Η ΗΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SUPERMAN


Λίγοι γνωρίζουν ότι ο  Σούπερμαν αρχικά είχε σχεδιαστεί ως ένας φαλακρός, τηλεπαθητικός κακοποιός προγραμματισμένος για την παγκόσμια κυριαρχία.


  • Η βασιλεία του σούπερμαν

Η αρχική ιστορία που  χαρακτήρισε τον  χαρακτήρα και το όνομα του γνωστού μας σήμερα "Σούπερμαν" δημιουργήθηκε από τους  Jerry Siegel και Joe Shuster το 1933, σε μια σύντομη ιστορία επιστημονικής φαντασίας που ονομάζεται «η βασιλεία του Σούπερμαν». Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση της ιστορίας,  με έναν τρελό επιστήμονα που ονομάζεται Καθηγητής Ernest Smalley, ο οποίος προσλαμβάνει τον άστεγο περιπλανώμενο Bill Dunn για να δοκιμάσει το νέο πειραματικό φίλτρο του. Όταν όμως το αφέψημα δίνει στον Dunn καταπληκτικές τηλεπαθητικές ικανότητες, αυτός  τρελαίνεται με την εξουσία, σκοτώνοντας τον Smalley και επιδιώκει να καταλάβει ολόκληρο τον κόσμο μέχρι που   να ανακαλύψει ότι τα αποτελέσματα του φίλτρου είναι προσωρινά. Με τον Smalley νεκρό (που ως εκ τούτου δεν μπορεί να παράγει πια το φίλτρο), ο Dunn δέχεται κουρασμένος ότι είναι καταδικασμένος να επιστρέψει στην προηγούμενη  ζωή της περιπλάνησης και της φτώχειας.



Κλαρκ Κεντ


Η ονομασία "Κλαρκ Κεντ" προήλθε από τους σύγχρονους κινηματογραφικούς αστέρες Κλαρκ Γκέιμπλ και Κεντ Τέιλορ.

Ωστόσο, το μοντέλο του χαρακτήρα Σούπερμαν  φαίνεται ότι στηρίζεται στις ταινίες του Ντάγκλας Φέρμπανκς, του πρεσβύτερου, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε πολλές εικονικά ομιλούσες ταινίες δράσης, συμπεριλαμβανομένων των  Ο Κλέφτης της Βαγδάτης, Ρομπέν των Δασών και το σήμα του Ζορό.



Η στολή του Σούπερμαν  
βασίστηκε σε μια μίξη παλιών ηρώων sci-fi πολτό όπως του Flash Gordon και τη στολή του τυπικού ισχυρού τσίρκου του.


Μετά την εκ νέου εκκίνηση του χαρακτήρα τους από την προαναφερόμενη καταγωγή του, οι Siegel και Shuster αποφάσισαν ότι ήθελαν ο Σούπερμαν να είναι διαφορετικός από οπτικής απόψεως όσο το δυνατόν, επιλέγοντας φωτεινά αρχικά χρώματα, όπως αυτά που συχνά βλέπουμε στα εξωτερικού χώρου κόμικς της ημέρας, και χρησιμοποιώντας στολή του τυπικού ισχυρού  δέρματος-σφιχτό κορμάκι και ένα σε αντίθεση σορτσάκι. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, το εμπορικό σήμα του Σούπερμαν η μακριά, μακριά κάπα φαίνεται να είναι εξ ολοκλήρου μια εφεύρεση των Siegel και Shuster-ακόμη πιο εντυπωσιακή για το γεγονός ότι το κοστούμι του Σούπερμαν έγινε το πρότυπο σχέδιο για πολλές επόμενες γενιές των υπερηρώων.


The Evolution of Superman - 1938 - 2011 Infographic



  • Metropolis

Δεν είναι τυχαίο: ότι η πόλη της Μητρόπολης πήρε το όνομά της από το, sci-fi κλασικό του  Fritz Lang, με το ίδιο όνομα.
Τόσο ο Siegel και ο Shuster ήταν μανιώδεις φανατικοί της  επιστημονικής φαντασίας που είχαν overawed από  το αριστούργημα του Λανγκ το 1927 , το οποίο κατέχει επίσης τη διακεκριμένη τιμή να είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία επιστημονικής φαντασίας του κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της ταξικής πάλης που υπογραμμίζει η αφήγηση της Metropolis »ήταν επίσης ένα κεντρικό θέμα στις αρχές της δεκαετίας των κόμικς του Σούπερμαν.




  • Ο αλεξίσφαιρος υπεράνθρωπος
Ο Jerry Siegel, ο δημιουργός του χαρακτήρα Σούπερμαν, έχασε τον πατέρα του από έναν  ένοπλο ληστή  μερικά χρόνια πριν τη δημιουργία του Σούπερμαν.

Αν και ο Σίγκελ ποτέ δεν μίλησε δημόσια για μια σύνδεση μεταξύ αυτού του τραυματικού γεγονότος και το κίνητρό  του για να δημιουργήσει τον τέλειο υπερασπιστή της δικαιοσύνης, η σύνδεση είναι δελεαστική, ωστόσο. Σύμφωνα με τα λόγια του διάσημου συγγραφέα Brad Meltzer, «Θα έπρεπε να έχει αποτέλεσμα. Υπάρχει μια σύνδεση εκεί: η απώλεια ενός μπαμπά ως πηγή για τον Superman. Ο πατέρας σου πεθαίνει σε μια ληστεία, και θα εφεύρει έναν  αλεξίσφαιρο άνθρωπο που γίνεται ο μεγαλύτερος ήρωας του κόσμου. Λυπάμαι, αλλά υπάρχει μια ιστορία εκεί. "


  • Το πρόσωπο του υπεράνθρωπου 
Ο Joe Shuster, ο αρχικός καλλιτέχνης του Σούπερμαν, επέμεινε προσωπικά στην επιμέλεια του προσώπου του Σούπερμαν σε κάθε πίνακα των μετέπειτα  κόμικς του, ακόμη και μετά την επιδείνωση της όρασής του  και νέοι καλλιτέχνες είχαν αρχίσει να  αναλαμβάνουν τη σχεδίασή του.




  • Τζέρι Spiegel και Joe Shuster
Οι θρυλικοί δημιουργοί  του πιο εμβληματικού  υπερήρωα του κόσμου ήταν μακριά από εκατομμυριούχοι.

Την ιστορία της ιδιοκτησίας του Σούπερμαν ακολούθησε μια  από τις περίεργες και καταθλιπτικές νομικές μάχες. Αρχικά οι  δημιουργοί του Σούπερμαν, Τζέρι Σίγκελ και Τζο Σούστερ, είχαν πουλήσει τα δικαιώματα στο χαρακτήρα που Comics δράσης για $ 130 με την υπόσχεση της συνεχιζόμενης απασχόλησής τους. 

Από τη στιγμή όμως που έγινε φανερό ότι τα έσοδα που Σούπερμαν άρχισαν να επισκιάζουν τον  πενιχρό μισθό τους, το ζεύγος (και αργότερα τα παιδιά τους, για λογαριασμό των πατέρων τους)  κατέθεσαν αμέτρητα ασφαλιστικά μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση της αρχικής ιδιοκτησίας της δημιουργίας τους. Αυτά όμως συνήθως ηττήθηκαν από τις ισχυρές νομικές ομάδες των εκδοτών. 

Το 1975, ως απάντηση στην είδηση ότι οι δύο ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας και αφάνειας, η Warner Communications χορήγησε στους Siegel και Shuster  20.000 δολάρια στον καθένα ως ετήσια σύνταξη (συν ιατρική κάλυψη) για το υπόλοιπο της ζωής τους, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση, αλλά  διότι αισθάνονται ότι υπάρχει μια ηθική υποχρέωση από μέρους μας. »από τότε  ο χαρακτήρας του Σούπερμαν έχει εδραιωθεί ως  μοναδική πνευματική ιδιοκτησίας της εταιρείας DC Comics.

jerry spiegel and joe shuster






Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ