Το Κέντρο Δικαιοσύνης θα λάβει νομικά μέτρα κατά του φόρου του Κεμπέκ σε μη εμβολιασμένους



 Το Κέντρο Δικαιοσύνης θα λάβει νομικά μέτρα κατά του φόρου του Κεμπέκ σε μη εμβολιασμένους


Το Κέντρο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κινήσει νομικά μέτρα κατά της επαρχιακής κυβέρνησης του Κεμπέκ, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Φρανσουά Λεγκώ για «προγραμματισμένο φόρο υγείας» στους κατοίκους του Κεμπέκ που δεν λαμβάνουν τον απαιτούμενο αριθμό ενέσεων Covid, επί του παρόντος σε τρεις.


Την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022, ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Φρανσουά Λεγκώ, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι ένα «σημαντικό» ποσό θα εφαρμοστεί ως φόρος για όσους δεν κάνουν εμβόλιο κατά του Covid. 


Παρά το γεγονός ότι έχει διπλό ποσοστό εμβολιασμού 78,3%, το Κεμπέκ έχει εφαρμόσει μερικά από τα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού στη Βόρεια Αμερική. Η επαρχία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10:00 μ.μ. έως τις 5:00 π.μ. απαγορεύοντας ακόμη και τη μοναχική πράξη της βόλτας με σκύλους και έχει θέσει σε εφαρμογή «εμβολιαστικά διαβατήρια» για χώρους λατρείας και για επιχειρήσεις που θεωρούνται «μη απαραίτητες» από τους πολιτικούς. Η επαρχία απαγόρευσε επίσης τα μη εμβολιασμένα καταστήματα αλκοολούχων ποτών και κάνναβης.


Η Premier Legault δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε θα εφαρμοστεί ο φόρος ή πόσο θα είναι το κόστος.


Το Κεμπέκ ακολουθεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, εφαρμόζοντας οικονομική επιβάρυνση στους μη εμβολιασμένους πολίτες. Στην Ελλάδα, άτομα άνω των 60 ετών θα τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ (144 $ CDN) μετά τις 15 Ιανουαρίου για μη λήψη του εμβολίου, ενώ στην Αυστρία, τα άτομα άνω των 14 ετών θα επιβαρύνονται με το καναδικό ισοδύναμο των 5.147 $ κάθε τρεις μήνες.


«Ο προτεινόμενος «φόρος υγείας» του Κεμπέκ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των  δικαιωμάτων του Χάρτη  των Κεμπεκερών και προσβολή της ισότητας για την οποία ήταν γνωστός ο Καναδάς στο παρελθόν», δηλώνει ο Πρόεδρος του Κέντρου Δικαιοσύνης, John Carpay.


«Πρόκειται για μια κατάφωρη επίθεση σε μια μειοψηφία της κοινωνίας. Ιστορικά, η δίωξη μιας μειονότητας μέσω της φορολογίας έχει ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω και χειρότερα μέτρα. Θα καταπολεμήσουμε αυτόν τον μεροληπτικό και αντιεπιστημονικό φόρο στο δικαστήριο και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη σωματική αυτονομία των Κεμπεκερών και όλων των Καναδών. Αυτή η αδικία δεν έχει θέση στον Καναδά», προσθέτει ο κ. Carpay.


Ο  Καναδικός Χάρτης Δικαιωμάτων και Ελευθεριών  δηλώνει ξεκάθαρα ότι κάθε άτομο είναι ίσο ενώπιον και βάσει του νόμου και έχει δικαίωμα στην ίση προστασία και ίσα οφέλη του νόμου χωρίς διακρίσεις. Και τα καναδικά δικαστήρια έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει το  δικαίωμα του Χάρτη  στη σωματική αυτονομία.


«Η ανακοίνωση επιβολής φόρου σε όσους αρνούνται τις ενέσεις Covid, όπως το «διαβατήριο του εμβολίου», είναι διάκριση και λάθος. Τα εμβόλια δεν εμποδίζουν τους ανθρώπους από τη μόλυνση ή τη διάδοση του Covid, επομένως δεν υπάρχει ιατρική ή επιστημονική δικαιολογία για την οικονομική δίωξη και τις διακρίσεις σε βάρος πολιτών χωρίς εμβόλια», καταλήγει ο κ. Carpay.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ