Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΤΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ FETO ΥΠΟ ΣΤΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ



Η Τουρκία κρατά τα σχολεία Feto στο εξωτερικό υπό στενή παρακολούθηση
Το Ίδρυμα Maarif της Τουρκίας θα γίνει τώρα παγκόσμιο brand της εκπαίδευσης στο εξωτερικό , σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Ισμέτ Γιλμάζ



Οπως είπε ο Γιλμάζ στο Πρακτορείο Anadolu. «Θέλουμε το Ίδρυμα τουρκική Maarif να γίνει ένα παγκόσμιο brand της εκπαίδευσης. Ως κυβέρνηση, θα παρέχουμε όλα τα είδη της υποστήριξης, " 

Πέρυσι, η Τουρκία δημιούργησε το Ίδρυμα Maarif για τη δημιουργία σχολείων και εκπαιδευτικών κέντρων του εξωτερικού.

Το ίδρυμα έχει ήδη αναλάβει τον έλεγχο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση Fetullah  (Feto) σε 11 χώρες και 688 σχολεία σε 113 χώρες, σύμφωνα με τον υπουργό.

Η Feto, η οποία κατηγορείται για τρέξιμο εκατοντάδων σχολείων, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει κατηγορηθεί από την Τουρκία για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιουλίου του περασμένου έτους.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει πρωτοβουλίες για να κλείσουν
τα εν λόγω ιδρύματα όλο τον κόσμο και να αναλάβει τον έλεγχο τους. 




Όλα αυτά τα σχολεία στη Σομαλία, τη Γουινέα, το Νίγηρα και τα τρία νέα σχολεία στη συριακή πόλη στα σύνορα της Jarabulus που είχαν αναληφθεί από την Τουρκία έχουν αρχίσει νέα προγράμματα στην εκπαίδευσή τους για το 2017, δήλωσε ο Γιλμάζ.

Το ίδρυμα έχει επίσης συνάψει συμφωνίες για να αναλάβει τον έλεγχο των υπο ίδρυση  σχολείων στη Σενεγάλη, τη Μαυριτανία, το Τσαντ, Γκαμπόν, Σάο Τομέ, Μπουρκίνα Φάσο, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ο Γιλμάζ σημείωσε ότι το ίδρυμα έχει εργαστεί σε στενή συνεργασία με την Τουρκική Υπηρεσία Διεθνούς Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΤΙΚΑ), η Προεδρία για τους Τούρκους στο Εξωτερικό και Συναφών Κοινοτήτων (YTB), Ίδρυμα Γιουνούς Εμρέ, των τοπικών αρχών, επιχειρηματικών οργανώσεων, ΜΚΟ, φιλανθρωπικές οργανώσεις, Τούρκους ομογενείς και  από αδελφικές και φιλικές χώρες.

"Για να φτάσει το στόχο του να γίνει το λαμπερό πρόσωπο της Τουρκίας, το Ίδρυμα Maarif σχεδιάζει να ανοίξει εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 20 χώρες ανά έτος», πρόσθεσε.

Οι άξιοι μαθητές αυτών των σχολείων θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν πρακτική, ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Τουρκία.

Το Ίδρυμα θα φροντίσει επίσης και να διαχειριστεί κοιτώνες σε χώρες με μεγάλο αριθμό Τούρκων σπουδαστών.

Ο υπουργός είπε ότι το ίδρυμα θα οργανώσει επίσης εκπαιδευτικά και προγράμματα εκπαίδευσης  για τα παιδιά των Τούρκων υπηκόων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ασία έχει το μεγαλύτερο αριθμό των feto που συνδέονται με τα σχολεία, ενώ  32 σεχώρες της ηπείρου υπάρχουν 242 σχολεία.

Η Ευρώπη ακολουθεί με 175 σχολεία σε 35 χώρες ενώ η Αμερική ακολουθεί με 150 σχολεία σε 9 χώρες. Η Αφρική με 106 σχολεία σε 36 χώρες και η Αυστραλία με 15 σχολεία.

Μέχρι στιγμής, το Ίδρυμα έχει αναλάβει τον έλεγχο όλων των feto που συνδέονται με σχολεία στη Γουινέα, τη Σομαλία και το Νίγηρα μεταξύ Οκτωβρίου 2016 και Δεκεμβρίου 2016. Επιπλέον, άνοιξε τρία νέα σχολεία στο βόρειο τμήμα της Συρίας πόλη της Jarabulus.

Οκτώ περισσότερες χώρες - Σενεγάλη, τη Μαυριτανία, το Τσαντ, Γκαμπόν, Σάο Τομέ, Μπουρκίνα Φάσο, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν - έχουν συμφωνήσει να παραδώσουν όλα τα σχολεία Feto στο ίδρυμα.

Το ίδρυμα έχει επίσης τη διενέργεια εντατικών διαπραγματεύσεων με 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, την Ινδία, την Αλβανία, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, την Αυστραλία, τη Δανία, το Βόρειο Ιράκ, Μολδαβία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τη Γαλλία, τη Γερμανία , τη Ρουμανία και το Σουδάν για να πάρει  το διοικητικό έλεγχο των  σχολείων.

Το ίδρυμα σχεδιάζει να επισκεφθεί τις ακόλουθες χώρες για να συζητήσουν το θέμα με τις τοπικές αρχές: Αγκόλα, Αζερμπαϊτζάν, το Μπενίν, το Τζιμπουτί, Ισημερινή Γουινέα, το Μαρόκο, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Καμερούν, το Μαυροβούνιο, το Λίβανο, το Μάλι, τη Μογγολία, τη Ρουάντα, Σουδάν, Τανζανία, την Τυνησία, Ουγκάντα ​​και την Ιορδανία.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι η Αιθιοπία ήταν η τελευταία χώρα που είχε συμφωνήσει να παραδώσει α σχολεία που συνδέονται με τη feto στο  Ιδρύμα Maarif.

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ