Ευα Καϊλή - Ελέγχεται για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο Βέλγιο



 Για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατηγορείται η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή στο Βέλγιο στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος από πρόσωπα που προέρχονται από το Κατάρ.


Η πολύμηνης έρευνα των βελγικών αρχών, που προηγήθηκε της  αστυνομικής επιχείρησης, έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, καθώς οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις εργαζομένων και ευρωβουλευτών, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και η Ελληνίδα επί 14 χρόνια ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.


Η προσαγωγή της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, η οποία διανυκτέρευσε σε κρατητήριο, έγινε έπειτα από τουλάχιστον 16 στοχευμένες επιχειρήσεις των βελγικών αρχών, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος


Το γεγονός ότι η κ. Καϊλή συνελλήφθη επ΄ αυτοφώρω, σημαίνει ότι δεν καλύπτεται από τη βουλευτική της ασυλία, ενώ για να συλληφθεί και επισήμως θα πρέπει να εκδοθεί ένταλμα από τον αρμόδιο εισαγγελέα εντός 48 ωρών, αλλιώς θα αφεθεί ελεύθερη.


Η κ. Καϊλή, έχει ήδη διαγραφεί από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να καθαιρεθεί και από τα καθήκοντά της 


Σύμφωνα με πληροφορίες στο σπίτι της κας Καϊλή βρέθηκαν 600 χιλ. ευρώ σε σακούλες, ενώ άλλα τόσα βρέθηκε να μεταφέρει σε βαλίτσα ο πατέρας της, Αλέξανδρος Καϊλής ( Γενικός Διευθυντής Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας )


Η κ. Καϊλή παραμένει στο κρατητήριο μέχρι την απόφαση του εισαγγελέα που αναμένεται αύριο Κυριακή, ενώ ο πατέρας και ο σύζυγός της Ιταλός Φραντσέσκο Τζόρτζι βρίσκονται επίσης σε περιορισμό.


Τα γραφεία αμφότερων έχουν σφραγιστεί στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ οι έρευνες εξελίσσονται καθώς για την ίδια υπόθεση εξετάζονται ακόμη οι δύο Βέλγοι ευρωβουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρί Αρενά.


Εκτός της κ. Καϊλή προσήχθησαν ακόμα, ο Luca Visentini, νεοεκλεγής Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.


Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα», των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.


Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, αργά χθες το βράδυ, η βελγική αστυνομία φέρεται να βρήκε 100.000 ευρώ σε σπίτι που ανήκει στον Φραντσέσκο Τζόρτζι. Από τις έρευνες που έγιναν εκεί και στο σπίτι του Παντζέρι, κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ