TIMES SQUARE KISS


Η γυναίκα της πασίγνωστης φωτογραφίας που δέχεται ένα εκστατικό φιλί από έναν ναύτη στην Times Square κατα τους πανηγυρισμούς για το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έχει πεθάνει στην ηλικία των 92.


Οπως ανακοίνωσε ο γιος της, η Greta Zimmer Friedman όπως ήταν το όνομά της, η μητέρα του πέθανε σε ένα νοσοκομείο στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, από επιπλοκές του γήρατος στις 10 Σεπτεμβρίου 2016


Times Square KISS




Σε αυτή τη φωτογραφία που κυκλοφόρησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας ναύτης αγκαλιάζει και φιλά μια νοσοκόμα στην Times Square της Νέας Υόρκης σε μια φωτογραφία αρχείου από 14 Αυγούστου 1945. 

Η νοσοκόμα είναι η Greta Zimmer Friedman, μια 21χρονη βοηθός οδοντιάτρου με τη στολή μιας νοσοκόμας 






Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 14 Αυγούστου 1945, γνωστή ως V-J ημέρα, την ημέρα που παραδόθηκαν οι Ιάπωνες.

Οι άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους από εστιατόρια, μπαρ και κινηματογράφους στην πόλη της Νέας Υόρκης, όταν άκουσαν την είδηση. 

Εκείνος ήταν  ο George Mendonsa Eντόπισε τη Friedman, την έστρψε γύρω και της έδωσε ένα εκστατικό φιλί. 
Οι δυό τους δεν είχαν συναντηθεί ποτέ...

Στην πραγματικότητα, ο Mendonsa ήταν τότε σε σχέση με μια πραγματική νοσοκόμα, τη Ρίτα Petry, που αργότερα θα γινόταν γυναίκα του.




Η φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον Alfred Eisenstaedt ονομάζεται V-J Day on Times Square, αλλά είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι τον κόσμο την αναφέρουν ως απλά,"το φιλί"...  Ο Mendonsa λέει ότι σε μερικές φωτογραφίες της σκηνής, η Petry θα μπορούσε να φανεί ότι χαμογελά στο παρασκήνιο.

Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά, θαμμένη βαθιά μέσα στις σελίδες του περιοδικού. Με την πάροδο των ετών, η φωτογραφία κέρδισε την διεθνή αναγνώριση, και αρκετοί άνθρωποι ισχυρίζονταν πως ήταν αυτοί στην φωτογραφία. Τον Αύγουστο του 1980  11 άνδρες και τρεις γυναίκες ισχυρίστηκαν ότι  ήταν αυτοί στη φωτογραφία. Πέρασαν χρόνια μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι ο Mendonsa και η Friedman ήταν το πραγματικό ζευγάρι της φωτογραφίας.

Joshua Friedman λέει η μητέρα του υπενθύμισε όλα συμβαίνουν σε μια στιγμή.

"Δεν ήταν ακριβώς ότι είναι ένα φιλί,"  είπε η Friedman  σε μια συνέντευξη για την Ιστορία  του Έργου των Βετεράνων το 2005. "Ήταν απλά ότι κάποιος γιορτάζει. Δεν ήταν ένα ρομαντικό γεγονός."

Η φωτογραφία έχει γίνει ένα από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του 20ου αιώνα.

Και οι δύο γονείς της Φρίντμαν πέθαναν στο Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με τον συγγραφέας του "The Kissing Sailor: το μυστήριο πίσω από τη φωτογραφία που έληξε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο". Η Friedman, που είχε δραπετεύσει στην Αυστρία, έφυγε στις ΗΠΑ όταν ήταν 15 ετών.

Η Friedman θα ταφεί στο Εθνικό νεκροταφείο Arlington, δίπλα στον σύζυγό της, ο Δρ Μίσα Friedman.






Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ