Ανάκληση μη ασφαλών προιόντων από τον ΕΦΕΤ

 
Ανάκληση μη ασφαλών προιόντων από τον ΕΦΕΤ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανάκληση μη ασφαλών προϊόντων

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την Παρακολούθηση των Επιπέδων Προσθέτων Τροφίμων και Αρωματικών Ουσιών σε Τρόφιμα» έτους 2021, προέβη σε δειγματοληψία των ακόλουθων τροφίμων:

«ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ, ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ», με την επωνυμία «ΟΙΚΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΑ», με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 09-03-2022 και αριθμό παρτίδας Α.Π. 7159 και

«ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ ΚΑΝΕΛΑΣ», με την επωνυμία «ΟΙΚΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΑ», με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 20-01-2022 και αριθμό παρτίδας Α.Π. 7135

Και τα δύο προϊόντα παράγονται από την εταιρεία ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΑ ΙΚΕ που εδρεύει στη Γλυκόβρυση Λακωνίας.

Τα προϊόντα, σε συνεργασία με το Τμήμα Α΄ της Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών, της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του Κράτους, της Α.Α.Δ.Ε., χαρακτηρίστηκαν ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ και ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ ως προς τη σύνθεση διότι περιέχουν την ουσία «κουμαρίνη» σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων των εν λόγω προϊόντων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα (η απεικόνιση των οποίων αποτυπώνεται στην επόμενη σελίδα του δελτίου Τύπου), να μην τα καταναλώσουν.


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ανάκληση μη ασφαλούς τροφίμου:

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την Παρακολούθηση των Επιπέδων Προσθέτων Τροφίμων και Αρωματικών Ουσιών σε Τρόφιμα» έτους 2021, προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: “Αγαπημένα μπισκότα GOODY Κανέλας Αλλατίνη” 185 gr (Ημ/νια Λήξεως: 30/03/2022, Αρ. Παρτίδας L 1226), που παράγεται από την εταιρεία «ELBISCO A.E.». Το προϊόν, σε συνεργασία με την Α΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών, χαρακτηρίστηκε μη κανονικό και μη ασφαλές ως προς τη σύνθεση διότι περιέχει την ουσία «κουμαρίνη» σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (η απεικόνιση του οποίου αποτυπώνεται στην αμέσως επόμενη σελίδα του δελτίου Τύπου), να μην το καταναλώσουν.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανάκληση μη ασφαλούς τροφίμου: ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΑΛΑΚΑ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την Παρακολούθηση τωνΕπιπέδων Προσθέτων Τροφίμων και Αρωματικών Ουσιών σε Τρόφιμα» έτους 2021,προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΑΛΑΚΑ 350γρ., ΝΗΣΤΗΣΙΜΑ με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 01/08/2021 καιαριθμό παρτίδας LOT 1111421, που παράγεται από την εταιρεία «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΝΟΣΕ.Π.Ε.». Το προϊόν, σε συνεργασία με την Α ́ Χημική Υπηρεσία Αθηνών, χαρακτηρίστηκεμη κανονικό και μη ασφαλές ως προς τη σύνθεση διότι περιέχει το συντηρητικό«σορβικό οξύ» σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τησυγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας τουεν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (η απεικόνιση τουοποίου αποτυπώνεται στην αμέσως επόμενη σελίδα του δελτίου Τύπου), να μην το καταναλώσουν


Στα παραπάνω προϊόντα βρέθηκε η ουσία κουμαρίνη  η οποία είναι τοξική στον άνθρωπο σε υψηλές δόσεις  και προξενεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά.  Είναι ένα καρκινογόνο συστατικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή αποσμητικών, σαμπουάν, αποσμητικών δέρματος και αρωμάτων ενώ είναι ενεργό συστατικό και σε ποντικοφάρμακα. 



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ