Καϊλή και Παπαδημούλης εξελέγησαν αντιπρόεδροι στο Ερωπαϊκό Κοινοβούλιο



Δύο Ελληνες ευρωβουλευτές εξελέγησαν μεταξύ των 14 αντιπροέδρων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, ενώ  είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα έχει δυο αντιπροέδρους στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόεδρος εξελέγη εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία η Ρομπέρτα Μετσόλα 43 ετών, από την Μάλτα που ανήκει στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ. 


Η Ευα Καϊλή με το χρίσμα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εξελέγη στην 5η θέση, ενώ μετά από τρεις γύρους ψηφοφοριών και ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξελέγη εκ νέου ως 13ος στο 14μελές σχήμα των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου


Η εκλογή της Ευας Καϊλή θεωρείτο βέβαιη, αφού είχε υπάρξει συμφωνία στα πρώτα δυόμισι χρόνια να στηρίξουν οι σοσιαλιστές την Ουγγαρέζα συνάδελφό της και στο δεύτερο μισό να στηριχτεί η ίδια. Με βάση τη συμφωνία που υπήρχε επίσης μεταξύ του ΕΛΚ και του ΕΣΚ, στους σοσιαλιστές αναλογούν πέντε έδρες αντιπροέδρων, ενώ για τις τέσσερις εξ αυτών προορίζονται γυναίκες.


Η Εύα Καϊλή, εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον πρώτο γύρο, με εντυπωσιακή άνεση,  κατακτώντας άνετα το 50%+1 του συνόλου των ψηφισάντων, όπως απαιτείται, και κατατασσόμενη με 454 ψήφους στην πρώτη πεντάδα.


Στον πρώτο γύρο της διαδικασίας καλύφθηκαν οι εννέα από τις 14 θέσεις, ενώ ο υποψήφιος του Κόμματος της Αριστεράς, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος από το 2014 Δημήτρης Παπαδημούλης, δεν κατάφερε να περάσει το όριο για να επανεκλεγεί, με αποτέλεσμα να πάει στον β’ γύρο, όπου και πάλι δεν πέτυχε να συλλέξει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων. Σε αυτό τον γύρο εκλέχτηκαν μόνο τρεις αντιπρόεδροι και έτσι για την ανάδειξη των δύο άλλων, διεξήχθη και τρίτος γύρος.


Επειτα από πολύωρο θρίλερ, ο κ. Παπαδημούλης κατάφερε να επανεκλεγεί αντιπρόεδρος. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εξελέγη εκ νέου ως 13ος στο 14μελές σχήμα των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ