του Wuhan, 59 ασθενείς έχουν διαγνωστεί με τον ιό, συμπεριλαμβανομένων επτά σε κρίσιμη κατάσταση από την Κυριακή. Μερικοί από τους ασθενείς έκαναν στάβλους στην αγορά των θαλασσινών. Όλοι οι ασθενείς βρίσκονται σε καραντίνα και 163 άτομα που βρίσκονταν σε στενή επαφή μαζί τους, τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή.

Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται;

Η πρώτη υπόθεση ανακαλύφθηκε στο Wuhan στις 12 Δεκεμβρίου, λέει το γραφείο υγείας της πόλης. Τη Δευτέρα, αρχές στο Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι έξι περισσότεροι ασθενείς βρέθηκαν να έχουν πυρετό ή αναπνευστικά συμπτώματα μετά την επιστροφή τους από το Wuhan, φέρνοντας τον αριθμό των περιπτώσεων στην πόλη στους 30.

Πώς αντιδρούν οι αρχές εκτός της Κίνας;
Οι κυβερνήσεις εντείνουν τα προληπτικά μέτρα μετά την έκρηξη. Η Νοσοκομειακή Αρχή του Χονγκ Κονγκ επέβαλε μικρότερες ώρες επισκέψεων στα νοσοκομεία και απαιτεί από όλους τους επισκέπτες να φορούν μάσκες προσώπου. Η πόλη έχει επίσης ενισχύσει το σύστημα θερμικής απεικόνισης του αεροδρομίου για να ελέγξει τις θερμοκρασίες των ταξιδιωτών που έρχονται από το Wuhan. Πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό έχει ανατεθεί στον σιδηροδρομικό σταθμό που συνδέει την πόλη με την ηπειρωτική Κίνα για να πραγματοποιήσει ελέγχους θερμοκρασίας.


Το Υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πραγματοποιεί προβολές θερμοκρασίας για ταξιδιώτες που φτάνουν στις πτήσεις από το Wuhan. Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών της Ταϊβάν ζήτησαν από τους ιατρούς και τους υπαλλήλους καραντίνας του αερολιμένα να ενημερώσουν το γραφείο για τους ασθενείς που ταξίδεψαν στο Wuhan και παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι παρακολουθεί την κατάσταση και «σε στενή επαφή με τις εθνικές αρχές στην Κίνα».

Θα μπορούσε αυτό να εξελιχθεί σε μια μεγάλη επιδημία όπως το SARS;

Το γραφείο υγείας του Wuhan ανέφερε ότι η ιογενής πνευμονία δεν είναι το SARS, το MERS (αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή) ή η γρίπη των πτηνών. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά οι ιατροί εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους. "Δεν απέκλεισαν πλήρως αυτή τη δυνατότητα", λέει ο TIME, ο Leo Poon, ειδικός ιολόγου και SARS στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει θανάτοι - το 10% των ατόμων που έπασχαν από το SARS το 2003 πέθανε - είναι λόγος να πιστεύουμε ότι η επιδημία δεν θα λάβει σοβαρότερη στροφή, προσθέτει ο Poon.

Ο Yuen Kwok-yung, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, αναφέρει ότι έχουν σημειωθεί αξιοσημείωτες προόδους όσον αφορά την επιστημονική έρευνα και τις εργαστηριακές διαγνωστικές ικανότητες μετά την επιδημία SARS πριν από μια δεκαετία.


"Είναι πολύ απίθανο ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια μεγάλη επιδημία που μοιάζει με το 2003", λέει ο Yuen, "αν και δεν μπορούμε να είμαστε εφησυχασμένοι".


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ