Πρόθυμη η Τουρκία για συνεργασία με το Ισραήλ

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να φέρει ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον  να μην υποστηρίξει το αντίπαλο έργο του αγωγού στην ανατολική Μεσόγειο που θα μπορούσε να είχε αποκόψει τη χώρα του.

 


«Εάν το ισραηλινό αέριο διοχετευόταν στην Ευρώπη, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με ένα αντίγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία την Τρίτη. «Υπάρχει ελπίδα προς το παρόν; Μπορούμε να καθίσουμε και να μιλήσουμε για τις συνθήκες». 


Το 2016, η Τουρκία και το Ισραήλ συζήτησαν έναν τρόπο εισαγωγής ισραηλινού φυσικού αερίου ως μέρος μιας συμφωνίας συμφιλίωσης μετά από χρόνια εντάσεων. Όμως οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν λόγω της οργής της Άγκυρας για τις ισραηλινές ενέργειες στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα. 


Αντίθετα, η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να προωθεί  το έργο του αγωγού EastMed , ο οποίος θα μεταφέρει ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και όχι Τουρκίας. Όμως την περασμένη εβδομάδα η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκατέλειψε σιωπηλά το έργο υποβάλλοντας ένα non-paper στην Αθήνα εξηγώντας τους λόγους του. 


Το αμερικανικό non-paper, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, χαρακτήρισε το έργο ως « πρωταρχική πηγή έντασης » και κάτι που « αποσταθεροποιεί » την περιοχή βάζοντας την Τουρκία και τις περιφερειακές χώρες σε αντιπαράθεση. 


Όταν το έργο του αγωγού EastMed ξεκίνησε το 2020, με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο να υπογράφουν συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μήκους 1.900 χιλιομέτρων, η Τουρκία εξοργίστηκε που θα είχε περάσει από αμφισβητούμενα θαλάσσια εδάφη που διεκδικούν τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα. 


Το απόθεμα φυσικού αερίου του Ισραήλ εκτιμάται ότι είναι 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με περίπου 2,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου να περιμένουν την ανακάλυψη. 


Ο Ερντογάν είπε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα έκπληκτος που οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους από το έργο, καθώς θα ήταν μια πολύ δαπανηρή προσπάθεια. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν μεταξύ 7 και 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  


Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία και το Ισραήλ είχαν θετικές δεσμεύσεις τους τελευταίους μήνες και μάλιστα ο Ερντογάν λέει ότι ο ισραηλινός πρόεδρος Χέρτζογκ μπορεί να επισκεφθεί την Τουρκία σύντομα


«Έχουμε φτάσει τώρα σε ένα επίπεδο. Μιλάμε με τον Ισραηλινό πρόεδρο Isaac Herzog. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ επίσης επικοινωνεί μαζί μας σε διαφορετικά επίπεδα», είπε ο Ερντογάν. «Αν διαμορφώνουμε πολιτική, αυτό δεν μπορεί να είναι με τσακωμό . Πρέπει να διατηρήσουμε την πολιτική εντός της γραμμής της ειρήνης». 


Ο Ερντογάν τον περασμένο μήνα συναντήθηκε με τα μέλη της Συμμαχίας των Ραβίνων στα Ισλαμικά Κράτη και έκανε αρκετές χειρονομίες προς το Ισραήλ. Στη συνάντηση, μίλησε κατά του αντισημιτισμού και είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ είναι «ζωτικές» για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. «Είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Midle East Eye


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ