Πρωταθλήτρια κόσμου η Αργεντινή στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ

 


Πρωταθλήτρια κόσμου η Αργεντινή στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ 2022 μετά τη νίκη της επί της Γαλλίας στο στάδιο Lusail βόρεια της Ντόχα στις 18 Δεκεμβρίου 2022  στη διαδικασία των πέναλτι με 4-2, αφού η παράταση έληξε με μια απίστευτη ισοπαλία  3-3.


Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ για την Αργεντινή ξεκίνησε με καταστροφικό τρόπο, με μια συγκλονιστική ήττα 2-1 από τη Σαουδική Αραβία στις 22 Νοεμβρίου. Από τότε, ωστόσο, η Αργεντινή έμεινε αήττητη, επικρατώντας των αντιπάλων της με 14-6 στο υπόλοιπο της διοργάνωσης.


Η νίκη της ομάδας τελειώνει χρόνια απογοήτευσης για τους οπαδούς της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο. 


Η Αργεντινή κατέκτησε για τελευταία φορά Παγκόσμιο Κύπελλο το 1986, όταν ο σπουδαίος Ντιέγκο Μαραντόνα έλαμψε για τους Αλμπισελέστες. Η Αργεντινή έκανε δύο τελικούς - το 1990 και το 2014 - έκτοτε. Αλλά η Γερμανία θριάμβευσε σε αυτούς τους δύο τελικούς . (Δυτική Γερμανία το 1990).



Η νίκη της Αργεντινής ήταν το αποκορύφωμα της καριέρας για τον Lionel Messi,, τον καλύτερο παίκτη της εποχής του και έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών. 


Ηταν ένα εξαιρετικό τουρνουά για τον Messi, που έδειξε όλο το φάσμα των δεξιοτήτων του.  Σημείωσε πολλά γκολ σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά η τελευταία πάσα του έδειξε γιατί στέκεται μόνος του. 


Στους προημιτελικούς κόντρα στην Ολλανδία, ο Μέσι πέρασε μια μπάλα σε αυτό που φαινόταν σαν ολόκληρη η ολλανδική ομάδα: ο Ναχουέλ Μολίνα ήταν ο ευεργετημένος της λάμψης του Μέσι και σκόραρε για να δώσει στην Αργεντινή προβάδισμα 1-0 σε εκείνο το παιχνίδι.


Η Αργεντινή κυριάρχησε στο ξεκίνημα του τελικού στο Lusail της Quatar και προηγήθηκε με 2-0 στο ημίχρονο. Οι βρυχηθμοί των Αργεντινών οπαδών έμοιαζαν να πνίγουν κάθε ήχο στο γήπεδο. Στο 23ο λεπτό, ο Μέσι στάθηκε συγκεντρωμένος, έτοιμος να εκτελέσει πέναλτι σε ένα παιχνίδι χωρίς σκορ που η Αργεντινή κυριαρχούσε σταθερά. Ο Μέσι πάτησε την μπάλα, σταμάτησε για να εκτινάξει τον τερματοφύλακα της Γαλλίας Ούγκο Λόρις και την έβαλε στη δεξιά πλευρά των διχτυών του, το τέταρτο γκολ του με πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε πέντε προσπάθειες. Η πίεση του πέναλτι πνίγει τους περισσότερους παίκτες. Σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, η βαρύτητα αυτών των στιγμών φαινόταν να κάνει τον Μέσι καλύτερο.



  • Ο Αργεντίνος Lionel Messi

Για χρόνια, η σχέση του Μέσι με την πατρίδα του ήταν περίπλοκη. Έφυγε από την Αργεντινή στα 13, για να προπονηθεί στη Μπαρτσελόνα, για την οποία θα έκανε το αγωνιστικό ντεμπούτο του στα 17 και σημείωσε εξωφρενικά 672 γκολ. Αλλά ποτέ δεν φαινόταν να λάμπει τόσο έντονα για την εθνική ομάδα και πολλοί Αργεντινοί οπαδοί αμφισβήτησαν την αφοσίωσή του σε ένα μέρος από το οποίο  έφυγε ως έφηβος.


Ο Μέσι πάντα εξέφραζε τον ενθουσιασμό του. «Η Αργεντινή είναι η χώρα μου, η οικογένειά μου, ο τρόπος που εκφράζομαι», είπε το 2014. «Θα άλλαζα όλα τα ρεκόρ μου για να κάνω τους ανθρώπους στη χώρα μου ευτυχισμένους». Αλλά μετά την ήττα στο Κόπα Αμέρικα το 2016, ο Μέσι σκέφτηκε πολύ να αποσυρθεί από την εθνική ομάδα. Επέστρεψε, αλλά η Γαλλία απέκλεισε την Αργεντινή από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, στη φάση των 16.


Το 2021, ωστόσο, ο Μέσι άρχισε να γράφει μια νέα αφήγηση. Η Αργεντινή νίκησε τη Βραζιλία στον τελικό του Κόπα Αμέρικα, δίνοντας στους Αλμπισελέστες το πρώτο μεγάλο διεθνές τρόπαιο από το 1993.


Το εξαιρετικό παιχνίδι του σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο συγκέντρωσε εκατομμύρια Αργεντινούς σε όλο τον κόσμο. Ενθουσίασε επίσης τους θαυμαστές όλων των στρωμάτων που θαυμάζουν το όμορφο παιχνίδι. Με αυτή τη χαρακτηριστική νίκη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όλες οι αμφιβολίες σχετικά με την αγάπη του Μέσι για την πατρίδα δεν θα επαναφερθούν ποτέ ξανά.





Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ