Οι ΗΠΑ εκδίδουν το πρώτο διαβατήριο με φύλο "Χ"



 Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδίδουν το πρώτο τους διαβατήριο με φύλο «Χ», ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό  Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί να λάβει καλύτερα υπόψη τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων. Τουλάχιστον έντεκα άλλες χώρες προσφέρουν αυτή την επιλογή στα διαβατήριά τους.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, ότι εξέδωσαν το πρώτο διαβατήριο με το φύλο «Χ» σε ένα άτομο που δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του στις παραδοσιακές επιλογές «αρσενικό» ή «θηλυκό» .


Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ «πρόσθεσε ένα κουτί X για μη δυαδικά, μεσοφυλικά άτομα» και ευρύτερα για όσους δεν ταυτίζονται με τα κριτήρια φύλου που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Νεντ Πράις. Αυτή η επιλογή θα προσφερθεί σε όλους τους αιτούντες διαβατήριο από τις αρχές του 2022, είπε, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της αμερικανικής διπλωματίας να «προωθεί την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ισότητα όλων των ανθρώπων» .


Τουλάχιστον έντεκα άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Γερμανίας, της Αργεντινής, της Ινδίας και του Πακιστάν, προσφέρουν επιλογή «Χ» ή «άλλο» στα διαβατήριά τους, σύμφωνα με το Employers Network for Equality and Inclusion, με έδρα το Λονδίνο.


Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken είχε ήδη χαλαρώσει τους κανόνες τον Ιούνιο, επιτρέποντας στους Αμερικανούς πολίτες να επιλέγουν οι ίδιοι το φύλο τους στα διαβατήριά τους. Παλαιότερα, τα άτομα που ήθελαν να εγγραφούν με διαφορετικό είδος από το πιστοποιητικό γέννησής τους έπρεπε να προσκομίσουν ιατρικό πιστοποιητικό.


Ο κ. Μπάιντεν έχει θέσει ως προτεραιότητα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων σε όλο τον κόσμο, περισσότερο από κάθε άλλο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από αυτόν και σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.


Όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ 2018 και 2021, ο Μάικ Πομπέο είχε απαγορεύσει συγκεκριμένα στις αμερικανικές πρεσβείες να επιδεικνύουν τη σημαία του ουράνιου τόξου , σύμβολο της LGBT κοινότητας (λεσβίες, γκέι, αμφιφυλόφιλοι και τρανς).



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ