Κωνσταντίνος Κουκίδης - Ενας άγνωστος Ηρωας


Όταν στις 27 Απριλίου 1941 μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα , έστειλαν ένα απόσπασμα υπό τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Ελσνιτς για να κατεβάσουν την «Γαλανόλευκη» από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και να υψώσουν την Ναζιστική σημαία. 

Ο επικεφαλής του αποσπάσματος ζήτησε από τον Έλληνα στρατιώτη, Κωνσταντίνο Κουκίδη, που φρουρούσε την Ελληνική Σημαία στην Ακρόπολη, να την κατεβάσει. 

Ήταν 8.45 το πρωί όταν οι κατακτητές της χώρας μας με το δάκτυλο στην σκανδάλη των πυροβόλων τους, τον διέταξαν να κατεβάσει το Εθνικό μας Σύμβολο, αλλά ο στρατιώτης φρουρός της σημαίας, χωρίς κανένα φόβο, αρνήθηκε!
Ο λοχαγός Γιάκομπι τότε, διέταξε ένα Γερμανό στρατιώτη να το κάνει. Ο στρατιώτης την κατέβασε και αφού με την βοήθεια ενός συναδέλφου του την δίπλωσε, την παρέδωσε στα χέρια του Έλληνα φρουρού.

Ο Εύζωνας κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα με κατεβασμένο το κεφάλι τη διπλωμένη Γαλανόλευκη πάνω στα χέρια του. Κι ύστερα τυλίχτηκε με την Σημαία, έτρεξε ως την άκρη του Ιερού Βράχου και μπρός στα μάτια των εμβρόντητων Γερμανών ρίχτηκε στον γκρεμό.

Μετά το γεγονός αυτό, ο Γερμανός στρατηγός φον Στούμε έδωσε διαταγή και στις 3 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, της πρώτης μέρας της Κατοχής, υψώθηκε στην Ακρόπολη και στο Δημαρχείο και η ελληνική σημαία δίπλα στη ναζιστική.












----------------------------------------------------------


Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Κουκίδη στην εκπομπή των Γ. Λεκάκη - Α. Μαζαράκη ο τ. καθηγητής Παντείου, Παναγ. Παπαγαρυφάλλου (και πρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης επί των Εθνικών Θεμάτων) και ο τ. πτέραρχος Γιώργος Τσαλουχίδης, πρόεδρος των Ποντίων Αξιωματικών "Αλ. Υψηλάντης"


Η εκπομπή μεταδόθηκε από τον "901" τα μεσάνυχτα της 27.4.15, ημέρα εισόδου των ναζί στην Αθήνα.
.





Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ