ΛΙΒΥΗ - ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

 


Ο Abdul Hamid Dbeibah, ο νέος προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης, είναι επιχειρηματίας που έγινε πολιτικός, έχει επιλεγεί ως ο νέος προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Λιβυκού φόρουμ πολιτικού διαλόγου (LPDF) που χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Έθνη. Η ελπίδα είναι ότι αυτό θα συμβάλει στον τερματισμό ενός εμφύλιου πολέμου που μαίνεται επί δεκαετίας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής μέσω προγραμματισμένων εθνικών εκλογών αργότερα αυτό το έτος.


Η Dbeibah, μαζί με ένα τριμελές Προεδρικό Συμβούλιο, θα έχουν το κρίσιμο και δύσκολο καθήκον να προετοιμάσουν το έδαφος για δίκαιες και διαφανείς εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση της ασφαλούς συμμετοχής των Λίβυων στην εκλογική διαδικασία.


Ο Dbeibah γεννήθηκε το 1959 στη δυτική πόλη της Misrata, περίπου 200 χλμ ανατολικά της Τρίπολης. Μετακόμισε στον Καναδά νωρίς στην καριέρα του για να αποκτήσει μεταπτυχιακό πτυχίο μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.


Μετακόμισε πίσω στην πόλη του στη μέση μιας κατασκευαστικής έκρηξης. Το 2007 επιφορτίστηκε με τη διοίκηση της κρατικής εταιρείας επενδύσεων και ανάπτυξης της Λιβύης (LIDCO), υπεύθυνη για ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα δημοσίων έργων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής 1.000 οικιστικών μονάδων στο Sirte.


Μετά την εξέγερση του ΝΑΤΟ που τελείωσε το καθεστώς του μακροχρόνιου ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι τον Φεβρουάριο του 2011, ο Ντέμπιμπα ήταν επικεφαλής του παλαιότερου ποδοσφαιρικού συλλόγου της Λιβύης, της λέσχης Al-Ittihad.


Ίδρυσε επίσης το κίνημα Libya al-Mustakbal (Future Libya) και έχει υποστήριξη από δυτικές φυλές.


Την Παρασκευή, 75 εκπρόσωποι της Λιβύης που επιλέχθηκαν από τον ΟΗΕ - που κυμαίνονται από περιφερειακούς και φυλετικούς αριθμούς έως εκπροσώπους πολιτικών φατριών - ψήφισαν στη Γενεύη για να επιλέξουν τον προσωρινό πρωθυπουργό και τα τρία μέλη του προεδρικού συμβουλίου - το καθένα εκπροσωπεί μία από τις κύριες περιοχές της Λιβύης.


Το Dbeibah, το οποίο θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως ξένος σε σύγκριση με τους άλλους υποψηφίους, αντιμετωπίζει τώρα ένα φιλόδοξο και προκλητικό πρόγραμμα.


Έχει 21 ημέρες για να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο και άλλες τρεις εβδομάδες για να κερδίσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.


Μέχρι τις 19 Μαρτίου, θα πρέπει να είναι έτοιμος να προχωρήσει με μια 10μηνη μετάβαση με στόχο την προετοιμασία της χώρας για εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.


Μιλώντας ουσιαστικά στη συνάντηση στην Ελβετία πριν από την ψηφοφορία της Παρασκευής, ο 61χρονος δεσμεύτηκε να «χρησιμοποιήσει την εκπαίδευση και την κατάρτιση ως πορεία προς τη σταθερότητα».


«Θα εργαστούμε έτσι ώστε τα όργανα ασφαλείας να είναι επαγγελματικά και τα όπλα να τεθούν υπό το μονοπώλιο του κράτους», είπε.


Η Dbeibah υποσχέθηκε επίσης να δημιουργήσει Υπουργείο «Εθνικής Συμφιλίωσης» για να επαναφέρει ξένους επενδυτές και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους νέους.


Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα καταστράφηκε στο χάος, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις να αναδύονται τελικά - την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη (GNA) στα δυτικά και τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) που διοικείται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ