ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης απέκτησε το βραβείο Rolf Nevanlinna, χορηγούμενο κάθε τέσσερα χρόνια σε επιστήμονες κάτω των 40 ετών που συνέβαλαν στην πρόοδο των μαθηματικών υπολογιστών.




Η Διεθνής Μαθηματική Εταιρεία τίμησε τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη με το βραβείο, διότι "διαμόρφωσε την κατανόηση της υπολογιστικής πολυπλοκότητάς μας σε βασικά προβλήματα" που σχετίζονται με τα μαθηματικά και την οικονομία. Το Βραβείο Rolf Nevanlinna είναι μία από τις υψηλότερες τιμές στην θεωρητική πληροφορική

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Athens Voice Radio 102.5, ο Έλληνας επιστήμονας είπε ότι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα βραβεία που έλαβε ποτέ και ότι είναι πολύ χαρούμενος γι 'αυτό.

"Υπήρχε ένα πρωτόκολλο μυστικότητας και γι 'αυτό ανακοινώθηκε σήμερα (Τετάρτη), την ημέρα που δόθηκε το βραβείο", δήλωσε ο Δασκαλάκης.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (με βαθμό 9,98, με μέγιστο αριθμό 10) και στη συνέχεια πήγε στο Μπέρκλεϊ για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Στα 28 του έγινε επίκουρος καθηγητής στο MIT όπου διδάσκει σήμερα.

Ο Έλληνας επιστήμονας έγινε διάσημος το 2008, όταν κέρδισε το Βραβείο Διδακτορικής Διατριβής για το 2008 από την ACM (Association for Computing Machinery) για την προώθηση της κατανόησης της συμπεριφοράς μας σε πολύπλοκα δίκτυα αλληλεπιδρώντων ατόμων, όπως αυτά που ενεργοποιούνται και δημιουργούνται από το Διαδίκτυο.

Η διατριβή του, με τίτλο "Η πολυπλοκότητα του Nash Equilibria", παρέχει μια νέα, αλγοριθμική προοπτική στη θεωρία των παιχνιδιών και την έννοια της ισορροπίας Nash ("Η πολυπλοκότητα του computing a Nash Equilibrium." Για το έργο αυτό ο Δασκαλάκης τιμήθηκε επίσης το 2008 με το Βραβείο Kalai  για εξαιρετικά άρθρα στη διεπαφή της επιστήμης των υπολογιστών και της θεωρίας των παιχνιδιών, μαζί με τον Χρήστο Παπαδημητρίου και τον Paul W. Goldberg.



Ο Δασκαλάκης με τον μαθηματικό νικητή του βραβείου Νόμπελ Τζον Ναστ το 2013



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ