Δυσπιστια και αμφισβήτηση για την κλιματική αλλαγή δείχνει έρευνα του Cambridge

 

Ενας σημαντικός αριθμός ανθρώπων έχει δυσπιστία και σύγχυση από τις πληροφορίες και τις πηγές πληροφοριών για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έρευνα.



Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη από το YouGov και το Πανεπιστήμιο του Cambridge σε συνεργασία με τον ιστότοπο The Conversation και κοινοποιήθηκε αποκλειστικά με το Sky News, διαπίστωσε ότι το 67% των ανθρώπων δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς να τους πουν την αλήθεια για την κλιματική αλλαγή .


Περίπου το 54% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τους δημοσιογράφους να είναι ειλικρινείς σχετικά με το θέμα και το 71% δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τις διαδικτυακές επιρροές.


Ωστόσο, υπάρχουν υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στους ακαδημαϊκούς, με το 67% των καταναλωτών να τους εμπιστεύεται, ενώ υπάρχουν επίσης σημαντικά επίπεδα εμπιστοσύνης στους φίλους και την οικογένεια.


Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη τις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, αποκάλυψε επίσης ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή.


Ο Sander van der Linden, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ που εργάστηκε στη μελέτη, είπε: «Όταν οι άνθρωποι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις κυρίαρχες πηγές…, αυτό μπορεί να διαβρώσει τον ενημερωμένο δημόσιο λόγο.


«Οι άνθρωποι μπορούν να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές για πληροφορίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή, κάτι που μπορεί να μην είναι πάντα χρήσιμο και γενικά μπορεί απλώς να οδηγήσει σε μια λανθασμένη ροή πληροφοριών».


«Γενικά έχουμε ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης και νομίζω ότι ο τρόπος για να το διορθώσουμε είναι να βελτιωθούμε στην επικοινωνία γεγονότων για την κλιματική αλλαγή και να διασφαλίσουμε ότι η παραπληροφόρηση δεν θα εξαπλωθεί», πρόσθεσε.


Πάνω από το ένα τέταρτο δήλωσαν ότι βρήκαν το περιεχόμενο της κλιματικής αλλαγής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπερδεμένο, με σχεδόν τα δύο τρίτα να λένε ότι υπάρχουν πάρα πολλές αντικρουόμενες απόψεις για το θέμα στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.


Και πάνω από το ένα τρίτο των καταναλωτών θεώρησαν επίσης προβληματική τη γενική κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, με το 39% να την δηλώνει υπερβολικά αφηρημένη και πολύ εστιασμένη στο μέλλον παρά στο εδώ και τώρα.


Sky News

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ