Ομοφυλοφιλοι άντρες τα κρούσματα της "Ευλογιάς των Πιθήκων"

 

Περισσότερα από 1.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε όλον τον κόσμο μετά το πρόσφατο ξέσπασμα της ασθένειας σε χώρες εκτός της Αφρικής, ενώ δύο έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα


Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus  είπε ότι ο κίνδυνος να καταστεί ενδημική η νόσος σε αυτές τις χώρες είναι πραγματικός, αλλά αποτρέψιμος.


Μέχρι στιγμής 29 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα, αφού καταγράφηκαν οι πρώτοι ασθενείς, στις αρχές Μαΐου,  με τα περισσότερα κρούσματα να αφορούν ομοφυλόφιλους άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, ωστόσο υπάρχουν και κρούσματα μεταξύ γυναικών. 


Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε επίσης ότι φέτος έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.400 ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θάνατοι. «Είναι μια ατυχής αντανάκλαση του κόσμου όπου ζούμε, το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα μόλις τώρα αρχίζει να δίνει προσοχή στην ευλογιά των πιθήκων, επειδή εμφανίστηκε σε πλούσιες χώρες», σχολίασε.


  • Μεταδίδεται κυρίως μέσω του σεξ

Με βάση τις μέχρι σήμερα αναφορές κρουσμάτων, η εν λόγω επιδημία μεταδίδεται επί του παρόντος μέσω κοινωνικών επαφών που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό μέσω σεξουαλικής δραστηριότητας, στην οποία εμπλέκονται κυρίως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.


«Πολλά -αλλά όχι όλα τα κρούσματα- αναφέρουν φευγαλέες ή/και πολλαπλές σεξουαλικές σχέσεις, οι οποίες ενίοτε συνδέονται με μεγάλες εκδηλώσεις ή πάρτι», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η ευλογιά των πιθήκων προκαλείται από έναν ιό που μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε .


Ο κ. Κλούγκε αναφέρει πως οι ομοφυλόφιλες και αμφιφυλόφιλες κοινότητες θα πρέπει να έχουν υψηλή ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη σεξουαλική υγεία των ίδιων και των κοινοτήτων τους .


«Η ταχεία, ενισχυμένη μετάδοση συνέβη στο πλαίσιο της πρόσφατης άρσης των πανδημικών περιορισμών και στην αύξηση των ταξιδιών και των εκδηλώσεων. Το ενδεχόμενο περαιτέρω μετάδοσης στην Ευρώπη και αλλού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι υψηλό. Η ευλογιά των πιθήκων έχει ήδη εξαπλωθεί με φόντο διάφορες μαζικές συγκεντρώσεις στην Περιφέρεια. Τους επόμενους μήνες, πολλά από τα δεκάδες φεστιβάλ και τα μεγάλα πάρτι που έχουν προγραμματιστεί θα καλούν τους παρευρισκόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.


  • Τι δεν γνωρίζουμε

Ο ίδιος επισήμανε πως η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη αν ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο μέσω του σπέρματος ή των κολπικών υγρών, ούτε αν ο ιός θα μπορούσε να παραμείνει σε αυτά τα σωματικά υγρά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.


  • Τι γνωρίζουμε

Αυτό που γνωρίζει είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από την ευλογιά των πιθήκων θα έχουν μια ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, αλλά δυσάρεστη και δυνητικά επώδυνη ασθένεια που μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετές εβδομάδες.


«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των πιο ευάλωτων ομάδων, ιδίως των μικρών παιδιών, των εγκύων γυναικών και των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα», ανέφερε.


  • Δεν απαιτούνται μέτρα τύπου Covid

Μέχρι στιγμής, μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσους ΔΕΝ θα απαιτήσει τα ίδια εκτεταμένα πληθυσμιακά μέτρα που χρειαζόμασταν για το COVID-19, επειδή ο ιός δεν εξαπλώνεται με τον ίδιο τρόπο. Αλλά – και αυτό είναι σημαντικό – δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα μπορέσουμε να περιορίσουμε πλήρως την εξάπλωσή του. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε σημαντική και επείγουσα μείωση των εκθέσεων μέσω σαφούς επικοινωνίας, δράσης υπό την ηγεσία της κοινότητας, απομόνωσης των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της μολυσματικής περιόδου και αποτελεσματικής ανίχνευσης και παρακολούθησης των επαφών.


Τέλος ο Κλούγκε επισημαίνει πως η ευλογιά των πιθήκων μέχρι πρότινος δεν ήταν στην πρώτη γραμμή της έρευνας και της ανάπτυξης στον τομέα των λοιμωδών νοσημάτων.


Ο ΠΟΥ συνιστά στους ασθενείς να απομονώνονται στο σπίτι τους. Συνεργάζεται επίσης με άλλες οργανώσεις, όπως με την UN AIDS, για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να σταματήσει η μετάδοση της νόσου. 


Σε ορισμένες χώρες θα μπορούσε να προταθεί ο εμβολιασμός όσων εκτέθηκαν στον ιό – όπως σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή σε σεξουαλικούς συντρόφους των ασθενών – ιδανικά μέσα σε τέσσερις ημέρες από την έκθεσή τους. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένα για την ευλογιά, μια πολύ πιο επικίνδυνη ασθένεια που εξαλείφθηκε το 1980, όμως οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύουν και από την ευλογιά των πιθήκων.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ