ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ Ο DONALD TRUMP ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ ΤΟΥ ?



 Η απόφαση των τεχνολογικών εταιρειών να περιορίσουν την ικανότητα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μιλήσει με τους οπαδούς μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης μπορεί να τον αναγκάσει να αξιοποιήσει πιο παραδοσιακές μεθόδους επικοινωνίας ή πιο απομονωμένα συντηρητικά διαδικτυακά κανάλια κατά τις τελευταίες μέρες του στην εξουσία, λένε οι ειδικοί .


Τα Twitter Inc, Facebook Inc, Google, Apple Inc και Amazon.com Inc ανήκουν στις ισχυρότερες πλατφόρμες  εναντίον του Trump για να περιορίσουν την εμβέλειά του, φοβούμενοι τη συνεχιζόμενη βία που προέκυψε από τις θέσεις του μετά την επίθεση των υποστηρικτών του στο κτίριο του Καπιτώλιο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Στον αποκλεισμό του Αμερικανού προέδρου συμμετείχαν και μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Twitch, Snapchat, Reddit, Shopify και TikTok.


Ο Τραμπ, ο οποίος  αμφισβήτησε την εγκυρότητα της εκλογής του εκλεγμένου Προέδρου του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις 3 Νοεμβρίου, επαίνεσε τους υποστηρικτές του πριν πολιορκήσουν την Τετάρτη στο Καπιτώλιο, όπου οι νομοθέτες πιστοποιούσαν την ψηφοφορία του Εκλογικού Κολλεγίου για τον Μπάιντεν. Πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού στου Καπιτώλιο, πέθαναν στην επίθεση.


Η Apple, η Google και η Amazon ανέστειλαν και την Parler - μια εφαρμογή υπέρ του Trump όπου οι χρήστες απειλούσαν με περισσότερη βία - από τα αντίστοιχα καταστήματα εφαρμογών και τις υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων, μια σειρά κινήσεων που υπονομεύουν σοβαρά την υπηρεσία.


Η πλατφόρμα έχει 12 εκατομμύρια χρήστες και οι γιοι του Trump Donald Jr. και Eric δραστηριοποιούνται σε αυτήν, αλλά θα πρέπει τώρα να βρει έναν νέο οικοδεσπότη Ιστού για να αντικαταστήσει την Amazon για να παραμείνει στην επικοινωνία.


  • Πως μπορεί να επικοινωνήσει ο Τράμπ με τους ακολούθους του ?

Αμέσως μετά την απαγόρευση του Twitter - μια πλατφόρμα με την οποία ο πρόεδρος έχει εμμονή από τότε που έτρεξε για το αξίωμα και όπου μιλούσε τακτικά με τους 88 εκατομμύρια οπαδούς του - ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι "δεν θα μείνει αποκλεισμένος!" και υποσχέθηκε μια «μεγάλη ανακοίνωση σύντομα».


Ο Τραμπ έγραψε επίσης από τον λογαριασμό @POTUS στο Twitter λίγο μετά την απαγόρευση και στράφηκε εναντίον της τεχνολογικής εταιρείας, των Δημοκρατών και ενός νόμου που προστατεύει τις εταιρείες Διαδικτύου που ονομάζεται Τμήμα 230, και είπε ότι σκέφτεται να κατασκευάσει τη δική του πλατφόρμα κοινωνικών μέσων. Τα tweets του διαγράφηκαν σχεδόν αμέσως από την εταιρεία.


Όμως, το να χτυπήσει μόνος του θα πάρει χρόνο. Προς το παρόν, ο Τραμπ, ο οποίος αποχωρεί από το αξίωμά του στις 20 Ιανουαρίου, αφήνει εναλλακτικές λύσεις όπως η διαδικτυακή συντηρητική πλατφόρμα Gab, ένα δίκτυο ελεύθερης έκφρασης χωρίς σχεδόν κανέναν κανόνα λογοκρισίας, που έχει πολύ λιγότερη εμβέλεια.


Οι βοηθοί και οι υποστηρικτές στρέφονται ήδη στον Gab και στην πλατφόρμα MeWe για να ενισχύσουν τα μηνύματά τους τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν ειδικοί. Άλλα πιθανά σημεία πώλησης είναι η πλατφόρμα βίντεο Rumble και η υπηρεσία ροής βίντεο DLive, μαζί με εναλλακτικούς ιστότοπους ειδήσεων όπως το American Media Periscope, δήλωσε η Monica Stephens, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, της οποίας η έρευνα επικεντρώνεται σε θέματα όπως τα κοινωνικά μέσα.


«Δεν νομίζω ότι ο Τραμπ θα ενταχθεί σε αυτές τις μικρότερες πλατφόρμες. Είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει κάτι από μόνος του, αντί να ενώνει κάτι που υπόκειται σε έλεγχο κάποιου άλλου », είπε.


Εν τω μεταξύ, μπορεί να πατήσει δίκτυα φιλικά προς τον Trump, όπως το Fox News, το OAN και το Newsmax για να βγάλει το μήνυμά του. Η άλλη μη αξιοποιημένη επιλογή είναι το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, ανέφεραν ειδικοί. Μπορεί να συνεχίσει να ενημερώνει ή να διανέμει δηλώσεις και βίντεο μέχρι το τέλος της θητείας του.


  • Τι κάνουν οι υπουργοί του Τράμπ


Αμέσως μετά την απαγόρευση του Twitter, υποστηρικτές όπως η Angela Stanton-King, ένας Ρεπουμπλικανός υποστηρικτής της ομάδας συνωμοσίας QAnon που έτρεξε τον Νοέμβριο για να εκπροσωπήσει την 5η Κογκρέσο της Γεωργίας και ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Thomas Massie άρχισαν να μοιράζονται τους λογαριασμούς τους στο Twitter, ενθαρρύνοντας τους οπαδούς να μετακινούνται εκεί.


Άλλοι όπως ο συντηρητικός οικοδεσπότης μέσων ενημέρωσης Rush Limbaugh απενεργοποίησαν τους λογαριασμούς τους στο Twitter.


Πολλοί Ρεπουμπλικανικοί νομοθέτες καταδίκασαν τις αποφάσεις της εταιρείας κοινωνικών μέσων ως μια προσπάθεια να καταπνίξει συντηρητικές φωνές και υποστήριξαν ότι οι κινήσεις θα πολώσουν περαιτέρω τη χώρα.


«Ζούμε τώρα σε μια χώρα όπου τέσσερις ή πέντε εταιρείες - μη εκλεγμένες, μη λογικές - έχουν τη δύναμη, τη μονοπωλιακή εξουσία να αποφασίζουν, πρόκειται να εξαλείψουμε τους ανθρώπους, θα τους διαγράψουμε απλώς από οποιοδήποτε είδος ψηφιακή πλατφόρμα », δήλωσε ο γερουσιαστής Marco Rubio στο Fox News.


Ορισμένοι φιλελεύθεροι ακτιβιστές της ελεύθερης έκφρασης ήταν άβολα και με τις κινήσεις. Το Electronic Frontier Foundation, μια ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Twitter και άλλων να «επιμεληθούν τις πλατφόρμες τους», αλλά ζήτησε περισσότερη διαφάνεια και συνέπεια στη λήψη αποφάσεων.


Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών δήλωσε ότι «πρέπει να αφορά όλους όταν εταιρείες όπως το Facebook και το Twitter ασκούν την ανεξέλεγκτη δύναμη να απομακρύνουν ανθρώπους από πλατφόρμες που έχουν καταστεί απαραίτητες για την ομιλία των δισεκατομμυρίων χρηστών».



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ