Η Δανία τερματίζει τους περιορισμούς Covid-19



 Η Δανία τερματίζει τους περιορισμούς του κορονοιού την επόμενη εβδομάδα ενώ θα επαναταξινομήσει τον Covid-19 ως ασθένεια που δεν αποτελεί πλέον απειλή για την κοινωνία, ακόμη και αν οι μολύνσεις έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο.


Η σκανδιναβική χώρα, μια από τις πλέον εμβολιασμένες στον κόσμο, δεν θα παρατείνει τα μέτρα για την πανδημία πέρα ​​από τις 31 Ιανουαρίου, δήλωσε την Τετάρτη η πρωθυπουργός Mette Frederiksen.


Η απόφαση της Δανίας να επαναταξινομήσει τον ιό προωθεί μια ιδέα που εμφανίστηκε πρόσφατα στην Ευρώπη -- ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τον Covid ως ενδημικό ιό και όχι ως πανδημία. Ωστόσο, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν προειδοποιήσει για τον εφησυχασμό.


Η χαλάρωση των περιορισμών απηχεί επίσης πρόσφατες κινήσεις και σε άλλες χώρες  όπως η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο , για μείωση των περιορισμών εν μέσω ενδείξεων ότι το omicron είναι λιγότερο επικίνδυνο από προηγούμενες παραλλαγές του ιού. 


Υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι οι περιορισμοί απλώς δεν είναι σε θέση να σταματήσουν το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος omicron.


 Περίπου ένα εκατομμύριο Δανοί έχουν μολυνθεί μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, αν και οι νοσηλείες στη χώρα μειώνονται. Το έθνος των 5,8 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει 44 ασθενείς με Covid-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας , μειωμένος από 73 πριν από δύο εβδομάδες.


«Η πανδημία είναι ακόμα εδώ, αλλά με ό,τι γνωρίζουμε, τώρα τολμάμε να πιστεύουμε ότι διανύουμε την κρίσιμη φάση», είπε ο Φρέντερικσεν, αποκαλώντας την εξέλιξη «ορόσημο».


Η ασθένεια εξαπλώνεται ταχύτερα στη Δανία αφού μια υποπαραλλαγή του όμικρον, η BA.2, έγινε η κυρίαρχη εκδοχή του ιού τη δεύτερη εβδομάδα του έτους. Μπορεί να είναι περίπου 1,5 φορές πιο μολυσματικό από την υποπαραλλαγή BA.1, η οποία αντιπροσωπεύει το 98% των περιπτώσεων omicron παγκοσμίως, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις των υγειονομικών αρχών της Δανίας.    


Η Δανία είναι μπροστά από τους σκανδιναβικούς γείτονές της. Οι σουηδικές αρχές επεκτείνουν τους περιορισμούς τους λόγω της αύξησης των μολύνσεων, αλλά αναμένουν ότι θα είναι σε θέση να αφαιρέσουν τα περισσότερα μέτρα σε δύο εβδομάδες. Η Νορβηγία μπορεί να αρχίσει σταδιακά να αποσύρει τα μέτρα, καθώς μόνο μια «ακραία» δράση θα επιβραδύνει την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron, δήλωσε την Τετάρτη το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της.


Οι τρέχοντες περιορισμοί της Δανίας περιλαμβάνουν περιορισμένο ωράριο λειτουργίας για εστιατόρια και μπαρ, χρήση διαβατηρίων Covid και την απαίτηση για μάσκες προσώπου στα καταστήματα και σε ορισμένες εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους. 



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ