Ισλανδία - Το ηφαίστειο Fagradalsfjall εκρήγνυται μετά από 800 χρόνια



Μια ηφαιστειακή έκρηξη ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής στις 20:45 κοντά στο Fagradalsfjall στην κοιλάδα Geldingadalur στη χερσόνησο του Ρέικιανες στην Ισλανδία


Η έκρηξη που ξεκίνησε στις 20:45 περίπου, θεωρείται ακόμα μικρή σε αυτό το στάδιο και τα σιντριβάνια λάβας είναι μικρά

 

Η εκρηκτική ρωγμή είναι  500 μέτρα μήκος, ενώ η περιοχή του μάγματος καλύπτει 1km2. 

 



Πρόκειται όμως για το ξεκίνημα μίας διαδικασίας που θα έχει διάρκεια, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένουν εκρήξεις και σε άλλα ηφαίστεια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους.


Υπάρχουν έξι ηφαιστειακά συστήματα στη χερσόνησο Ρέικιανες. Η περιοχή Hengill, το σύστημα Reykjanes, το Svartsengi, το σύστημα Krýsuvík, το Brennisteinsfjöll και το Fagradalsfjall, που εκρήγνυται για πρώτη φορά σε τουλάχιστον 6.000 χρόνια. Η λάβα που έπεσε τότε ονομάζεται Beinavörðuhraun. 


Η τελευταία έκρηξη στη χερσόνησο του Ρέικιανε διήρκεσε 30 χρόνια, ενώ η τελευταία έκρηξη στο Fagradalsfjall ήταν πριν από 6.000 χρόνια. Στη συνέχεια, η λάβα του Bone Guard έρεε.

 

Πριν λίγες εβδομάδες είχε αποκλειστεί ολόκληρη η περιοχή, καθώς αναμενόταν μεγάλη έκρηξη


Πριν από λίγες εβδομάδες, η περιοχή είχε αποκλειστεί, καθώς οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει μεγάλη δραστηριότητα μάγματος στο υπέδαφος, με σαφώς ανοδικές τάσεις προς τον φλοιό της Γης. 


Το ηφαίστειο Fagradalsfjall  εξερράγη το βράδυ της Παρασκευής, προκαλώντας σεισμική δόνηση και μία τεράστια λάμψη στον ουρανό. 


Η έκρηξη του ηφαιστείου, βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, ενώ λόγω της ηφαιστειακής έκρηξης, έχουν κλείσει οι δρόμοι της South Coast μεταξύ Grindavík και Þorlákshöfn. Ο δρόμος Krýsuvík είναι επίσης κλειστός








Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ