Panjshir, η τελευταία ελεύθερη επαρχία του Αφγανιστάν!

 

Η θαυμάσια κοιλάδα Panjshir του Αφγανιστάν, που είναι το αγαπημένο σημείο του National Geographic εδώ και δεκαετίες, δίνει μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που βρίσκεται σήμερα στην Καμπούλ, όπου Αφγανοί πρόσφυγες προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα σε σμήνη.


Στη δεκαετία του 1980, φωτογράφοι τόσο από την ανατολή όσο και από τη δύση πήγαν στη βόρεια περιοχή για να τραβήξουν φωτογραφίες του αείμνηστου στρατιωτικού διοικητή και ενός από τους κύριους ηγέτες της αντισοβιετικής αντίστασης του Αφγανιστάν, του Αχμάντ Σαχ Μασούντ.


Με τα τύμπανα του πολέμου να χτυπούν για άλλη μια φορά, το Panjshir ετοιμάζεται για έναν ακόμη αγώνα. Όλες οι δυνάμεις αντίστασης που υπάρχουν στην περιοχή εργάζονται για την αντίσταση


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Αχμέτ Μασούντ, γιος του εκλιπόντος διοικητή, πραγματοποίησε εικοσιτετράωρες συναντήσεις με ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες από όλη τη χώρα για να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο.


Αυτές οι συναντήσεις εντάθηκαν καθώς έγινε πιο πιθανό ο πρόεδρος Ασράφ Γκανί να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν από τη Νιμρούζ, μία από τις 34 επαρχίες της χώρας της Νότιας Ασίας.


  • Το Panjshir, είναι πλέον η τελευταία ελεύθερη επαρχία του Αφγανιστάν! 


"Το Πανσίσιρ είναι η μόνη επαρχία που αντιστέκεται,. Ολόκληρη η χώρα έχει πέσει, αλλά εμείς στεκόμαστε όρθιοι", πρόσθεσε ο Μασούντ, υπενθυμίζοντας πώς η αντίσταση στο βόρειο Αφγανιστάν είχε συντρίψει τους Σοβιετικούς τη δεκαετία του 1980 και τους Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης συγκεντρώσει δυνάμεις κοντά στην είσοδο του Πανζσίρ μια μέρα αφότου παγιδεύτηκαν σε ενέδρες της γειτονικής κοιλάδας Ανταράμπ .

Οι δυνάμεις της Αντίστασης εν τω μεταξύ, έχουν κλείσει τον αυτοκινητόδρομο Salang "Υπάρχουν εδάφη που πρέπει να αποφευχθούν". 

 Οι Ταλιμπάν έχουν πάρει περισσότερους από 20 ανθρώπους ομήρους  από την περιοχή Κασέν Αμπάντ και ο πόλεμος συνεχίζεται μέχρι τώρα, ενώ η αντιστασιακή ομάδα συνεχίζει να λαμβάνει περισσότερη υποστήριξη από τους ντόπιους

 


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ