Οργή στο Αφγανιστάν για τα απομνημονεύματα του Harry - Η απάντηση των Taliban


Οργή και διαμαρτυρίες έχουν προκαλέσει τα νέα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι στο Αφγανιστάν, ενώ  έχουν δεχτεί ευρεία κριτική και από μέλη του βρετανικού στρατού, με ορισμένους να προειδοποιούν ότι ο δούκας έχει διακινδυνεύσει και τη δική του ασφάλεια και έχει γίνει στόχος.


Οι διαδηλωτές στο νότιο Αφγανιστάν συγκεντρώθηκαν μετά τον ισχυρισμό του πρίγκιπα Χάρι στα νέα του απομνημονεύματα ότι σκότωσε 25 ανθρώπους ενώ υπηρετούσε στη χώρα


Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή μετά τους ισχυρισμούς του πρίγκιπα Χάρι στα νέα του απομνημονεύματα ότι σκότωσε 25 ανθρώπους που περιέγραψε ως μαχητές των Ταλιμπάν ενώ ήταν τοποθετημένος στις βρετανικές δυνάμεις στη χώρα.


Περίπου 20 καθηγητές και φοιτητές διαδήλωσαν σε τοπικό πανεπιστήμιο στο Χελμάντ, την επαρχία όπου οι βρετανικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.


«Καταδικάζουμε την ενέργειά του (του Πρίγκιπα Χάρι) που είναι ενάντια σε όλους τους κανόνες της ανθρωπότητας», είπε ένας διαδηλωτής. Άλλοι έφεραν αφίσες που έδειχναν το πορτρέτο του Χάρι με ένα κόκκινο «x» απέναντι.


Ο Sayed Ahmad Sayed, δάσκαλος στο πανεπιστήμιο, καταδίκασε τον Χάρι για το ρόλο του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν.


«Οι σκληρότητες που έχουν διαπραχθεί από τον πρίγκιπα Χάρι, τους φίλους του ή από οποιονδήποτε άλλο στη Χελμάντ ή οπουδήποτε στο Αφγανιστάν είναι απαράδεκτες και σκληρές. Αυτές οι πράξεις θα μείνουν στη μνήμη της ιστορίας», είπε ο Sayed στη διαμαρτυρία.


Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ αποχώρησαν τον Αύγουστο του 2021 από τη χώρα μετά από 20 χρόνια πολέμου εκεί και τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων για την υποστήριξη του αγώνα της Αφγανικής κυβέρνησης που υποστηριζόταν από τη Δύση ενάντια σε μια εξέγερση των Ταλιμπάν. Η αποχώρησή τους έθεσε τις προϋποθέσεις για την ταχεία επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία εκείνο τον μήνα.




Στα απομνημονεύματά του, «Spare», ο Χάρι λέει ότι σκότωσε περισσότερους από δύο δωδεκάδες μαχητές των Ταλιμπάν ενώ υπηρετούσε ως συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου Απάτσι στο Αφγανιστάν το 2012-2013.


Γράφει ότι δεν αισθάνεται ούτε ικανοποίηση ούτε ντροπή για τις ενέργειές του, και στη φωτιά της μάχης θεωρούσε τους εχθρούς μαχητές σαν τα πιόνια που αφαιρούνταν από μια σκακιέρα, «Οι κακοί εξαφανίστηκαν πριν προλάβουν να σκοτώσουν τους Καλούς», γράφει ο πρίγκιπας.


Η απόφαση του Χάρι να βάλει έναν αριθμό σε αυτούς που σκότωσε, και η σύγκριση αυτών στο  βιβλίο  με τα πιόνια σκακιού, προκάλεσε οργή από τους αξιωματούχους των Ταλιμπάν και ανησυχία από τους Βρετανούς βετεράνους.


Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του αρχηγού των Taliban Anas Haqqani στο twitter


«Κύριε Χάρη! Αυτοί που σκότωσες δεν ήταν σκάκι, ήταν άνθρωποι. είχαν οικογένειες που περίμεναν την επιστροφή τους. Μεταξύ των δολοφόνων των Αφγανών, δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν την αξιοπρέπειά σας να αποκαλύψουν τη συνείδησή τους και να ομολογήσουν τα εγκλήματά τους πολέμου.

Η αλήθεια είναι αυτό που είπες. Οι αθώοι λαοί μας ήταν πιόνια σκακιού για τους στρατιώτες, τους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες σας. Ωστόσο, ηττηθήκατε σε εκείνο το «παιχνίδι» του λευκού και του μαύρου «τετράγωνου».

Δεν περιμένω ότι το ΔΠΔ θα σας καλέσει ή οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα σας καταδικάσουν, γιατί είναι κουφοί και τυφλοί για εσάς. Αλλά ελπίζουμε ότι αυτές οι φρικαλεότητες θα μείνουν στη μνήμη της ιστορίας της ανθρωπότητας.»


«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να δικάσει αυτό το άτομο (τον πρίγκιπα Χάρι) και θα πρέπει να λάβουμε αποζημίωση για τις απώλειές μας», είπε ο Μουλά Αμπντουλάχ, ο οποίος έχασε τέσσερα μέλη της οικογένειάς του σε αυτό που περιέγραψε ως αεροπορική επιδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου το 2011 που έπληξε το σπίτι της οικογένειάς του στην περιοχή Nahr-e-Saraj του Helmand.


«Χάσαμε το σπίτι, τη ζωή και τα μέλη της οικογένειάς μας. Χάσαμε τα προς το ζην, αλλά και τους αγαπημένους μας», είπε ο Αμπντουλάχ, ενώ επισκεπτόταν τους τάφους των μελών της οικογένειας που έχασε στον βομβαρδισμό.


Ο διευθυντής μέσων ενημέρωσης του κυβερνήτη των Ταλιμπάν του Χελμάντ, Mawlavi Mohammad Qasim, είπε ότι οι ισχυρισμοί του Χάρι στα απομνημονεύματά του «εξέθεσαν το πραγματικό πρόσωπο του δυτικού κόσμου».


«Είναι μια σαφής ένδειξη των σκληρών και φρικιαστικών πράξεών τους», είπε.


Τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι του Ηνωμένου Βασιλείου ρίχνουν φως στις αποτυχίες μεταξύ των βασιλιάδων της Βρετανίας


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ