ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, 


Σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.


Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου.

Το βαρόμετρο Edelman Trust του 2021 αποκαλύπτει ένα ανησυχητικό επίπεδο δυσπιστίας του κοινού προς τους δημοσιογράφους, με το 59% των ερωτηθέντων σε 28 χώρες να λέει ότι οι δημοσιογράφοι σκόπιμα προσπαθούν να παραπλανήσουν το κοινό αναφέροντας πληροφορίες που γνωρίζουν ότι είναι ψευδείς. Στην πραγματικότητα, ο δημοσιογραφικός πλουραλισμός και το αυστηρό ρεπορτάζ χρησιμεύουν για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της «πληροφορίας», συμπεριλαμβανομένων ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών.

Τα στοιχεία του Δείκτη αντικατοπτρίζουν μια δραματική επιδείνωση της πρόσβασης των ανθρώπων σε πληροφορίες και την αύξηση των εμποδίων στην κάλυψη των ειδήσεων. 

Η Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα, υποχώρησε 38 θέσεις στην κατάταξη της Ελευθερίας του Τύπου. Από την 70η θέση το 2021 βρέθηκε στην 108η μέσα σε 1 χρόνο. Βρίσκεται σε χειρότερη θέση ξεπερνώντας τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Αλβανία

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα 

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ