ΙΣΡΑΗΛ - ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

 

Η ισραηλινή περιφερειακή επιτροπή σχεδιασμού και οικοδόμησης στην Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε την έγκρισή της για την κατασκευή ενός νέου κτιρίου πρεσβείας των ΗΠΑ στην πόλη, ανέφερε η AP . Η τοποθεσία του νέου κτηρίου θα βρίσκεται στην οδό Hebron, μια κεντρική οδό και όχι μακριά από την τρέχουσα προσωρινή τοποθεσία της πρεσβείας.


Σε δήλωση στο Twitter, ο Αντιδήμαρχος της Ιερουσαλήμ Φλερ Χασάν-Ναουμ είπε ότι παρόλο που μια άλλη επιτροπή πρέπει να εγκρίνει ακόμη, αναμένει ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. "Μετά από δύο χρόνια, είμαστε ενθουσιασμένοι που η τοπική επιτροπή σχεδιασμού την ενέκρινε τελικά", δήλωσε ο Χασάν-Ναουμ. "Περιμένουμε πολύ, πολύ καιρό και είμαστε χαρούμενοι που πέρασε τελικά."


Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Moshe Lion χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική και συναρπαστική». Πιστεύει ότι θα εμπνεύσει άλλες χώρες να μετακινήσουν τις πρεσβείες τους από το Τελ Αβίβ στην κατεχόμενη πόλη την οποία το Ισραήλ ισχυρίζεται ως πρωτεύουσά του.


"Νομίζω ότι αυτό το πρόσθετο βήμα για την ενίσχυση της τοποθεσίας της πρεσβείας και τη συνεχιζόμενη μετάβαση στην πρωτεύουσα είναι η πρώτη άνθηση άλλων διπλωματικών εκπροσώπων που θα μετακινηθούν στην πρωτεύουσα", εξήγησε ο Λιοντ. "Η πρεσβεία στο χώρο του Allenby θα χτιστεί στη διαδρομή του μετρό και θα ενισχύσει την ανάπτυξη της πόλης για τους κατοίκους της και αυτό ακολουθεί το γενικό σχέδιο για το Talpiot που εγκρίθηκε πριν από λίγο καιρό."


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετέφερε την Πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ το 2018, σε μια σημαντική κίνηση εξωτερικής πολιτικής που αντιτίθεται σε δεκαετίες διεθνούς συναίνεσης. Έχει επίσης χαροποιήσει τους Ισραηλινούς ηγέτες και εξόργισε τους Παλαιστίνιους αναγνωρίζοντας την αμφισβητούμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ .


Επιπλέον, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν μετέφερε το κεντρικό του γραφείο στο υπάρχον προξενείο των ΗΠΑ στην Αρνόνα τον επόμενο χρόνο. Η κίνηση αναστάτωσε τον αραβικό κόσμο και τους δυτικούς συμμάχους. Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς το χαρακτήρισε «χαστούκι στο πρόσωπο» και είπε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να θεωρηθούν έντιμοι μεσίτες σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.


Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden αναμένεται να ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση απέναντι στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. Ωστόσο, είπε ότι δεν σκοπεύει να μεταφέρει και πάλι την πρεσβεία στο Τελ Αβίβ.




Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ