Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ "ΗΛΙΚΩΜΕΝΟΣ"

Γιατί στην Ιαπωνία δεν θα πρέπει πλέον οι 75χρονοι να θεωρούνται 'ηλικιωμένοι' όπως παλιά ?



Οι Ιάπωνες επιστήμονες που μελετούν την γήρανση του πληθυσμού της Ιαπωνίας θέλουν να επαναπροσδιορίσουν τον όρο "ηλικιωμένος" 


Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας έχει γεράσει τόσο πολύ που οι άνθρωποι μεταξύ 65 και 75 δεν θα πρέπει πλέον να θεωρούνται ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ερευνητές στο Γεροντολογικής Εταιρείας της Ιαπωνίας και της Ιαπωνικής Γηριατρικής Εταιρείας πιστεύουν ότι οποιαδήποτε αναφορά στην εν λόγω ηλικιακή επισήμανση  ως "ηλικιωμένοι" είναι τώρα "αναχρονιστική" και θα πρέπει να περιγράφεται ως «semielderly" αντ 'αυτού.

Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής και της υγείας, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί και στην Ιαπωνία, αλλά οι άνθρωποι είναι επίσης ψυχικά και σωματικά υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ιαπωνία για μια γυναίκα είναι 85 και για έναν άνδρα είναι 80.

Εισάγοντας παράλληλα την έρευνα, Yasuyoshi Ouchi, ο διευθυντής του νοσοκομείου  Toranomon του Τόκιο, δήλωσε ότι η έκθεση είχε ως στόχο «να αλλάξει η ευαισθητοποίηση των ηλικιωμένων και ωθήσει το κοινό σε μια ευκαιρία για την προώθηση της συμμετοχής τους στην κοινωνία."

Τομείς της έρευνας βασίζονται εν μέρει στην κοινή γνώμη. Οι άνθρωποι που έχουν συμπληρώσει τα 60 τους δεν αισθάνονται γέροι και δεν θέλουν να επισημαίνονται έτσι, αλλά και νεότερες ηλικιακές ομάδες δεν νομίζουν ότι τα 65 είναι η αρχή του τέλους, είτε.

Ο καθηγητής Hiroshi Yoshida, ειδικός στα οικονομικά της γήρανσης στο Πανεπιστήμιο Tohoku, πιστεύει ότι η λέξη "ηλικιωμένος" θα πρέπει να προορίζεται για την τελευταία δεκαετία της ζωής κάποιου, ανέφερε η εφημερίδα South China Morning Post.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα άτομα ηλικίας μεταξύ 65 και 75 θα πρέπει να ονομάζοται μεσήλικες «semielderly," και οι άνθρωποι στη δεκαετία των '90 τους αναφέρονται ως «υπερήλικες."

Η μελέτη έχει ένα μειονέκτημα, αυτό όμως. Παρά το γεγονός ότι οι Ιάπωνες είναι από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σημαίνει ότι οι Ιάπωνες ενήλικες για γάμο και την απόκτηση παιδιών μεταφέρεται αργότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων 1:41 παιδιά ανά γυναίκα στον εθνικό πληθυσμό , με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να συρρικνώνεται καθώς γερνάει.

Ο Yoshida δήλωσε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του αποτελέσματος, το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, το τελευταία ιαπωνικό παιδί μπορεί να γεννηθεί το  3011.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ