Ενα τρις δολάρια κόστισε στους Αμερικανούς η ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν



Μετά από δύο δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν, η αμερικανική κυβέρνηση ξόδεψε σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να αφιερώσει δισεκατομμύρια περισσότερα μετά την καταστροφική αποχώρησή του από το Αφγανιστάν. 


Σύμφωνα με το Judicial Watch πρόκειται για τη διάχυτη σπατάλη, απάτη και διαφθορά που μαστίζει εδώ και καιρό το αποτυχημένο σχέδιο οικοδόμησης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, το οποίο έχει δει μια υπέρογκη ροή μετρητών τόσο από τις Δημοκρατικές όσο και από τις Ρεπουμπλικανικές διοικήσεις. 

Για να αντισταθμίσει την απουσία αμερικανικών στρατευμάτων, ο Μπάιντεν θέλει να ρίξει άλλα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην έξοδο, αύξηση 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με πέρυσι, που ενσωματώθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2022 .


Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, οι ΗΠΑ έχουν σπαταλήσει ήδη 837 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση των ανταρτών στο Αφγανιστάν και 145 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση κυβερνητικών και στρατιωτικών οργανώσεων. που εκδόθηκε από τον Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή για τις Ανασυγκροτήσεις του Αφγανιστάν (SIGAR). «Το έκτακτο κόστος έπρεπε να εξυπηρετήσει έναν σκοπό - αν και ο ορισμός αυτού του σκοπού εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου», αναφέρει η έκθεση. «Σε διάφορα σημεία, η αμερικανική κυβέρνηση ήλπιζε να εξαλείψει την Αλ Κάιντα, να αποδεκατίσει το κίνημα των Ταλιμπάν που την φιλοξένησε, να αρνηθεί σε όλες τις τρομοκρατικές ομάδες ένα ασφαλές καταφύγιο στο Αφγανιστάν, να δημιουργήσει αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, ώστε να μπορούν να αρνηθούν στους τρομοκράτες ένα ασφαλές καταφύγιο στο μέλλον και να βοηθήσει την πολιτική κυβέρνηση να γίνει νόμιμη και αρκετά ικανή  για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αφγανών ». 

Προφανώς τίποτα από αυτά δεν επιτεύχθηκε ενώ «Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι η λύση στην ανασφάλεια έριχνε όλο και περισσότερους πόρους στα αφγανικά ιδρύματα», αναφέρει περαιτέρω το έγγραφο. Αποκαλύπτει ότι 2.443 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 20.666 τραυματίστηκαν στο Αφγανιστάν.


Η καυστική έκθεση 140 σελίδων, η τελευταία του SIGAR, κατακερματίζει τις ΗΠΑ καταγράφοντας τις πολλές απώλειές της στο Αφγανιστάν καθώς οι Ταλιμπάν αναλαμβάνουν επίσημα την κυβέρνηση της χώρας. 

Μεταξύ των ελλείψεων είναι ο συνεχής αγώνας της αμερικανικής κυβέρνησης να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια συνεκτική στρατηγική, τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες της που περιλαμβάνουν το χρόνο που απαιτείται για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, μη βιώσιμα έργα, αντιπαραγωγικές πολιτικές και στρατιωτικές πολιτικές και την αποτυχία να παρακολουθείται σωστά ο αντίκτυπος της δαπανηρής προσπάθειες.

 «Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε αδέξια δυτικά τεχνοκρατικά μοντέλα στα αφγανικά οικονομικά ιδρύματα. εκπαιδευμένες δυνάμεις ασφαλείας με προηγμένα οπλικά συστήματα που δεν μπορούσαν να καταλάβουν, πόσο μάλλον να διατηρήσουν και επέβαλε επίσημο κράτος δικαίου σε μια χώρα που αντιμετώπισε το 80 έως 90 τοις εκατό των διαφορών της με άτυπα μέσα ·


Για χρόνια, ο φύλακας αποκάλυψε μια πληθώρα σπάταλων παραβάσεων στο Αφγανιστάν που θα πρέπει να εξοργίσουν κάθε Αμερικανό φορολογούμενο. Το Judicial Watch έχει αναφέρει πολλά από αυτά, συμπεριλαμβανομένης της  μυστηριώδους εξαφάνισης  σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων πετρελαίου που προορίζεται για τον Αφγανικό Εθνικό Στρατό, ένα  αφγανικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας 335 εκατομμυρίων δολαρίων  που χρησιμοποιείται σπάνια και μια  ανακαίνιση 18,5 εκατομμυρίων  δολαρίων για μια φυλακή που παραμένει ημιτελής. αχρησιμοποίητη χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών που χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ. 

Μεταξύ των πιο εξωφρενικών δαπανών είναι οι συμβάσεις του αμερικανικού στρατού με δεκάδες εταιρείες που  συνδέονται με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν . Ένα 65 εκατομμύρια $ Η πρωτοβουλία να βοηθήσει τις Αφγανές γυναίκες να ξεφύγουν από την καταπίεση δεν παρακολουθήθηκε ποτέ, έτσι παραδέχονται οι ΗΠΑ, επειδή δεν υπάρχει λογοδοσία, τήρηση αρχείων ή συνέχεια, δεν έχει ιδέα εάν το πρόγραμμα ήταν αποτελεσματικό. 

Πριν από μερικά χρόνια, η Judicial Watch ανέφερε ότι μια ταπεινωτική προσπάθεια καταπολέμησης ναρκωτικών ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Αφγανιστάν είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση της καλλιέργειας παπαρούνας και της παραγωγής οπίου. Σήμερα, το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής παράνομων οπιοειδών στον κόσμο .


Πέρυσι, το SIGAR αποκάλυψε ότι ένα απόσπασμα του προϋπολογισμού του Κογκρέσου για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, που εξακολουθεί να είναι τεράστιο 19 δισεκατομμύρια δολάρια , χάθηκε λόγω απάτης, σπατάλης και κατάχρησης.

 Στο 90% των περιπτώσεων που εξέτασε ο φύλακας, τα χρήματα διογκώθηκαν «απρόσεκτα, εξωφρενικά ή χωρίς σκοπό», σύμφωνα με μια ανησυχητική έκθεση που σχεδόν δεν λέει όλη την ιστορία, δεδομένου ότι λαμβάνει υπόψη μόνο ένα μέρος των δαπανών για εκείνο το έτος. «Η ενδημική διαφθορά, η εκτεταμένη ανασφάλεια και η έλλειψη λογοδοσίας σχετικά με τη συνδρομή του προϋπολογισμού εξακολουθούν να καθιστούν τις επενδύσεις που γίνονται στο Αφγανιστάν ευάλωτες σε σπατάλες, απάτες και  καταχρήσεις και μπορεί να απειλήσουν την ειρηνευτική διαδικασία καθώς και τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα της αφγανικής κυβέρνησης. », Γράφει το SIGAR σε αυτή τη σκανδαλώδη έκθεση. 

Η ανοικοδόμηση ξεκίνησε στο Αφγανιστάν περίπου ένα χρόνο αφότου οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο ισλαμικό έθνος για να καταστρέψουν την Αλ Κάιντα και να εξαλείψουν τους Ταλιμπάν. Έχει αποδειχθεί ότι είναι μια τεράστια οικονομική καταστροφή που συνεχίζεται για τους Αμερικανούς φορολογούμενους.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ