G20 -" ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ" TRUMP KAI ERDOGAN ?

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε μετά τη συνάντησή που είχε με τον Donald Trump, ότι πιστεύει πως θα συνεχίσει η αλληλεγγύη ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ.


Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ στην πόλη Οσάκα στα πλαίσια της Συνόδου κορυφής G20 .

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία της συνάντησης του με τον Τραμπ στη Σύνοδο κορυφής G20.

Είπε ότι ο εμπορικός όγκος ανάμεσα στις δύο χώρες έφτασε τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ υπάρχουν άλματα στην αμυντική βιομηχανία αλλά πάνω από όλα οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί εταίροι.

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η στρατηγική εταιρική σχέση ενθαρρύνει την αλληλεγγύη σε διάφορους τομείς ανάμεσα στις δύο χώρες και πιστεύει ότι θα συνεχίσει και στο μέλλον η σχετική αλληλεγγύη.




Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είπε ότι στην περίοδο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ομπάμα υπήρχαν αδικίες κατά της Τουρκίας σχετικά με την πώληση των αμυντικών συστημάτων Patriot.

Ο Τραμπ ερωτηθείς εάν θα εφαρμοστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας λόγω των πυραύλων S-400 είπε ότι υπήρχαν αδικίες στην περίοδο του Ομπάμα κατά της Τουρκίας. Είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να αγοράσει τα αμυντικά συστήματα Patriot άλλα η διοίκηση του Ομπάμα δεν επέτρεψε την πώληση και υπήρχαν αδικίες κατά της Τουρκίας.

Ενώ συγκεκριμένα με τα αμυντικά συστήματα S-400 ο Τραμπ είπε ότι είναι περίπλοκο θέμα και ψάχνουν διαφορετικές λύσεις και πρέπει να μην υπάρξει αδικία κατά της Τουρκίας.

Ο Τραμπ υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ επίσης είναι φιλική χώρα με τις ΗΠΑ και κατάφεραν πολλά και είναι εμπορικός εταίρος της χώρας του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο εμπορικός όγκος Τουρκίας –ΗΠΑ πρέπει να φτάσει σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών και ο σκοπός είναι να φτάσει στο τετραπλάσιο το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες διότι η Τουρκία παράγει καλά και αρκετά προϊόντα.

Ο Τραμπ έκανε αναφορά και στην ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων και περιμένουν από την Τουρκία να αγοράσει σε μεγάλες ποσότητες στρατιωτικά υλικά.

Τέλος σχετικά με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία δεν ανέφερε καμιά συγκεκριμένη ημερομηνία.

Λίγο αργότερα, πηγές του StateDepartment δήλωσαν πως αν η Τουρκία παραλάβει τους S400 θα της επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, ενώ αμφισβητούν τα λεγόμενα Ερντογάν για τις δηλώσεις Trump...





Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ