Η Γερμανία αναστέλλει το εμβόλιο της AstraZeneca στον νεότερο πληθυσμό

 

Η Γερμανία αναστέλλει το εμβόλιο για τον κορονοϊό της Oxford-AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών μετά από αναφορές σπάνιων περιστατικών πήξης αίματος στον νεότερο πληθυσμό


Η Γερμανία αναφέρει ότι θα δώσει το εμβόλιο μόνο σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω μετά από ανησυχίες σχετικά με την εμφάνιση σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων του αίματος.


Αξιωματούχοι συμφώνησαν ομόφωνα να δωθεί το εμβόλιο μόνο σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, εκτός εάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από το COVID-19 ή είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, μετά από σύσταση της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων της χώρας.


Η ιατρική ρυθμιστική αρχή της χώρας δημοσίευσε νωρίτερα νέα δεδομένα που εμφανίζουν συνολικά 31 ασυνήθιστες περιπτώσεις  θρόμβων αίματος, που συνδέονται με εννέα θανάτους,  στη Γερμανία μέχρι τη Δευτέρα.


Μέχρι σήμερα δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν δοθεί με ασφάλεια σε όλο τον κόσμο και η Γερμανία έχει χορηγήσει 2,7 εκατομμύρια δόσεις,  επισημαίνοντας ότι τα περιστατικά παραμένουν πολύ σπάνια.


Σε παύση του εμβολίου για τον νεότερο πληθυσμό του έως ότου συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα προχώρησαν επίσης ο  Καναδάς, η Σουηδία, η Γαλλία και η Φινλανδία .


Οι αναστολές των εμβολίων έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τα ναρκωτικά, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο ήταν "ασφαλές και αποτελεσματικό" μετά από μια ανασκόπηση των σπάνιων περιστατικών πήξης του αίματος.


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν του κινδύνου - δεδομένου του επιπολασμού και των κινδύνων του COVID-19 - και έκρινε ότι το εμβόλιο δεν αυξάνει τον συνολικό αριθμό θρόμβων αίματος που βρέθηκαν στον πληθυσμό.


Ωστόσο, δεν απέκλεισε τη σχέση μεταξύ του εμβολίου και κάποιων ασυνήθιστων ειδών θρόμβων.


Οι επιστήμονες επεσήμαναν επίσης ότι το ίδιο το COVID-19 μπορεί να προκαλέσει πήξη του αίματος, καθώς και παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη και το αντισυλληπτικό χάπι.


Σύμφωνα με την ιατρική ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας υπήρξαν αναφορές για μια ασυνήθιστη μορφή θρόμβου αίματος στο κεφάλι, γνωστή ως θρόμβωση φλεβοκομβικών φλεβών σε πρόσφατους παραλήπτες του εμβολίου AstraZeneca.


Από τις 31 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, όλες εκτός από δύο ήταν γυναίκες ηλικίας 20 έως 63 ετών.


Η AstraZeneca δήλωσε ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν λάβει το εμβόλιο και οι κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας δεν έδειξαν αύξηση στα επεισόδια πήξης του αίματος σε άτομα που έλαβαν το τρύπημα.


Πρόσθεσε ότι θα συνέχιζε να συνεργάζεται με τις γερμανικές αρχές για να αντιμετωπίσει τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχουν και θα αναλύσει τα δικά της αρχεία για να καταλάβει εάν οι θρόμβοι συμβαίνουν πιο συχνά από ό, τι "αναμενόταν φυσικά σε πληθυσμό εκατομμυρίων ανθρώπων".


Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είχαν αρχικά διστάσει να κάνουν το εμβόλιο σε ηλικιωμένους, λέγοντας ότι υπήρχε έλλειψη δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, αλλά το ενέκριναν αργότερα για αυτές τις ηλικιακές ομάδες μετά από μεταγενέστερες μελέτες που έδειξαν ότι το εμβόλιο λειτουργεί στους ηλικιωμένους.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ