Σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το επίμαχο εμβόλιο της Astra Zeneca



Αναστέλλεται η χρήση παρτίδας εμβολίων της Astra Zeneca, σε έξι ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Αυστρία και η Δανία μετά από αναφορές ότι προκάλεσε θρόμβους αίματος σε εμβολιασμένα άτομα.


Οι αυστριακές αρχές έχουν αναστείλει τη χρήση μιας παρτίδας, ενώ  η χρήση του στη Δανία έχει σταματήσει για 14 ημέρες.


Η συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου ABV5300  της Astra Zeneca που σταμάτησε  να χρησιμοποιεί  η Αυστρία,  δεν θεωρείται ότι έχει χρησιμοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε έρευνα για το εμβόλιο της Oxford-AstraZeneca 


Προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να δείχνουν ότι τα δύο είναι συνδεδεμένα και δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά πήξης στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Η Αρχή Υγείας και Φαρμάκων της Δανίας ανέστειλε επίσης τη χρήση του εμβολίου στη Δανία για τουλάχιστον 14 ημέρες ενώ διεξάγονται έρευνες. Δεν είπαν πόσες αναφορές θρόμβων αίματος υπήρξαν.


Ο Søren Brostrøm, διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας είπε: «Βρισκόμαστε στη μέση της μεγαλύτερης και σημαντικότερης διάθεσης εμβολιασμού στη δανική ιστορία.


«Και τώρα χρειαζόμαστε όλα τα εμβόλια που μπορούμε να πάρουμε. Επομένως, η παύση ενός από τα εμβόλια σε  δεν είναι εύκολη απόφαση.


"Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν σταματήσαμε το εμβόλιο AstraZeneca , αλλά το θέτουμε σε αναμονή.


Η Επιθεώρηση Υγείας της Λετονίας επίσης και η Κρατική Υπηρεσία Φαρμάκων (ZVA) ανέστειλαν  την παρτίδα ABV5300 του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca, σύμφωνα με το παράδειγμα της Αυστρίας.


Το λετονικό πρακτορείο ειδήσεων LETA ανέφερε στις 9 Μαρτίου ότι το Batch ABV5300, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 1,6 εκατομμύρια δόσεις, έχει παραδοθεί σε 17 κράτη μέλη της ΕΕ: ​​Λιθουανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Ιρλανδία, Δανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Ελλάδα, Σουηδία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία, Ισλανδία, Μάλτα και Κύπρος.




Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ