Astra Zeneca - Αναστολή του εμβολίου σε δώδεκα χώρες

 

Δεκάδες χώρες έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca ως προφύλαξη, παρά τις αργές εκστρατείες εμβολιασμού, μετά την αναφορά «πιθανών» παρενεργειών, αλλά χωρίς αποδεδειγμένη σχέση σε αυτό το στάδιο. Η αγγλο-σουηδική φαρμακευτική ομάδα αναφέρει ότι «  δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου  » θρόμβου αίματος που προκαλείται από το εμβόλιο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πιστεύει ότι «  δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιηθεί  αυτό το εμβόλιο.


  • Αναστολή σε δώδεκα χώρες

Αυτή τη Δευτέρα, ως εκ τούτου, η Ιταλία ανέστειλε επίσης προληπτικά τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca σε ολόκληρη την επικράτειά της. Η ιταλική υπηρεσία φαρμάκων, AIFA, "  αποφάσισε ως προφύλαξη και προσωρινά, εν αναμονή απόφασης του EMA  ", του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, "να  απαγορεύσει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια  ", εξηγεί η IAAF σε δελτίο τύπου. . "  Η απόφαση αυτή ελήφθη σύμφωνα με παρόμοια μέτρα που υιοθετήθηκαν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες  ", είπε.


Η Αυστρία ξεκίνησε το κίνημα στις 8 Μαρτίου αναστέλλοντας μια παρτίδα εμβολίων μετά το θάνατο μιας νοσοκόμας που μόλις έλαβε μια δόση AstraZeneca. Αυτή η 49χρονη γυναίκα πέθανε από κακή πήξη του αίματος. Τότε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, είχαν αρχικά αναστείλει μεμονωμένες παρτίδες. Αρκετές σκανδιναβικές χώρες - η Δανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία - έχουν προχωρήσει περισσότερο σταματώντας τη χρήση όλων των εμβολίων AstraZeneca, ακολουθούμενη την Κυριακή από τις Κάτω Χώρες και συνεπώς αυτήν τη Δευτέρα από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.


Μια απόφαση που πέφτει άσχημα για το Βερολίνο

" Ένα καθαρό προληπτικό μέτρο που δεν ήταν εύκολο να ληφθεί ". Ο Υπουργός Υγείας ήθελε να καθησυχάσει ανακοινώνοντας ότι η Γερμανία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου Astra Zeneca. Ο Jens Spahn βασίζεται στις συστάσεις επιστημόνων του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες δεν είχαν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με το αγγλο-σουηδικό εμβόλιο, ενώ άλλες χώρες είχαν ήδη αναστείλει τη χρήση του, αναφέρει ο ανταποκριτής μας στο Βερολίνο Pascal Thibaut. Η γερμανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε επίσης τη χρήση του AstraZeneca. Ο Jens Spahn επεσήμανε ότι μόνο επτά περιπτώσεις θρόμβωσης είχαν καταγραφεί στη Γερμανία όπου πραγματοποιήθηκαν 1,7 εκατομμύρια ενέσεις του εμβολίου.


Για το Βερολίνο, αυτή η απόφαση έρχεται στη χειρότερη. Η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο AstraZeneca είχε ήδη κλονιστεί μετά την αρχική απόφαση να μην χρησιμοποιηθεί για άτομα άνω των 65 ετών. Στη συνέχεια καταργήθηκε ένας περιορισμός. Πέρα από αυτό, η νέα ανακοίνωση θα πυροδοτήσει λίγο περισσότερο τις απογοητεύσεις των Γερμανών κατά της εκστρατείας εμβολιασμού, οι οποίες εξηγούν επίσης την παρακμή των συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις και στις δύο περιφερειακές εκλογές την Κυριακή.


♦ AstraZeneca, καταραμένο εμβόλιο;


Υπήρξαν για πρώτη φορά διαταραχές σε κλινικές δοκιμές τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την έναρξη ανεξήγητης ασθένειας σε έναν εθελοντή. Στη συνέχεια, το προϊόν που ανέπτυξαν οι ερευνητές της Οξφόρδης υπέφεραν σε σύγκριση με τα εμβόλια Moderna και Pfizer, τα οποία ήταν περίπου 95% αποτελεσματικά. Πολύ περισσότερο από το 70% του αγγλο-σουηδικού εμβολίου, το οποίο προκάλεσε μεγαλύτερη δυσπιστία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρχικά ανέστειλαν τις ενέσεις για ηλικιωμένους.


Τότε είναι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις που αμαυρώνουν περαιτέρω την εικόνα της AstraZeneca. Ενώ παραδόθηκε καλά στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως είχε προγραμματιστεί, η εταιρεία δήλωσε τον Ιανουάριο ότι θα παραδώσει μόνο το ένα τρίτο των 120 εκατομμυρίων δόσεων που υποσχέθηκαν στην ΕΕ. Μια περαιτέρω μείωση των παραδόσεών της ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.


Τέλος, και αυτές είναι αναμφίβολα οι σημαντικότερες επιφυλάξεις: αφορούν τις παρενέργειες που συνδέονται με τον εμβολιασμό. Αρκετές περιπτώσεις αλλεργίας αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την ανησυχία που επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη θρομβώσεων, θρόμβων αίματος, σε ορισμένα άτομα που έλαβαν τον ορό.


Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχτεί αποδεδειγμένος σύνδεσμος, αλλά δώδεκα χώρες έχουν αναστείλει τη χρήση του. Αναμένεται έντονα η γνώμη της ευρωπαϊκής αρχής ναρκωτικών που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη.


♦ Το Λονδίνο συνεχίζει να υπερασπίζεται το εμβόλιο


Το βρετανικό εργαστήριο AstraZeneca σημειώνει ότι από τα 17 εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν με το προϊόν τους, έχουν αναφερθεί μόνο περίπου 40 περιπτώσεις θρόμβων αίματος. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο χρησιμοποιεί την Pfizer και την AstraZeneca, συνεχίζει να υπερασπίζεται το εμβόλιο και θα συνεχίσει να το χρησιμοποιεί.


Για τη βρετανική κυβέρνηση, το εμβόλιο είναι « ασφαλές και αποτελεσματικό », οπότε δεν υπάρχει θέμα επιβράδυνσης του ρυθμού, αναφέρει ο ανταποκριτής μας στο Λονδίνο, Muriel Delcroix . Η πιο λυπημένη χώρα στην Ευρώπη με σχεδόν 125.000 νεκρούς, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εμβολιάσει περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 11 εκατομμυρίων με το εμβόλιο AstraZeneca και η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει αυτόν τον αγώνα ενάντια στον χρόνο μέχρι τον εμβολιασμό ολόκληρου του ενήλικου πληθυσμού τον Ιούλιο.


Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες στους Βρετανούς, ειδικά καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει αύξηση των θρόμβων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι περισσότερες δόσεις έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα στην Ευρώπη. 


Οι ευρωπαϊκοί και βρετανικοί οργανισμοί φαρμάκων καθώς και ο ΠΟΥ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τη σειρά τους δήλωσαν ότι δεν υπήρχε επιβεβαιωμένη σχέση μεταξύ των περιπτώσεων θρόμβωσης που αναφέρθηκαν και του εμβολίου, οι διαταραχές της πήξης δεν συγκαταλέγονται στις αναγνωρισμένες παρενέργειες ... Η βρετανική κυβέρνηση επομένως καλεί τον πληθυσμό της να λάβει το εμβόλιο με αυτοπεποίθηση, επιμένοντας στην εξαιρετικά ελπιδοφόρα μείωση του αριθμού των περιπτώσεων, των νοσοκομειακών και των θανάτων σε όλη τη χώρα.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ