ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ MARS ROVER OPORTUNITY ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ

Η NASA δίνει στο σιωπηλό Mars Rover Oportunity μια τελευταία ευκαιρία να ανταποκριθεί πριν το κηρύξει νεκρό μετά από 15 χρόνια λειτουργίας




Η NASA προσπαθεί για τελευταία φορά να έρθει σε επαφή με τη δυνατότητα ρύθμισης της θέσης του Mars Rover Oportunity, πριν να την ανακαλέσει.

Το rover έχει σιωπήσει για οκτώ μήνες, θύμα μιας από τις πιο έντονες καταιγίδες σκόνης στον Αρη, εδώ και δεκαετίες. Η πυκνή σκόνη κατέστρεψε τα ηλιακά πάνελ το περασμένο καλοκαίρι και, για μήνες, εμπόδισε το ηλιακό φως να τροφοδοτήσει τους ηλιακούς συλλέκτες του διαστημικού σκάφους.

Η NASA δήλωσε την Τρίτη ότι θα εκδώσει μια τελική σειρά εντολών ανάκτησης ακόμα  από τις 1.000 που έχουν ήδη αποσταλεί. Εάν δεν υπάρχει καμία απάντηση μέχρι την Τετάρτη - πράγμα πολύ πιθανό σύμφωνα με τη NASA - το Rover θα κηρυχθεί νεκρό, 15 χρόνια μετά την άφιξή του στον κόκκινο πλανήτη.

Τα μέλη της ομάδας ανατρέχουν ήδη στα επιτεύγματα του Opportunity, συμπεριλαμβανομένου της επιβεβαίωσης του ύδατος που ρέει στον Άρη.  Το  Opportunity  ήταν, μακράν, η μακρύτερη μόνιμη προσγείωση στον Άρη. Εκτός από την αντοχή, ο εξακύλινδρος τροχός καθόρισε μια εγγραφή περιαγωγής 45 χιλιομέτρων.

Το πανομοιότυπο δίδυμο, Spirit, κηρύχθηκε νεκρό το 2011, ένα χρόνο μετά που αυτό κόλλησε στην άμμο και η επικοινωνία σταμάτησε.

Και τα δύο υπερνίκησαν και υπερέβησαν τις προσδοκίες, στις απέναντι πλευρές του Άρη. Οι ρότορες μεγέθους καλαθιού γκολφ σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν ως γεωλόγοι για μόλις τρεις μήνες, αφού αναπήδησαν στον γείτονα  πλανήτη μας  μέσα σε αερόσακους αποσβέσεως τον Ιανουάριο του 2004. Εκτοξεύτηκαν από το Cape Canaveral ένα μήνα το ένα από το άλλο.

Δεν είναι το ευκολότερο να πούμε αντίο τώρα στην Opportunity, απ 'ό, τι στο Spirit, δήλωσε ο διευθυντής του έργου John Callas στο The Associated Press.

"Είναι ακριβώς όπως ένας αγαπημένος έχει χαθεί, και συνεχίζετε να ελπίζετε ότι θα εμφανιστεί και ότι είναι υγιής", είπε. "Αλλά κάθε μέρα που περνάει η θλίψη μειώνεται, και σε κάποιο σημείο πρέπει να πείτε" αρκετά "και να συνεχίσετε με τη ζωή σας."

Ο αναπληρωτής επιστήμονας του προγράμματος, Abigail Fraeman, ήταν μαθητής γυμνασίου 16 ετών όταν το Opportunity προσγειώθηκε στον Άρη. ήταν εντός του κέντρου ελέγχου ως μέρος ενός προγράμματος προβολής. Εμπνευσμένος, ο Fraeman συνέχισε να γίνεται πλανητικός επιστήμονας, εντάχθηκε στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Πασαντένα, Καλιφόρνια και κατέληξε ως αναπληρωτής επιστήμονας έργου για το Oportunity.

"Αυτό, σας δίνει μια ιδέα για το πόσο καιρό έχει διαρκέσει αυτή η αποστολή", είπε. "Το Oportunity ήταν απλά ένας άξονας εργασίας ... είναι πραγματικά μια διαθήκη, νομίζω, για το πόσο καλά σχεδιάστηκε η αποστολή και πόσο προσεκτική ήταν η ομάδα στην εκμετάλλευση του οχήματος".

Αντί να βλέπουμε τη καταιγίδα της σκόνης ως κακή τύχη, η Callas θεωρεί ότι «καλή τύχη ήταν ότι προσπεράσαμε τόσες πιθανές καταιγίδες» κατά τη διάρκεια των ετών. Οι παγκόσμιες καταιγίδες σκόνης τυπικά χτυπάνε κάθε λίγα χρόνια και «είχαμε περάσει πολύ χρόνο χωρίς μια απο αυτές». Σε αντίθεση με τον πυρηνικό κινητήρα της NASA που περιπλανιέται ακόμα στον Άρη, το Opportunity και το Spirit δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να υπομείνουν έναν τόσο έντονο καιρό.

Ο Steve Squyres του Πανεπιστημίου Cornell, επικεφαλής επιστήμονας τόσο για την Ευκαιρία όσο και για το Πνεύμα, θεωρεί ότι υπέκυψαν σε μια άγρια ​​καταιγίδα με "έντιμο τρόπο" για την αποστολή.

"Θα μπορούσατε να έχετε χάσει πολλά χρήματα με τα χρόνια που στοιχηματίζετε εναντίον της Opportunity", δήλωσε ο Squyres στο AP Tuesday.

Το μεγαλύτερο δώρο των οχημάτων, σύμφωνα με τους Squyres, ήταν η παροχή ενός γεωλογικού ρεκόρ σε δύο ξεχωριστές θέσεις όπου το νερό έρεε κάποτε στον Άρη και περιγράφοντας τις συνθήκες εκεί, που μπορεί να έχουν υποστηρίξει την πιθανή αρχαία ζωή.

Η NASA άκουσε για τελευταία φορά το Opportunity στις 10 Ιουνίου. Οι ελεγκτές πτήσης προσπάθησαν να ξυπνήσουν το rover, σχεδιάζοντας και στέλνοντας εντολές μετά από εντολή, μήνα μετά το μήνα. Οι άστριοι του Άρη είχαν τελικά καθαριστεί αρκετά για να φτάσουν στο ηλιακό φως για να φτάσουν στους ηλιακούς συλλέκτες του οχήματος, αλλά δεν υπήρχε ακόμα καμία απάντηση. Τώρα είναι όλο και πιο ψυχρό και πιο σκούρο στον Άρη, με περαιτέρω σκοτεινές προοπτικές.

Οι μηχανικοί υποθέτουν ότι το εσωτερικό ρολόι του rover ενδέχεται να έχει αποκρυπτογραφηθεί κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας, διακόπτοντας τον κύκλο του ύπνου του rover και αποστράγγισης των μπαταριών επί του σκάφους. Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό, σύμφωνα με την Callas, που δεν γνώριζε ακριβώς γιατί η Ευκαιρία  ή το Πνεύμα  απέτυχαν.

Τώρα είναι το Curiosity και το νεοεισερχόμενο InSight Lander που θα συνεχίσουν την κληρονομιά, σημείωσε, μαζί με τα διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Όσο για την Opportunity, «μας έδωσε έναν μεγαλύτερο κόσμο», είπε ο Callas. "Ο Άρης είναι πλέον μέρος της γειτονιάς μας".

To εξερευνητικό όχημα Opportunity προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Αρη στις 24 Ιανουαρίου 2004 και διέτρεξε 28 μίλια (45 χλμ) πάνω στον κόκκινο πλανήτη πριν σιγήσει οριστικά στις 10 Ιουνίου 2018






Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ