Κυβερνοπόλεμος στην Ουκρανία



Πολλοί ιστότοποι στην Ουκρανία δεν είναι προσβάσιμοι, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Άμυνας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Privatbank και της Oschadbank, σύμφωνα με το ουκρανικό κέντρο κυβερνοασφάλειας.



Οπως  ανακοίνωσε το το κέντρο ασφάλειας πληροφοριών της Ουκρανίας  το υπουργείο Άμυνας της χώρας και δύο τράπεζες δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, που έκλεισε την πρόσβαση στον ιστότοπο του υπουργείου.

Πριν από λιγότερο από πέντε χρόνια η Ρωσία διεξήγαγε το NotPetya, μια κυβερνοεπίθεση που στόχευε την ουκρανική ισχύ, τις μεταφορές και τα χρηματοοικονομικά συστήματα σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη χώρα. Αλλά αντί να είναι το ισοδύναμο στον κυβερνοχώρο μιας έξυπνης βόμβας ακριβείας, το NotPetya εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Η επίθεση έκανε εταιρείες σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ινδίας - να υποστούν μαζικές λειτουργικές διακοπές. Με τα κυματιστικά φαινόμενα να πλήττουν σχεδόν κάθε γωνιά της παγκόσμιας οικονομίας, το συνολικό παγκόσμιο κόστος υπολογίστηκε από τον Λευκό Οίκο ότι υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.


Η Microsoft έχει ήδη προειδοποιήσει ότι έχει εντοπίσει καταστροφικό κακόβουλο λογισμικό που τοποθετήθηκε πρόσφατα σε δίκτυα υπολογιστών της Ουκρανίας, που εκτείνονται σε πολλούς κυβερνητικούς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και οργανισμούς τεχνολογίας πληροφοριών. Το μάθημα που αντλήθηκε από το NotPetya είναι ότι μόλις ενεργοποιηθεί, αυτό το κακόβουλο λογισμικό θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ πέρα ​​από τους επιδιωκόμενους στόχους του.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι ακόμη και αν μια κυβερνοεπίθεση με στόχο την Ουκρανία δεν εξαπλωθεί πέρα ​​από τα σύνορά της, είναι πιθανές ρωσικές ανατρεπτικές ή καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο απευθείας εναντίον των ΗΠΑ. Αυτός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ