Με 200 επίσημους καλεσμένους η κηδεία του τέως βασιλέως της Ελλάδος Κωνσταντίνου ΙΙ




Με 200 περίπου καλεσμένους, στις 12μμ το πρωϊ της Δευτέρας 16-1-23, θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου ΙΙ στη Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.  Ο αριθμός είναι συναφής με τα άτομα που μπορούν να παρευρεθούν στο εσωτερικό του ναού και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού. 


Ήδη έχουν προσκληθεί από την οικογένεια οι συγγενείς της ανά την Ευρώπη που καλύπτουν έναν μεγάλο αριθμό.


Για τους υψηλούς καλεσμένους στην εξόδιο ακολουθία, θα τηρηθεί το πρωτόκολλο κατά την είσοδο στην Μητρόπολη, σύμφωνα με το οποίο οι καλεσμένοι θα μπουν και θα καθίσουν ανάλογα με το αξίωμα τους. 


Η ταφή αναμένεται να γίνει σε πιο στενό οικογενειακό κύκλο κι αυτό γιατί τόσο ο δρόμος εσωτερικά του κτήματος που οδηγεί στο νεκροταφείο όσο και ο περιβάλλοντος χώρος δεν επιτρέπει να γίνουν και πολλά, αφού μόλις τώρα ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάστασή του από την πολύχρονη εγκατάλειψη και τις φωτιές του 2021 .


  • Ποιοι επίσημοι θα παραστούν


Στην εξόδιο ακολουθία θα πρωτοστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πιθανότατα θα συμμετέχουν και μέλη της Ιεράς Συνόδου. Σε ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του τέως βασιλιά, «η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Θέμα όμως βρίσκει η ελληνική κυβέρνηση και με την αρχιερατική  ενδυμασία...  Ενώ η κυβερνητική απόφαση προσδιόρισε ότι ο τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης, υπάρχει ένα ζήτημα πρωτοκόλλου. Εάν οι αρχιερείς που θα τελέσουν την εξόδιο ακολουθία φορέσουν την πλήρη αρχιερατική ενδυμασία τους τότε θα της προσδώσουν άλλο χαρακτήρα.


Παρ΄ότι την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για τους προσκεκλημένους θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα έλθουν στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία.


Αν και τυπικά δεν προβλέπεται λαϊκό προσκύνημα, εάν η σορός μεταφερθεί το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη, τότε όσοι θέλουν θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν. Η οικογένεια όμως ανακοίνωσε ότι η σορός θα παραμείνει στην Εκκλησία. 


Στην ταφή στο Τατόι  πιθανότατα, θα επιτραπεί να παρεβρεθούν και όσοι πολίτες το επιθυμούν. 


Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της αριστεράς, να υποβαθμίσουν την νεκρώσιμη τελετή του τέως βασιλέως Κωνσταντίνου,  χωρίς την απόδοση τιμών, η όλη τελετή μόνο ταφή ιδιώτη δεν θα θυμίζει, αφού θα παρευρεθούν σ΄αυτήν πλήθος επισήμων από όλο τον κόσμο και θα καλυφθεί από όλα τα διεθνή ΜΜΕ, εκθέτοντας και αμαυρώνοντας την εικόνα της χώρας που δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ακόμα και στην ύστατη στιγμή της ταφής του τέως βασιλέως της.


  • Στην  τελετή θα παρευρεθούν":


O βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος. 


Η βαριλομήτωρ, και αδερφή του θανόντος και επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, που βρίσκεται στην Αθήνα από την περασμένη Πέμπτη  από το Βατικανό, όπου είχε μεταβεί για να παραστεί στην κηδεία του πρώην Πάπα Βενέδικτου XVI, εκπροσωπώντας την Ισπανία.

 

Ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.


Τη βρετανική βασιλική οικογένεια. πιθανότατα θα εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, διάδοχος του βρετανικού θρόνου Ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ενώ ο Ουίλιαμ έγινε νονός του πρώτου εγγονού του Κωνσταντίνου, του Κωνσταντίνου-Αλέξιου. 


Στην τελετή θα παρευρεθούν επίσης  μέλη των βασιλικών οικογενειών της Δανίας, της Σουηδίας της Νορβηγίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας εκπροσωπώντας τις χώρες τους.



Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος ΙΙ απεβίωσε το βράδυ της Τρίτης 10-1-23 στα πάτρια εδάφη, μετά από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο  



Ο τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΙ και το Gluksburg

Μεσίστιες οι σημαίες για τον θάνατο του Βασιλέως Κωνσταντίνου ΙΙ στη Δανία

Διυπουργική σύσκεψη για την κηδεία του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β

Ο θάνατος του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου στον διεθνή τύπο

Ως ιδιώτης θα κηδευτεί ο τέως Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος ΙΙ

Εφυγε από τη ζωή ο τέως Βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος Β



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ