Ποιοι είναι οι Ουκρανοί στρατιώτες του Tornado ?



Ποιοι είναι οι στρατιώτες του Tornado; Το τάγμα Tornado (το οποίο στην πραγματικότητα ήταν μόνο ένας λόχος) δημιουργήθηκε το 2014 στη Zaporizhia και τέθηκε υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας. 


Μετά τη διακοπή του τάγματος πολιτοφυλακής ειδικών επιχειρήσεων Shakhtarsk (το οποίο είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του βουλευτή Oleh Liashko και πολέμησε κοντά στο Ilovaisk), δημιουργήθηκε το απόσπασμα του Υπουργείου Εσωτερικών Saint Mary , το οποίο περιλαμβάνει εθελοντές από τα τάγματα Shakhtarsk και Azov και το Dmytro 


Το πολιτικό κόμμα Bratstvo (Αδελφότητα) του Korchynskyi . 

Μια ομάδα αξιωματικών του Υπουργείου Εσωτερικών, ως επί το πλείστον κάτοικοι των περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, έγινε το απόσπασμα Tornado . Τον Ιούνιο του 2015, ο τότε αρχηγός της στρατιωτικής πολιτικής διοίκησης του Λουχάνσκ Hennadii Moskal απευθύνθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών, Γενικό Επιτελείο και Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, ζητώντας να αφοπλίσει το τάγμα Tornado και να το αποσύρει από το έδαφος της περιοχής Luhansk. κάνοντας έκκληση στο ανεξέλεγκτο του. 


Πώς εξελίχθηκε η υπόθεση 

Μετά από αίτημα του Hennadii Moskal, στις 17 Ιουνίου 2015 συνελήφθησαν οκτώ στρατιωτικοί του Tornado , συμπεριλαμβανομένου του διοικητή Ruslan Onyshchenko, ο οποίος βρισκόταν στο Dnipropetrovsk. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Arsen Avakov, υπέγραψε εντολή για διακοπή της εταιρείας Tornado την επόμενη μέρα, στις 18 Ιουνίου 2015. Τα στρατεύματα του Tornado είπαν ότι η δίωξή τους προκλήθηκε από τη σύγκρουση του διοικητή του τάγματος Onyshchenko με τον τότε Αρχηγό του Τμήματος Εσωτερικών στην περιοχή Luhansk Anatoli Naumenko, ο οποίος υποτίθεται ότι κάλυπτε το λαθρεμπόριο στην περιοχή. 

Ένας άλλος λόγος ήταν η προσωπική απέχθεια του στρατιωτικού εισαγγελέα Ανατολίι Μάτιος για τα τάγματα εθελοντών. Στις 2 Αυγούστου 2016, πρώην στρατιώτες του Tornado πέταξαν κόπρανα και ούρα στους παρευρισκόμενους στην αίθουσα του δικαστηρίου. Την ίδια ώρα, συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στο κτίριο του δικαστηρίου Obolonskyi. Οι χρεώσεις Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εισαγγελέα Ruslan Kravchuk, οι κατηγορούμενοι πρώην στρατιώτες του Tornado κατηγορούνται  για τα εξής: -Δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης· -σοδομία υπό την απειλή βίας. - κατάχρηση εξουσίας και εξουσίας από αξιωματικό επιβολής του νόμου συνοδευόμενη από βία, απειλή βίας, χρήση όπλων και πυρομαχικά πρόσκρουσης· - κατάχρηση οχήματος υπό την απειλή βίας· -παράνομη στέρηση της ελευθερίας και απαγωγή· - βασανιστήρια? -υποκίνηση σε απόπειρα αυτοκτονίας ως αποτέλεσμα καταχρηστικής μεταχείρισης· -δόλια επιβολή και αυτοεξουσιοδότηση, σε συνδυασμό με τη διάπραξη κοινωνικά επικίνδυνων πράξεων με τη χρήση επίσημης στολής αξιωματικού επιβολής του νόμου. -Εισβολή στο σπίτι και παράνομη έρευνα που διαπράχθηκε από υπάλληλο που ενέχει απειλή βίας· -εκβιασμός που διαπράχθηκε από υπάλληλο χρησιμοποιώντας την επίσημη εξουσία του και απειλή ανθρωποκτονίας· - εκβίαση επίσημων εγγράφων που διαπράχθηκε για οικονομικό όφελος που είχε ως αποτέλεσμα αταξία στη λειτουργία του πρακτορείου· -κατάχρηση διαβατηρίου πολίτη της Ουκρανίας. Σημειώθηκε ότι η ίδια η υπόθεση αποτελείται από 86 τόμους. Τακτικά διακόπτονται οι δικαστικές συνεδριάσεις Η προσφυγή σε πρώην εθελοντές στο δικαστήριο αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση. Οι σύντροφοί τους οργάνωσαν  συμπλοκές κοντά στο δικαστήριο. Ο Σεμέν Σεμεντσένκο, βουλευτής του κόμματος Σαμοπόμιτς και πρώην διοικητής του τάγματος του Ντονμπάς, συντόνιζε τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, οι κατηγορούμενοι προσπαθούν να διακόψουν κάθε δικαστική συνεδρίαση. Γιατί κλείνουν οι δικαστικές συνεδριάσεις;  Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν να γίνουν ανοιχτές συνεδριάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εισαγγελέα Ruslan Kravchenko, ήταν αδύνατο, καθώς κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων εξετάζονται περιστάσεις εγκλημάτων κατά της σεξουαλικής ελευθερίας και της σεξουαλικής ακεραιότητας. Επιπλέον, θα πρέπει να αποτραπεί η αποκάλυψη περιστάσεων που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των θυμάτων. 


Η πρόταση 

Ο διοικητής του δεύτερου λόχου Ruslan Onyschenko καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση με αφαίρεση του τίτλου του υπολοχαγού πολιτοφυλακής. Η ποινή του Danylo Liashuk έφτασε τα δέκα χρόνια φυλάκισης. Ο Mykola Tsukur καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση με αφαίρεση του τίτλου του υπολοχαγού πολιτοφυλακής. Η Mykyta Kust καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση με αφαίρεση του τίτλου του κατώτερου λοχία. Οι Borys Holchuk, Maksym Hlebov και Illia Kholod καταδικάστηκαν σε εννέα χρόνια ο καθένας. Ο Anatolii Plamadial καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση. Ο Γιούρι Σεφτσένκο καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών. Το δικαστήριο αποφάσισε να μετριάσει την ποινή του απαλλάσσοντάς τον από την ποινή και να του βάλει τριετή αναστολή. Οι Roman Ivash, Mykyta Svyrydovskyi και Andriy Demchuk αφέθηκαν ελεύθεροι από την τιμωρία με διετή δοκιμασία. Όλοι οι κατάδικοι υπάγονται στο νόμο του Σαβτσένκο (μία ημέρα στο κέντρο κράτησης για δύο ημέρες στη φυλακή). Το δικαστήριο αποφάσισε να χρεώσει όλους τους 7.750 UAH δικαστικά έξοδα. Τόσο η δίωξη όσο και η υπεράσπιση πρώην στρατευμάτων της εταιρείας Tornado που καταδικάστηκαν από το περιφερειακό δικαστήριο Obolonskyi στην πόλη του Κιέβου δήλωσαν ότι επρόκειτο να ασκήσουν έφεση, καθώς η μία πλευρά πίστευε ότι ήταν πολύ επιεικείς και η άλλη πολύ αυστηρή.


Оригінал статті - на сайті Українського кризового медіа-центру: https://uacrisis.org/en/55087-need-know-case-former-tornado-battalion-servicemen


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ