George Soros - «Ο Xi Jinping είναι η μεγαλύτερη απειλή σήμερα για τις ανοιχτές κοινωνίες»

«Ο Κινέζος Xi Jinping είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ανοιχτές κοινωνίες», έγραψε στο Twitter ο γεννημένος στην Ουγγαρία Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.


Σε μια δήλωση έκπληξη ο George Soros ιδρυτής του Open Society Foundations, ζητά την αλλαγή καθεστώτος στην Κίνα

Ο φιλελεύθερος χρηματοδότης χαρακτήρισε τον Σι Τζινπίνγκ ως τη μεγαλύτερη απειλή για τις «ανοιχτές κοινωνίες» του κόσμου και ζήτησε την αντικατάσταση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα, συγκρίνοντας τους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου του 2022 με τους Ολυμπιακούς του 1936 στη Ναζιστική Γερμανία.


Σε μια ομιλία που εκφώνησε στο συντηρητικό Ινστιτούτο Χούβερ, ο Σόρος χαρακτήρισε την Κίνα «το πιο ισχυρό αυταρχικό κράτος του κόσμου» και «τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ανοιχτές κοινωνίες».


Ο Σόρος ισχυρίστηκε ότι η Κίνα, «όπως η Γερμανία το 1936», θα «επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το θέαμα» των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου «για να σημειώσει μια προπαγανδιστική νίκη για το σύστημα αυστηρών ελέγχων της».


Αποκάλεσε επίσης τον Σι «πραγματικό πιστό στον κομμουνισμό», σε αντίθεση με τον πρώην Κινέζο ηγέτη Ντενγκ Σιαοπίνγκ, ο οποίος εισήγαγε μεταρρυθμίσεις στην ελεύθερη αγορά και προειδοποίησε ότι «ο Μάο Τσε Τουνγκ και ο Βλαντιμίρ Λένιν είναι τα είδωλά του».


Ο Σόρος ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια έκκληση για αλλαγή καθεστώτος στην Κίνα – απηχώντας τη σημερινή γραμμή πολλών Αμερικανών συντηρητικών, οι οποίοι επίσης αντιτίθενται στην ηγεσία του Σι.


Ας ελπίσουμε ότι ο Σι Τζινπίνγκ μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιον λιγότερο καταπιεστικό στο εσωτερικό και πιο ειρηνικό στο εξωτερικό


«Αυτό θα αφαιρούσε τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ανοιχτές κοινωνίες και θα πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ενθαρρύνουν την Κίνα να κινηθεί προς την επιθυμητή κατεύθυνση», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος.


Ο Σόρος είναι ο ιδρυτής και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοιχτής Κοινωνίας, το οποίο υποστηρίζει φιλελεύθερους και αριστερούς σκοπούς στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων για τις ζωές των μαύρων, το Planned Parenthood και τις μεταρρυθμίσεις στη μετανάστευση. Έχει επίσης ενδιαφερθεί για τους αγώνες των εισαγγελέων στις ΗΠΑ, ρίχνοντας εκατομμύρια σε αυτούς τους διαγωνισμούς, με μερικούς από αυτούς τους υποστηριζόμενους από τον Σόρος υποψηφίους να επιβλέπουν τώρα τη δίωξη στις μεγάλες πόλεις της Αμερικής.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ