Παραίτηση Αβραμόπουλου από τη ΜΚΟ του Panzeri μετά τη σύλληψή του

 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τέως Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων & Ιθαγένειας παραιτήθηκε από την ΜΚΟ του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Panzeri αμέσως μετά τη σύληψή του μαζί με την Ευα Καϊλή, με την κατηγορία συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά 


Ο κ. Αβραμόπουλος σύμφωνα με την ΕΡΤ, μετείχε τιμητικά στο διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης "Fight Impunity" μαζί με άλλες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής , όπως ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ και  η Φεντερίκα Μογκερίνι.



Η ΕΡΤ διευκρινίζει ότι οι παραιτηθέντες μετείχαν στο τιμητικό και όχι στο εκτελεστικό διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ. 


  • H ανακοίνωση της τοποθέτησής του αναφέρει: 


«Μέλος του διεθνούς μη κυβερνητικού οργανισμού FIGHT IMPUNITY γίνεται ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου του, Pier Antonio Panzeri».



Μέλη του Συμβουλίου ήταν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Bernard Cazeneuve, η γερουσιαστής και πρώην Ευρωπαία Επίτροπος και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Emma Bonino, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και η πρώην ευρωβουλευτής Cecilia Wikström.


Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές ο Panzeri θεωρείται ο εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε μίζες από το Κατάρ σε ευρωπαίους αξιωματούχους


Κατά τραγική σύμπτωση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν επίσης υποψήφιος για τη θέση του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ στην περιοχή του Κόλπου, ενώ αποκαλύπτεται πως είχε ταξιδέψει στο Κατάρ για να δει το Μουντιάλ 


  •  Απαντώντας στα δημοσιεύματα σχετικά με τον Οργανισμό Fight Impunity, ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του διευκρινίζει τα εξής:


«Προσκλήθηκα να μετάσχω στις αρχές του 2020 ως μέλος στην τιμητική συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού, από κοινού με κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες όπως η πρώην Υπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Federica Mogherini, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Bernard Cazeneuve, η Ιταλίδα Γερουσιαστής και πρώην Επίτροπος Emma Bonino, ο Νομπελίστας Denis Mukwege, η πρώην ευρωβουλευτής Cecilia Wikstrοm κ.α.


Μετά ένα έτος έπαψα να έχω οποιαδήποτε συμμετοχή στην επιτροπή. Η επιτροπή δεν είχε καμία εκτελεστική, ή διαχειριστική αρμοδιότητα. Πριν αποδεχθώ την πρόσκληση συμμετοχής, ζήτησα ως πρώην Επίτροπος έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία και έλαβα, με την απόφαση της, με αριθμό C(2021) 9002.


Από κοινού με όλα τα μέλη παραιτηθήκαμε, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τον κ. Panzeri, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, έκπληκτοι για όσα έγιναν γνωστά σε βάρους του ιδρυτή του Fight Impunity».



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ