Haiti - 17 Χριστιανοί Ιεραπόστολοι απήχθησαν στo Port-au-Prince



 Περίπου 17 χριστιανοί ιεραπόστολοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα μέλη των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, απήχθησαν το Σάββατο από μια συμμορία στο Port-au-Prince καθώς έφευγαν από ένα ορφανοτροφείο, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας της Αϊτής στο Νιου Γιορκ Ταιμς


Οι λεπτομέρειες της απαγωγής παρέμειναν ασαφείς, αλλά τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι ιεραπόστολοι απήχθησαν από ένα λεωφορείο που κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο για να εγκαταλείψουν ορισμένα μέλη της ομάδας πριν συνεχίσουν σε άλλο προορισμό στην Αϊτή.


Σύμφωνα με τα ΜΜΕ  της Αϊτής τουλάχιστον 15 άτομα αποβιβάστηκαν από λεωφορείο μετά από επίσκεψη σε ορφανοτροφείο


Λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι γνώριζαν τις αναφορές.


Η Αϊτή έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απαγωγής στον κόσμο, καθώς ισχυρές συμμορίες εκμεταλλεύονται την άνομη κατάσταση για να κερδίσουν χρήματα από πληρωμές λύτρων.


Από τη δολοφονία του Προέδρου Jovenel Moïse πρίν από δύο μήνες, τον Ιούλιο, αντίπαλες φατρίες προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο και η έλλειψη ασφάλειας έχει εντείνει τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης πολλών Αϊτινών.


Οι χριστιανοί ιεραπόστολοι συνελήφθησαν λίγο μετά την έξοδο από την πόλη Croix-des-Bouquets και εξακολουθούν να κρατούνται από τη συμμορία, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων AFP.


Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Αϊτής και η Εθνική Αστυνομία δεν έχουν σχολιάσει.


Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δώσει καμία πληροφορία για το περιστατικό, αλλά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο AFP ότι είδε τις αναφορές και ότι η ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό ήταν μία από τις υψηλότερες προτεραιότητές της.


Ένοπλες συμμορίες ελέγχουν εδώ και χρόνια τις φτωχότερες συνοικίες της πρωτεύουσας της Αϊτής. Πρόσφατα έχουν επεκτείνει την κατοχή τους σε άλλα μέρη της πρωτεύουσας της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς και τις απομακρυσμένες περιοχές της.


Πάνω από 600 απαγωγές καταγράφηκαν τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021, σε σύγκριση με 231 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με μια τοπική ομάδα της κοινωνίας των πολιτών.


Η βία στην Αϊτή - τη φτωχότερη χώρα της Αμερικής - έχει ξεσπάσει τόσο από τη δολοφονία του προέδρου Moïse όσο και από τον σεισμό τον επόμενο μήνα που σκότωσε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.


Σύμφωνα με τους New York Times, πολλοί στην Αϊτή ζητούν από τις ΗΠΑ να στείλουν στρατεύματα στη χώρα, αίτημα που η κυβέρνηση Μπάιντεν διστάζει να αποδεχτεί.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ