Ο τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΙ και το Gluksburg

 

Το Γκλύξμπουργκ, γερμανικά Glücksburg και δανέζικα Lyksborg, είναι πόλη του κρατιδίου του Σλέσβιχ-Χολστάιν (Πρώην Πρωσία) στην Γερμανία. Βρίσκεται 10 χλμ. βόρεια του Φλένσμπουρκ στα σύνορα Γερμανίας-Δανίας και ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 5,984 κατοίκους.


Οπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, το Γκλύξμπουργκ, γερμανικά Glücksburg και δανέζικα Lyksborg, είναι σαφώς ένα τοπονύμιο  - δουκάτο και όχι ένα επίθετο... 


Όταν ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ έφτασε στην Ελλάδα το 1863, έφερε τον τίτλο του πατέρα του, Πρίγκιπας του Σλέσβιχ – Χολστέιν, Σόνεμπουργκ, Γκλύξμπουργκ. 


Ολα τα παραπάνω, ήταν δουκάτα τα οποία ανήκαν στην οικογένεια του. Όταν όμως ο πατέρας του ανήλθε στο θρόνο της Δανίας, το μοναδικό του όνομα ήταν Χριστιανός, Βασιλεύς της Δανίας. Του υιού του δε, Γεώργιος Α, Βασιλεύς των Ελλήνων και Πρίγκιπας της Δανίας.

 

Tο Ψήφισμα ΚΕ’ (18-03-1863) της Εθνικής Συνέλευσης ανέφερε ότι:

«Αναγορεύεται παμψηφεί ο Πρίγκηψ της Δανίας Χριστιανός-Γουλιέλμος-Φερδινάνδος-Αδόλφος-Γεώργιος, δευτερότοκος υιός του Πρίγκηπος Χριστιανού, Συνταγματικός Βασιλεύς των Ελλήνων υπό το όνομα Γεώργιος Α’».


Έκτοτε, τα δουκάτα αυτά προσαρτήθηκαν από την Πρωσία, και ανήκουν σήμερα στην Γερμανία.



 

  • Ένα υπέροχο κάστρο…


Το Γκλύξμπουργκ είναι τοπωνύμιο. Πρόκειται για κωμόπολη του νομού Σλέσβιγκ της Πρωσίας στη νότια, γερμανική πλευρά του φιόρδ του Φλένσμπουργκ, που χωρίζει τη Γερμανία από τη Δανία. 

Τον δέκατο έκτο αιώνα (1582-87) οικοδομήθηκε ανάκτορο στη θέση ενός μοναστηριού, το οποίο έχει μέχρι και σήμερα το όνομα Γκλύξμπουργκ, στο οποίο διέμεναν οι δούκες που ο τίτλος τους περιλάμβανε – όπως συμβαίνει πάντοτε – και το όνομα της περιοχής για να ξεχωρίζουν από τους ομότιτλους τους. Το δέκατο ένατο αιώνα αποτελούσε θερινή κατοικία του δανού βασιλιά.

Η λέξη Γκλύξμπουργκ είναι Γερμανική (Glücksburg), σύνθετη από το Glücks (τυχερός, ευτυχισμένος) και το Burg (κάστρο, πύργος).




Διυπουργική σύσκεψη για την κηδεία του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β

Ο θάνατος του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου στον διεθνή τύπο

Ο θάνατος του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου στον διεθνή τύπο

Ως ιδιώτης θα κηδευτεί ο τέως Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος ΙΙ

Εφυγε από τη ζωή ο τέως Βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος Β


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ