45 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν

 

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στο τέμενος Kocha-e-Rasladar στην Πεσαβάρ, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.


Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε σιιτικό τέμενος  στο βορειοδυτικό Πακιστάν  και του νοσοκομείου.


Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της αστυνομίας η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής και σκότωσε τουλάχιστον 45 ανθρώπους, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 65 τραυματίες και ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς πολλοί από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας και του νοσοκομείου.

Η προσευχή της Παρασκευής γινόταν μέσα στο τζαμί όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 150 άτομα στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο.

Ο Μοχάμεντ Αλί Σάιφ, σύμβουλος του πρωθυπουργού, είπε ότι : «Δύο άνδρες πυροβόλησαν εναντίον του αστυνομικού προσωπικού που επάνδρωνε την είσοδο του τζαμιού, ο ένας ένοπλος σκοτώθηκε ενώ ο άλλος έτρεξε μέσα στο τζαμί και ανατινάχθηκε».

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο άνδρας που έτρεξε μέσα ήταν ντυμένος στα μαύρα και στην αρχή έριξε πέντε έως έξι σφαίρες πριν πυροδοτήσει μια βόμβα. Ο άλλος δράστης και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στη συμπλοκή, ενώ ένας άλλος αστυνομικός τραυματίστηκε.


Μέχρι στιγμής καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, μια από τις πιο θανατηφόρες των τελευταίων ετών στη σιιτική μειονότητα του Πακιστάν, η οποία είναι εδώ και καιρό στόχος σουνιτών μουσουλμάνων ισλαμιστών μαχητών, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους και του Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), γνωστών και ως Πακιστανοί Ταλιμπάν.

Τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες Σιίτες έχουν σκοτωθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα

Η μειονοτική σιιτική κοινότητα στο Πακιστάν έχει γίνει συχνά στόχος των πιο θεμελιωδών σουνιτικών δυνάμεων.


Στις 11 Ιανουαρίου 2021, σιίτες ανθρακωρύχοι απήχθησαν στην περιοχή του Μπαλουχιστάν και πυροβολήθηκαν.


Το κράτος και οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κατηγορηθεί ότι έκαναν τα στραβά μάτια στις σουνιτικές τζιχαντιστικές ομάδες και σε άλλους που επιτίθενται σε μειονοτικές κοινότητες στο Πακιστάν.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ