Το Mauna Loa ξυπνά ?

 

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την άστατη γεωλογική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης λένε ότι ενώ η έκρηξη του ηφαιστείου που κυριαρχεί στο τοπίο δεν είναι ακόμη επικείμενη, ο μακρύς υπνάκος του Mauna Loa μπορεί σύντομα να τελειώσει


Το Μεγάλο Νησί της Χαβάης είναι πραγματικά μια συλλογή από πέντε ηφαίστεια που σπρώχνουν τον Ειρηνικό Ωκεανό, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα πιο ενεργά στον κόσμο - Kilauea - και το μεγαλύτερο στον κόσμο: Mauna Loa, που αποτελεί το ήμισυ περίπου της μάζας του νησιού.


Το Kilauea βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στη φλογερή, δραματική και μερικές φορές καταστροφική έκρηξη. Και ενώ το μικρότερο ηφαίστειο της ασπίδας στην ανατολική πλαγιά του Mauna Loa συγκεντρώνει τη διεθνή προσοχή για τα οργή του, ο μεγάλος αδελφός του κοιμάται από την τελευταία έκρηξη του 1984.


Όμως την περασμένη εβδομάδα, το Παρατηρητήριο Ηφαιστείου της Χαβάης κατέγραψε πάνω από 200 σεισμούς μικρού μεγέθους κάτω από τη Mauna Loa. Αυτές και άλλες παρατηρήσεις αυξημένης δραστηριότητας τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν αυξημένη ροή μάγματος στο ρηχό σύστημα αποθήκευσης του ηφαιστείου, σύμφωνα με το HVO .


  • Με άλλα λόγια, η Mauna Loa ξυπνά αργά.


Ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι μια έκρηξη δεν πρόκειται απαραίτητα να συμβεί σήμερα ή αύριο, αυτή την εβδομάδα το HVO έβαλε μια κυκλοφορία προτρέποντας ότι «τώρα είναι η ώρα να επανεξετάσουμε τα προσωπικά σχέδια έκρηξης»


Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι περιοχές στη δυτική ακτή του νησιού, ακριβώς νότια του κύριου τουριστικού κέντρου Kailua-Kona, όπου οι ροές λάβας θα μπορούσαν να φτάσουν στον ωκεανό και σε κατοικημένες περιοχές όπως ο Captain Cook, μέσα σε λίγες ώρες.


Η πιο πρόσφατη έκρηξη του Mauna Loa το 1984 είδε τη λάβα να φτάνει στα περίχωρα του Χίλο στην άλλη πλευρά του νησιού - έδρα του Πανεπιστημίου της Χαβάης - αλλά με προειδοποίηση αρκετών εβδομάδων.


«Σήμερα, οι άνθρωποι συσκευάζουν τσάντες« go »που περιέχουν βασικά αντικείμενα σε περίπτωση που πρέπει να φύγετε από το σπίτι σας με εντολή εκκένωσης», αναφέρει μια δήλωση από το HVO. "Μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε σημαντικά έγγραφα, όπως το πιστοποιητικό γέννησής σας, τις πράξεις, τα νομικά έγγραφα και τα φάρμακά σας."


Η έκρηξη δεν σημαίνει απαραίτητα απειλή για άτομα ή περιουσία, καθώς οι μισές εκρήξεις που καταγράφηκαν από τη Mauna Loa παρέμειναν συγκρατημένες στην απομακρυσμένη περιοχή κορυφής. Τούτου λεχθέντος, πολλές εκρήξεις έχουν στείλει λάβα που ρέει μέχρι τον ωκεανό σε λίγες μόνο ώρες. Είναι απλώς δύσκολο να προβλεφθεί εκ των προτέρων.


Οι εκρήξεις λάβας από το Kilauea το 2018, οι οποίες παράγουν συνήθως μικρότερο όγκο υλικού σε σύγκριση με τη Mauna Loa, κατάφεραν να καταστρέψουν μια σειρά από σπίτια και άλλες υποδομές.


Εκτός από τη λάβα, οι εκρήξεις μπορούν επίσης να παράγουν τοξικά αέρια. Επομένως, σε περίπτωση έκρηξης, φροντίστε να μείνετε ενημερωμένοι με τις τοπικές πληροφορίες από το HVO και την πολιτεία άμυνας της Χαβάης για να παραμείνετε ασφαλείς.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ