ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑ...

Η ευκαιρία για τον εκτοπισμό του ελληνικού στοιχείου απο μια κατ΄εξοχήν ελληνική πόλη της Βορείου Ηπείρου τη Χειμάρρα , δόθηκε με την εφαρμογή του μεγαλόπνοου ομολογουμένως σχεδίου ανάπλασης της περιοχής, με ανάδοχο, μαντέψτε, μια μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία.




Σύμφωνα και με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, το έργο «ανάπλασης» της Χειμάρρας της Βόρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την υφαρπαγή των περιουσιών της γηγενούς ελληνικής εθνικής μειονότητας, έχει αναλάβει μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το σχέδιο οικιστικής ανάπλασης στη Χειμάρρα, η λακωνική απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ κ. Α.Γεννηματά ήταν ότι

«Οι αλβανικές Αρχές φαίνεται ότι θεωρούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας ως σημαντικότερη από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».




Οι Χειμαρριώτες όμως που βλέπουν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται και τις περιουσίες τους να δημεύονται, ετοιμάζονται να προσφύγουν στα Ευρωπαικά δικαστήρια 





Την τετάρτη 30 Αυγούστου το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Χειμάρρας σε έκτακτη συνεδρίαση στο αλβανικό χωριό Κούτσι της περιοχής Βρανίστι ενέκρινε με την υπογραφή του Ελληνα Δήμαρχου της Χειμάρρας Γιώργου Γκόρου, τα νέα σχέδια για την ανάπλαση της Χιμάρας. 
Το master plan της ανάπλασης που επιδιώκει να ξεριζώσει τον ελληνισμό της Χιμάρας, ψήφισαν έξι συνολικά μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Χειμάρρας που κατέχουν την ελληνική υπηκοότητα. Αυτοί είναι οι:
Μπλερίνα Αντώνη
Τιμολέον Γκερδούκης
Κυριάκος Μερκούρης
Αλέκος Τάτος
Μιμόζα Δράμη
Μενέλαος Γκιναράρης

Σύμφωνα με το himara.gr, οι Βορειοηπειρωτικοί φορείς έχουν ήδη ξεκινήσει την διαδικασία συλλογής υπογραφών ώστε να αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα από τους παραπάνω, όπως ακριβώς συνέβει πρόσφατα και με τον δήμαρχο της Χειμάρρας. Κάτι τέτοιο προβλέπει ξεκάθαρα άλλωστε και το Σύνταγμα της Ελλάδος, όπου σύμφωνα με τον ν. 3284/2004 "Περί κυρώσεως του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας", «Όποιος κατά τη διαμονή του στην αλλοδαπή ενήργησε προς όφελος αλλοδαπού κράτους πράξεις ασυμβίβαστες προς την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και αντίθετες προς τα συμφέροντα της Ελλάδος, μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος της ελληνικής ιθαγένειας»







Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο ΉπειρΣτα σχέδια της ανάπλασης καθορίζονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές που θα κρατικοποιηθούν για να παραχωρηθούν για την κατασκευή νέων τουριστικών οικισμών που θα εγκριθούν σύμφωνα με το νέο νόμο "Περί ανάπτυξης τουρισμού". Ο νόμος αυτός νομιμοποιεί την απαλλοτρίωση ιδιωτικής γης και την κατεδάφιση ιδιωτικής περιουσίας εντός αυτών των εκτάσεων για την κατασκευή των νέων τουριστικών οικισμών.
Σύμφωνα με το Himara.gr, το σχέδιο αποτελεί μέρος του νέου πολεοδομικού σχεδίου που στοχεύει στην αλλοίωση της περιοχής και τον ξεριζωμό του ελληνικού πληθυσμού της μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού, μια μέθοδο παρόμοια με αυτήν που εφαρμόζουν οι Τούρκοι στα κατεχόμενα στην Κύπρο και σε άλλες περιοχές με ελληνικό πληθυσμό εντός της τουρκικής επικράτειας.

Ποιές είναι οι περιοχές που θα απαλλοτριωθούν

Στους χάρτες του σχεδίου ανάπλασης, φαίνονται οι περιοχές που θα απαλλοτριωθούν ενώ οι επιχείρησεις και περιουσίες που ήδη έχουν κατασκευαστεί εντός αυτών των περιοχών θα κατεδαφιστούν. Ξεκινώντας από την παραλιακή περιοχή του χωριού της Παλάσα της Χιμάρας, η οποία θα απαλλοτριωθεί ολοκληρωτικά, την παραλιακή περιοχή του χωριού Κοντράκια που θα απαλλοτριωθεί κατά 50% όπως και η παραλιακή περιοχή στο χωριό Δρυμάδες. Ακολουθεί η περιοχή της Ιεράς Μονής του Αγίου Θεοδώρου στο χωριό Προφήτης Ηλίας, η περιοχή Γυαλί στο χωριό Βουνό και Πάνορμος στην Χιμάρα. Από την λίστα δεν απουσιάζουν και άλλες γνωστές περιοχές όπως αυτή του κόλπου της Κακομέας στο Λούκοβο.
Πρόκειται για χιλιάδες εκτάρια πανάκριβης παραλιακής γης όπου ήδη υπάρχουν επιχειρήσεις και περιουσίες που ανήκουν στους Έλληνες κατοίκους της περιοχής. Το σχέδιο επεκτείνετε και σε άλλες περιοχές όπως τους Αγίους Σαράντα, τα Εξαμίλια και την Κονίσπολη.
Στους χάρτες παρακάτω, με μωβ χρώμα έχουν σημαδευτεί οι περιοχές που θα απαλλοτριωθούν και οι λοιπές όπου υπάρχουν κτίσματα τα οποία θα κατεδαφιστούν.









Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ