Το Κέντρο Δικαιοσύνης παρεμβαίνει στη "Χρήση εξουσιών έκτακτης ανάγκης στον Καναδά"

 

Η «Χρήση εξουσιών έκτακτης ανάγκης είναι αδικαιολόγητη από τα γεγονότα και την πραγματικότητα της Οτάβα», εξηγεί το Κέντρο Δικαιοσύνης 


Το Κέντρο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε φημολογούμενη κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό  νόμο περί έκτακτης ανάγκης , ο οποίος ορίζει την «εθνική έκτακτη ανάγκη» ως εξής:


Για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου, μια  εθνική έκτακτη ανάγκη  είναι μια επείγουσα και κρίσιμη κατάσταση προσωρινού χαρακτήρα που


(α) θέτει σε  σοβαρό κίνδυνο τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλεια των Καναδών και είναι τέτοιας αναλογίας ή φύσης που υπερβαίνει την ικανότητα ή την εξουσία μιας επαρχίας να το αντιμετωπίσει, ή

(β)  απειλεί σοβαρά την ικανότητα της κυβέρνησης του Καναδά να διατηρήσει την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα του Καναδά και αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά βάσει οποιουδήποτε άλλου νόμου του Καναδά.


Το Κέντρο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι εάν κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους ειρηνικούς διαδηλωτές φορτηγών στην Οτάβα, θα καταθέσει αμέσως δικαστική αίτηση για να ανατρέψει μια τέτοια δήλωση.


«Ο Πρωθυπουργός Pierre Trudeau χρησιμοποίησε τον νόμο περί πολεμικών μέτρων το 1970 για να αντιμετωπίσει τη βία, τις απαγωγές και τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν από τρομοκράτες στο Κεμπέκ. Σήμερα, ο Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τον νόμο περί έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τα κάστρα και το χόκεϊ με μπάλα», λέει ο δικηγόρος Τζέι Κάμερον, Διευθυντής Δικαιοσύνης στο Κέντρο Δικαιοσύνης.


«Οι ειρηνικοί διαδηλωτές που ταΐζουν τους άστεγους, φτυαρίζουν το χιόνι, μαζεύουν σκουπίδια, χορεύουν στους δρόμους, παίζουν χόκεϊ δρόμου, κυματίζουν καναδικές σημαίες, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και στήνουν κάστρα για παιδιά δεν «θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλεια». των Καναδών, ούτε αυτές οι ειρηνικές δραστηριότητες είναι «τέτοιων διαστάσεων ή φύσης που υπερβαίνουν την ικανότητα ή την εξουσία μιας επαρχίας να το αντιμετωπίσει», δηλώνει ο κ. Κάμερον.


Οι ένορκες βεβαιώσεις σχετικά με την κατάσταση στην Οτάβα,  που κατατέθηκαν στα δικαστήρια , δείχνουν ότι οι οδηγοί φορτηγών είναι «φιλικοί, ευγενικοί, ταπεινοί, διακριτικοί και φιλήσυχοι».


Ο ειρηνικός χαρακτήρας της διαμαρτυρίας των φορτηγατζήδων επιβεβαιώθηκε επίσης από πολλές πηγές μέσων ενημέρωσης και από εκατοντάδες αν όχι  χιλιάδες βίντεο  που τραβήχτηκαν από ανθρώπους στο έδαφος στην Οτάβα.


«Οι φορτηγατζήδες στην Οτάβα που κάθονται σε υδρομασάζ δίπλα στα φορτηγά τους δεν «απειλούν σοβαρά την ικανότητα της κυβέρνησης του Καναδά να διατηρήσει την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα του Καναδά». Ο μόνος λόγος που οι φορτηγατζήδες εξακολουθούν να βρίσκονται στην Οτάβα είναι επειδή η αλαζονική πολιτική ελίτ αρνείται να συζητήσει τις ανησυχίες των φορτηγατζήδων για την απώλεια των πολιτικών τους ελευθεριών και τις αυταρχικές εντολές εμβολιασμού», δήλωσε ο Κάμερον.


Εάν γίνει επίκληση του νόμου περί έκτακτων περιστατικών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο πώς οι υπάρχουσες εξουσίες, τόσο οι δημοτικοί όσο και οι επαρχιακοί νόμοι, όπως οι κανονισμοί, είναι ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση τυχόν ζητημάτων.»



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ