ΕΡΝΤΟΓΑΝ - "ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΣΤΟ IDLIB ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ"


Σημαντικό μήνυμα έδωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Yassıada λέγοντας  : "Θα καταλάβετε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα"



Το Yassıada, είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας, που σήμερα γιορτάζεται ως Νησί της Δημοκρατίας και των Ελευθεριών. Ο Πρόεδρος Ερντογάν άνοιξε την τελετή στην οποία παρευρέθηκε κάνοντας μια βαρυσήμαντη δήλωση  "Τι μας λένε; Τι κάνουμε στη Συρία, την Ιντλίμπ και τη Λιβύη;" Θα καταλάβετε πολύ καλά τι κάνουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. " 

   
Η τελετή  έναρξης  για την δημοκρατία και την ελευθερία  πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Προέδρου του Κοινοβουλίου Mustafa Şentop και του προέδρου του MHP Devlet Bahceli. .

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε σημαντικά μηνύματα στην τελετή έναρξης της Δημοκρατίας και Ελευθεριών.

Κύρια σημεία από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν:

Η Τουρκία εκτέθηκε σε μια από τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία του πραξικοπήματος της 27ης Μαΐου, ακριβώς πριν από 60 χρόνια (Yassıada)

(Yassıada) Το έργο που έγινε εδώ δεν ήταν δίκη, αλλά νόμιμος φόνος.

Εκείνη την ημέρα, ο νόμος και η δικαιοσύνη καταπατήθηκαν και δεν ήταν οι τρεις άνδρες του έθνους που στάλθηκαν στη θανατική ποινή, αλλά ήταν η ίδια η εθνική βούληση.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία, αλλά εναπόκειται σε εμάς να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο η ιστορία θυμάται για να διασφαλίσουμε τη σωστή ερμηνεία της.

Ο Menderes και οι φίλοι του θα συνεχίσουν να γίνονται δυνατοί στην καρδιά του έθνους μας.

Ο μαύρος λεκές στο μέτωπο εκείνων που πήραν τους Menderes και τους φίλους του στη σειρά θανάτου και τους υποστήριξαν δεν θα διαγραφούν ποτέ.

Ήταν το έθνος μας με την ιστορία, τον πολιτισμό, τις αξίες και τις πεποιθήσεις του, όχι ο Menderes και οι φίλοι του, που απολύθηκαν με το πραξικόπημα και δικάστηκαν στα θεατρικά δικαστήρια που ιδρύθηκαν στην Yassıada.

Και οι τρεις ήρωες περπάτησαν μέχρι το θάνατο με περηφάνια και πίστη.

Δηλώνουμε με έλεος τον αείμνηστο Alparslan Türkeş, ο οποίος είπε ότι οι αποφάσεις θανάτου από την Ινδία, όπου στάλθηκε για εξορία, δεν ήταν νόμιμες  και ότι δεν ταιριάζουν με το ανθρώπινο συναίσθημα.

Εκείνοι που ανέτρεψαν, κριτές και κρεμάστηκαν έπρεπε να ζήσουν τη ζωή τους κάτω από το μίσος του έθνους.

Αποφασίσαμε να θάψουμε την Yassıada και την Yaslıada ως ιστορία και να το μετατρέψουμε σε Νησί της Δημοκρατίας και Ελευθερίας. 

Ο κύριος χαρακτήρας όλων των πραξικοπημάτων και των κινήσεων της χούντας στη χώρα μας είναι η εχθρότητα στις αξίες και την ιστορία του έθνους μας.

Οι συνωμότες και εκείνοι που τους σκηνοθέτησαν πάντα έπαιρναν τους ίδιους κωδικούς

Αυτό το έθνος δεν θα συγχωρήσει ποτέ όχι μόνο εκείνους που έκαναν πραξικόπημα, αλλά και εκείνους που εισήγαγαν τον ιό του πραξικοπήματος στον στρατό μας με την πρόκληση «τι περιμένεις».

Τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα για το πόσο πρωτόγονοι και πόσο φανατικοί είναι αυτοί που ταπεινώνουν τις πεποιθήσεις τους, και τα ρούχα τους, περιφρονώντας τους ανθρώπους, είναι το πιο εντυπωσιακό.

Είναι άγνοια να μην γνωρίζουμε πόσα από τα τρυπάνια μας βρίσκονται στη Μεσόγειο.

Το πλοίο γεώτρησης Fatih θα διασχίσει το Βόσπορο στις 29 Μαΐου και θα ανοιχτει στη Μαύρη Θάλασσα για νέες γεωτρήσεις.

Χθες κάποιοι ενοχλήθηκαν από τον adhan, τον Εθνικό Ύμνο, τη σημαία, την ένωση και την αλληλεγγύη μας, και σήμερα είναι άβολα.

Δώστε προσοχή σε αυτούς που προσπαθούν να σκιάσουν τη δημοκρατία μας στη χώρα μας σήμερα. Όλοι τους είναι οπαδοί της 27ης Μαΐου.

Τι μας λένε; «Τι κάνουμε στη Συρία, το Idlib, τη Λιβύη;» Θα καταλάβετε πολύ καλά τι κάνουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πιστεύω ότι η Τουρκία θα γίνει σύμβολο του αγώνα για τη δημοκρατία ως μελλοντικούς στόχους τους τα επόμενα 60 χρόνια.

Ελπίζω ο Κύριος, να μας προστατεύει όλους μας,   από όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχουμε  και  ελπίζουμε, να μας οδηγήσουν στη νίκη.

Ο κ. Μπαχτσελί, MHP όλοι οι αδελφοί μου στην ομάδα, διεξήγαμε έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες της Τουρκίας μέχρι σήμερα, καθώς εκθέτουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για την υποστήριξη που έδωσαν 

Οι δηλώσεις του προέδρου MHP Leader Devlet Bahçeli

Το Yassıada δεν είναι απλώς το όνομα ενός κομματιού της γης στη μέση της θάλασσας. Είναι επίσης το συμβολικό μέρος των σκουριασμένων αλυσίδων χαραγμένων σε εθνικές αναμνήσεις, που πλήττονται από τη δημοκρατία με το πρόσχημα του νόμου μιας περιόδου λυκόφωτος.

Πρέπει να δούμε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε αποτελέσματα αντιμετωπίζοντας. Πρέπει να είναι γνωστό ότι οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις δεν έχουν τέλος.

Με το επίσημο άνοιγμα του Νησιού της Δημοκρατίας και των Ελευθεριών στην 60η επέτειο της 27ης Μαΐου, οι κακές αναμνήσεις του παρελθόντος θα καταστραφούν με τους ευτυχείς στόχους του μέλλοντος.

Οι ιδρυτές των δικαστηρίων της Yassıada έθεσαν τη δημοκρατία και τις ελευθερίες στην προεδρία των κατηγορουμένων, όχι μια εποχή.

Πρέπει να αγκαλιάσουμε, όχι να κατασκηνώσουμε, να ηρεμήσουμε, όχι στην εχθρότητα, στην ανοχή όχι στη θλίψη, στη συμπόνια και στη συμφιλίωση .

Η αρχή της ίσης, μυστικής, γενικής ψηφοφορίας είναι η ψυχή της δημοκρατίας.

Η ψήφος και η βούληση ενός βοσκού που βόσκει με τα πρόβατα, ενός δασκάλου που διδάσκει στο πανεπιστήμιο, ενός επιχειρηματία που καπνίζει την καμινάδα του εργοστασίου του

Η παρουσία εκείνων που εξακολουθούν να ελπίζουν για το πραξικόπημα είναι ένδειξη του ύπουλου ιού χωρίς θεραπεία.

Όποιος υπέστη πλήγμα στο μυαλό του, που δεν το βρήκε στην κάλπη, το ψάχνει στη γειτονιά των όπλων, είναι υποχρεωμένος να χάσει και πρέπει.

Οι δηλώσεις από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Şentop Mustafa Mustafaentop:

Αυτό το νέο πρόσωπο της Yassıada δεν είναι μια συνηθισμένη εργασία ανασυγκρότησης και τοπίου, αλλά μια ιστορική αντιπαράθεση και μια ολοκαίνουργια αρχή.

Η κύρια αιτία κάθε στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα μας, είναι να εμποδίσει την Τουρκία να αποκτήσει πρόσβαση στην εξουσία να αναπτύξει ανεξάρτητες πολιτικές.

Στην καρδιά κάθε κτηρίου που βλέπουμε σήμερα σε αυτό το νησί είναι η βούληση του έθνους μας να απελευθερωθεί, η αντίσταση να αντισταθεί στο πραξικόπημα, η αμυντική απόφαση της συνταγματικής τάξης.

Η κοινωνική και πολιτική μας ζωή έπρεπε να ζήσει με μια πληγή που βαθαίνει με τις δίκες της Yassıada, η οποία άνοιξε με το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου για πολλά χρόνια.

«Τελετή κοινωνικής απόστασης
Εκτός από τον Πρόεδρο Ερντογάν, τον Πρόεδρο της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης Şentop, τον Πρόεδρο MHP Μπαχτσέλι, τον Αντιπρόεδρο Fuat Oktay, τον Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Zühtü Arslan, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, διοικητές δυνάμεων, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της TBMM Celal Adan. Ο Πρόεδρος Fahrettin Altun, ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Kalin, ο πρόεδρος του BBP Mustafa Destici, ο αναπληρωτής του κόμματος AK Ζζμίρ Yıldırım, πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Ali Yerlikaya, ο αντιπρόεδρος του κόμματος AK, πρόεδρος της Ένωσης των Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας Text Feyzioğlu και προσκεκλημένοι παρευρέθηκαν.

Στο πλαίσιο των μέτρων του νέου τύπου κοραναϊού (Kovid-19), η τελετή, την οποία ακολούθησαν οι συμμετέχοντες που κάθονταν στην αίθουσα συνεδρίων, φορώντας τη μάσκα, ακολούθησαν τις σκηνές βίντεο του Νησιού Δημοκρατίας και Ελευθεριών.

Μετά τη συναυλία του πιανίστα Emir İlgen, διαβάστηκε ο Εθνικός Ύμνος και λήφθηκε μια στιγμή σιωπής.

Ο Αντιπρόεδρος της TOBB Ali Kopuz, Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι έκανε ομιλία στην τελετή έναρξης.

Η τελετή τελείωσε με την προσευχή του Προέδρου των Θρησκευτικών Υποθέσεων, Ali Erbaş.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ