ΗΠΑ - O DONALD TRUMP ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ



 Το Κογκρέσο επικυρώνει την εκλογή του Joe Biden μετά τη λήξη των επεισοδίων στο Καπιτώλιο και ο Donald Trump τελικά υπόσχεται "ομαλή μετάβαση" στην εξουσία


Παρά το χάος που προκλήθηκε από τους διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο ζητώντας να μην επικυρωθεί η εκλογή του Biden, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου των ΗΠΑ έχουν πιστοποιήσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε δηλώσει στο παρελθόν: «Η δημοκρατία μας υφίσταται μια άνευ προηγουμένου επίθεση».




Από την πλευρά του, ο Donald Trump κάλεσε τους υποστηρικτές του, να αποχωρήσουν ειρηνικά και να γυρίσουν στο σπίτι, ενώ τελικά υποσχέθηκε "μια ομαλή μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου" 

Η Δήλωση του Προέδρου Donald J. Trump σχετικά με την Εκλογική Πιστοποίηση: 

«Παρόλο που διαφωνώ απόλυτα με το αποτέλεσμα των εκλογών και τα γεγονότα με φέρνουν έξω, ωστόσο, θα υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου. Πάντα έλεγα ότι θα συνεχίζαμε να αγωνιζόμαστε για να διασφαλιστεί ότι μετρήθηκαν μόνο οι νόμιμες ψήφοι. Αν και αυτό αντιπροσωπεύει το τέλος της μεγαλύτερης πρώτης περιόδου στην προεδρική ιστορία, είναι μόνο η αρχή του αγώνα μας για να κάνουμε την Αμερική πάλι μεγάλη! »

"Αυτά είναι τα πράγματα και τα γεγονότα που συμβαίνουν όταν μια ιερή κεκτημένη εκλογική νίκη απομακρύνεται τόσο ανεπιθύμητα & κακώς από μεγάλους πατριώτες που έχουν υποστεί κακή και άδικη μεταχείριση τόσο καιρό. Πηγαίνετε σπίτι με αγάπη και ειρήνη. Θυμηθείτε αυτήν την ημέρα για πάντα! " - Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 6 Ιανουαρίου 2021  αναφέρει στο μήνυμά του στο twitter ο απερχόμενος πρόεδρος 




Σύμφωνα με τον απολογισμό της αστυνομίας τέσσερα άτομα πέθαναν στο Καπιτώλιο και 52 άτομα συνελήφθησαν

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον διέταξε απαγόρευση της κυκλοφορίας και κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που θα γίνει η ορκωμοσία του Joe Biden, ενώ το  Πεντάγωνο  ανακοίνωσε την ανάπτυξη της Εθνικής Φρουράς.




Θέση όμως πήραν και τα κοινωνικά δίκτυα που αφαίρεσαν δημοσιεύσεις από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον εμπόδισαν να δημοσιεύσει στους δεκάδες εκατομμύρια οπαδούς του, με το Twitter να έχει αναστείλει τον λογαριασμό του για 12 ώρες και να απειλεί τη μόνιμη αναστολή εάν παραβεί τους κανόνες του ξανά, ενώ το Facebook και το Ιnstagram με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι ο λογαριασμός του Donald Trump θα αποκλειστεί για 24 ώρες, για υποκίνηση βίας

Όλοι οι Δημοκρατικοί της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυναν επιστολή στον Μάικ Πενς ζητώντας του να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία «προς το συμφέρον της δημοκρατίας», για άμεση απομάκρυνση του Donald Trump ισχυριζόμενοι ότι γι' αυτούς, ο απερχόμενος πρόεδρος «είναι ψυχικά άρρωστος και ανίκανος να διαχειρισθεί και να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020».

Την άποψη αυτή υποστηρίζει και η Washington Post που στρέφεται κι αυτή προς την ίδια κατεύθυνση. Κατά τους αρθρογράφους της, «ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την πράξη της ανταρσίας» που σημειώθηκε στο Καπιτώλιο.


Οι παγκόσμιοι ηγέτες επίσης καταδίκασαν έντονα αυτό το πραξικόπημα εναντίον του Κογκρέσου των ΗΠΑ. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν κάλεσε συγκεκριμένα να μην υποχωρήσει "στη βία μερικών που θέλουν να αμφισβητήσουν" τη δημοκρατία, ενώ "εκνευρισμένη" εμφανίστηκε η Αγκελα Μέρκελ για την άρνηση του Donald Trump να αποδεχθεί την ήττα του



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ