Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν

 

Εδώ και αρκετό καιρό, στο Αφγανιστάν σημειώνονται καυτές εξελίξεις, με τους  Ταλιμπάν να έχουν εισέλθει στη χώρα και να έχουν καταλάβει ακόμα και τα περίχωρα της πρωτεύουσας, Καμπούλ.


Οι Ταλιμπάν σταδιακά ανέλαβαν τον έλεγχο όλων των συνοριακών πυλών της χώρας και όλων των μεγάλων επαρχιακών κέντρων εκτός από την πρωτεύουσα Καμπούλ και άρχισαν να εισέρχονται στα προάστιά της. 


Σύμφωνα με τον  Nilufer Aziz, Αναπληρωτή του Επαρχιακού Συμβουλίου Nangarhar, σε δήλωση στον Τύπο  οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει την πόλη Jalalabad, το κέντρο του Nangarhar, και πολλοί αξιωματούχοι διέφυγαν στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ.


Ο αναπληρωτής του επαρχιακού συμβουλίου της Daykundi, Gayret Ali Cevahiri, σημείωσε ότι οι μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση στην κεντρική πόλη Daykundi, Nili, χθες το πρωί με αποτέλεσμα οι δυνάμεις ασφαλείας να εγκαταλείψουν την πόλη και να φύγουν .


Τοπικές πηγές εξήγησαν ότι το αεροδρόμιο στην Καμπούλ παραμένει η μόνη διέξοδος από το Αφγανιστάν και οι Αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν να εκκενώνουν την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτεύουσα Καμπούλ παραδόθηκε σήμερα 15 Αυγούστου ειρηνικά και χωρίς καμία σύγκρουση στους Ταλιμπάν ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών για την ομαλή μεταφορά της διοίκησης.

Με την είσοδο των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη. Στις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φάνηκε ότι η κυκλοφορία ήταν κλειδωμένη σε κάθε σημείο της πόλης.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν συνάντησαν καμία αντίσταση, δήλωσαν ότι δεν ήθελαν να χύσουν το αίμα κανενός αθώου και είπαν ότι ήθελαν να συνεχίσουν την κατάσταση με ειρηνικό τρόπο.


  • Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν;

Οι Ταλιμπάν είναι κυρίως η πιο πολυπληθής εθνική ομάδα του Αφγανιστάν, οι λεγόμενοι Παστούν. 

Οι Ταλιμπάν ήρθαν στην εξουσία εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες των κεντρικών κυβερνήσεων στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων το 1989, μετά την επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, και έλεγχαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. 

Τα βάση τους αποτελείται από πρόσφυγες Παστούν που εκπαιδεύτηκαν σε μεδρέες στο Πακιστάν και εγκατέλειψαν τον πόλεμο.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ